Геть талончики і лікар по телефону: що зміниться у поліклініках

0
1
Геть талончики і лікар по телефону: що зміниться у поліклініках
13 березня набрав чинності Наказ МОЗ України, яким скасовуються талони та звітність по регулярному огляду здорових людей.

Відтепер медичні працівники не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, які вже давно втратили свою актуальність, - повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Наказом Міністерства скасовані талони та звітність по регулярному огляду здорових людей. Водночас, МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому. Медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є відтепер непотрібною.

СКАСУВАЛИ ТАЛОНИ В МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ

Протягом десятиріч лікарі, медсестри та працівники реєстратури поліклінік вручну заповнювали документи, в яких не має практичної необхідності для сучасної охорони здоров’я. Форми документів були затверджені Міністерством, їх дотримання було обов’язковим для медичних закладів всіх форм власності.

Найбільш символічними у тому, що писали лікарі, були талони. Талони складались в коробки і збирали пил. Все, що було потрібно лікарю, він фіксував в картці хворого.

Тепер медпрацівники мають вносити тільки потрібну інформацію, один раз і тільки в одному місці. Статистичні дані не треба заповнювати окремо - вони мають формуватися автоматично із медичних записів.

СКАСУВАЛИ КОНТРОЛЬНА КАРТА ДИСПАНСЕРНОГО НАГЛЯДУ

“Диспансеризація” — регулярний огляд здорових людей — не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Більше того, надмірні радіологічні обстеження є небезпечними для пацієнтів.

По суті лікарі заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Це було щоденне тренування на уважність для медиків — бо єдиним кого цікавили ці форми зі звітами про “проведену роботу” були перевіряючі.

Україна переходить на модель регулярних оглядів по групах ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу.

ВИКЛИК ЛІКАРЯ ДОДОМУ ПО ТЕЛЕФОНУ

Сьогодні всі звернення пацієнтів до своїх медичних закладів реєструються в книзі запису викликів лікарів додому працівниками реєстратури. Після цього лікар отримує цей журнал і має відзвітувати, що він зробив всі візити за зазначеними викликами.
З 13 березня скасовується Книга запису викликів лікарів додому.

Лікар не буде зобов’язаним звітувати про відвідування усіх пацієнтів, що повідомили реєстратуру. Пацієнт та лікар зможуть отримати доступ один до одного по телефону. Пацієнт та лікар будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому.

Як показує досвід європейських країн, можливість поспілкуватися зі своїм медичним працівником телефоном — одна з послуг, що найбільше цінується пацієнтами.

Усе звітування про прийоми, проведені лікарем зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.

СКАСУВАЛИ "МЕДИЧНУ КАРТУ СТУДЕНТА"

Скасовується форма «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка.

Із запуском реформи у містах, студенти, які там навчаються, зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію та отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками щодо стану здоров‘я. Студентські поліклініки, які існують зараз, будуть конкурувати за пацієнтів на загальних умовах.

МЕДИЧНА КАРТА ДИТИНИ ДЛЯ ВСТУПУ В ШКОЛУ ТА ДИТЯЧИЙ САДОК НЕПОТРІБНА

З 13 березня для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати.

Припинив існувати “Журнал реєстрації амбулаторних хворих”, в якому фіксувалися ім’я хворого, його вік, місце проживання, роботи, навчання. З 13 березня форма стає “Журналом реєстрації амбулаторних пацієнтів”.

Зміна назви суттєва: “хворі” змінилися на “пацієнтів”. В новому журналі реєструються звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома.

Цей журнал буде стандартом обліку звернень пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні