Бурштинові сльози, Світязь не Анталія і оплески... зятю Кучми. Репортаж із сесії Волиньради

0
-5
Бурштинові сльози, Світязь не Анталія і оплески... зятю Кучми. Репортаж із сесії Волиньради
20 чергова сесія облради і друга для голови облдержадміністраціїОлександра Савченка. Але крісло губернатора було промовисто порожнім. Уважно вслухалися в інтонації потенційні його заступники. На місцях для запрошених. Маневри, нерви, несподівані звільнення...

Удар на себе цього дня взяв депутат Сергій Слабенко. Чи не тому, що осмілився запропонувати колегам проект рішення щодо бурштину і "Волиньприродресурсу"?

Та якщо Слабенко цього дня лише публічно розім'яв м'язи у словесній перепалці з Ігорем Палицею, то деякі обранці прийшли на сесію в одному статусі, а вийшли – в іншому. І мовчки...



НАВІЩО ПИТАННЯ ЗНИКАЮТЬ ОПІВНОЧІ?

А ніщо не віщувало біди. Останній день весни. На політичному обрії Волині стає спекотніше. У вирій «прилітають» перші потенційні кандидати, міряють ролі президентів і міряються рейтингами.

Голова облради Ігор Палиця, схоже, прибув до Луцька напередодні. Цього разу охоронці Ігоря Петровича не менш ретельно обшукували сесійну залу на предмет безпечності, але обійшлося без дивних знахідок. Щоправда, невідома і доля тієї валізи, яку знайшли на попередній сесії на горищі Білого дому...

Дмитро Дубняк, керівник апарату облради: в очікуванні Ігоря Палиці
Дмитро Дубняк, керівник апарату облради: в очікуванні Ігоря Палиці


Обранці сходилися ревно. Вже звично депутатів і журналістів чекав дещо інший порядок денний сесії, ніж був напередодні ввечері. Як пояснили: деякі питання зняли, деякі додали. Усього – півсотні, в тому числі зміни до бюджету.

Одним з перших на сесію прибув новий-старий прокурор області Анатолій Коцура. І це був той унікальний день, коли прокурор досидів до останнього питання порядку денного. Традиційно «прокурорські місця» на зелених стільцях порожніють ближче до обіду.

Анатолій Коцура поновився на прокурорській посаді й до останнього питання порядку денного уважно слухав і щось записував...
Анатолій Коцура поновився на прокурорській посаді й до останнього питання порядку денного уважно слухав і щось записував...


Знову в залі - «Плине кача». Вшанували пам'ять загиблих на фронтах. Серед присутніх на сесії – нардеп Ігор Гузь. Уважно спостерігав за сесійними перипетіями, однак - без коментарів.

Заяви від лідерів фракцій – така собі політична розминка. 20-та сесія облради увійшла в історію появою нового голови фракції «Самопоміч». Замість Бориса Бабійчука цю посаду обійматиме Костянтин Зінкевич. Без пояснень.

Щойно приступили до запитів «в атаку» пішов батьківщинівець Сергій Слабенко. Переймався тим, чому КП «Волиньприродресурс» не оприлюднює звітність про свою діяльність. 22 – за, запит не підтримали.

Його колега по фракції Валентина Касарда ратувала за новий рентген апарат для ківерцівських медиків на заміну атикваріату – рентгенівського апарату 1970 року випуску.

Юрій Ройко (РПЛ) заявив, що одразу в кількох населених пунктах його рідного Ківерцівського району в квітні сталася серія грабежів, однак люди обурені тим, що злочини не розслідуються.

На сесію прибув і нардеп Ігор Гузь
На сесію прибув і нардеп Ігор Гузь


- Звертаюся не як депутат, а як президент футбольного клубу, - зауважив депутат Валентин Кошельник (фракція Солідарність). – Недавно на тренуванні гравець дитячого футбольного клубу отримав травму. Ми звернулися до обласної лікарні, щоб пройти МРТ. Мало того, що безкоштовно це зробити не можна, то ще й не можна заплатити у безготівковій формі, що ми хотіли зробити. То скажіть, є у нас безплатна медицина?

Олександр Омельчук (УКРОП) нагадав обранцям про те, що будиночки Косачів у Колодяжному от-от рухнуть, бо давно в аварійному стані. А свободівець Олександр Пирожик адресував запит голові ОДА Олександрові Савченку, аби той помізкував, якою ж дорогою везтимуть у Берестечко учасників міжнародного фестивалю «Берегиня», що має відбутися у серпні. Просив «вжити заходів, бо осоромимося геть».

Керівники Волиньприродресурсу Василь Столяр та Анатолій Капустюк ревно готувалися відстоювати бурштинові претензії
Керівники Волиньприродресурсу Василь Столяр та Анатолій Капустюк ревно готувалися відстоювати бурштинові претензії


РАХУЙ, ЗВІЛЬНЯЙ, МОЛИСЬ

До порядку денного приступили з кадрових змін: нового голову фракції «Самопоміч» внесли до складу президії облради.

«Схрестили мечі» під час розгляду проекту рішення щодо звіту про виконання програми транскордонного співробітництва за попередні роки. Начальник відповідного профільного департаменту Юрій Кресак як не старався, а протидіяти настроям більшості не зміг. Не вистачило голосів, щоби прийняти звіт. А от за відповідну програму на наступний період таки проголосували.

- Ви повинні не промоцією області опікуватися. А спілкуватися із СБУ, і запитати в них, а що ми можемо запропонувати туристам. Прямо на березі Світязю 11 гектарів через Держгеокадастр опинилися в руках якогось львів'янина. Це корупційна схема, яка зарання була продумана геокадастром і головою місцевої адміністрації. А ми скляночки будемо купувати. Ви повинні зробити Анталію зі Світязя, а ви робите з нього Крим! – емоційно дорікав Юрієві Кресаку у мікрофон Ігор Палиця.

Ігор Палиця Юрій Кресаку: чому Світязь не Анталія?
Ігор Палиця Юрій Кресаку: чому Світязь не Анталія?


...Тим часом згадалося, як він сам напочатку своєї каденції обіцяв перетворити Світязь на Буковель.

Без жодних пояснень за несподіваною пропозицією депутата Володимира Дибеля, який віднедавна в лавах УКРОПу, не проголосували обранці й за внесення змін до програми розвитку туризму. Тому Іван Мирка, керівник відповідного підрозділу ОДА, пішов із трибуни ні з чим.

На перший погляд звичайне майнове питання про спрямування коштів від оренди майна Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання на відновлення діагностичного обладнання викликало шквал емоцій. Голова профільної комісії Олександр Зінчук (УКРОП) заявив, що не все так добре з орендною платою. Мовляв, перевагу надають не тим, хто більші гроші пропонує, а своїм.

- Ви знаєте, Олександре Григоровичу, мені казали про вашу цікаву позицію в цих питаннях, але я не думав, що все настільки гостро, - обурився чомусь голова облради.

Потім поцікавився, чи не бажає депутат Зінчук поступитися посадою голови комісії. А до кінця сесії у облраді уже визріло рішення про призначення на його місце обраниці від УКРОПу, лікарки з Ківерців Людмили Тимощук. Нависли хмари і над керівником обласної дитячої лікарні Сергієм Ляшенком. Його Ігор Палиця кличе на профільну та кадрову комісію через порушення умов контракту. Нагадаю, що не так давно більшість в облраді дружно підтримала кандидатуру Ляшенка на цю посаду.

Людмила Тимощук просто під час сесії несподівано стала головою комісії
Людмила Тимощук просто під час сесії несподівано стала головою комісії


Додав жару до сесійних перипетій і депутат Сергій Слабенко. Запропонував у своєму проекті рішення заслухати інформацію про початок робіт із геологорозвідки КП «Волиньприродресурс».

- Партія «Батьківщина». Виборчий округ... вже номера не пам'ятаю, але виборчий округ міста Ковеля, - емоційно почав Сергій Іванович.

Обранець вважає, що якщо бурштинове підприємство порушить закон, до треба зробити все, аби за це не довелося розплачуватися облраді у вигляді відповідних стягнень..

У свою чергу замдиректора «Волиньпродресурсу» Анатолій Капустюк на все повторював уперто, що КП діє в межах закону і поки замість того, щоб видобувати бурштин і збагачувати Волинь, там ходять у суди, оскаржуючи вердикти правоохоронців.

Бурштинові спроби Слабенка зазнали фіаско: 13 голосів «за». Запал депутата-юриста Ігор Палиця пробував збавити тим, що озвучив кадрові плани Слабенка. Мовляв, хтось дуже ратує перед головою облради, аби Сергія Івановича призначили головним юрисконсультом обласної лікарні.

Сергій Слабенко рихтується на роботу в обласну лікарню?
Сергій Слабенко рихтується на роботу в обласну лікарню?


Наостанок волинські обранці згадали про справи більш духовні. Вирішили прийняти звернення щодо підтримки надання томосу на автокефалію українській церкві. Правда, і тут визріло аж два проекти рішення: Володимир Дейна (Солідарність) пропонував звертатися до Президента, а заступник голови облради Роман Карпюк (Батьківщина) одразу до... Патріарха Костантинопольського Варфоломія.

Прийняли. Цікаво, чи дізнається про цей лист з Волині колись сам Варфоломій?..

...Поки Олександр Пирожик озвучував звернення про олігархів
...Поки Олександр Пирожик озвучував звернення про олігархів


***

«Цей закон – не політика, а економіка». «Олігархи абсолютно ігнорують інтереси населення». «Олігархізація є корінням зубожіння, бо відбувається злиття бізнесу і влади». «Це зовсім не дешевий популізм»...

Перший заступник голови облради Ігоря Палиці на останніх хвилинах 20-ї сесії полум'яно зачитував і своє звернення з трибуни. Чергове – від волинських депутатів – нагору...

По праву руку мовчки слухав його партнер одного з найбільш одіозних олігархів України Ігоря Коломойського.

- Ну, ми ж про всіх олігархів говоримо. Без виключення? "За" 36 - прийнято. БПП, що ви боїтеся? Ми вашого олігарха не тронемо, він же недоторканий, - усміхався Ігор Палиця.

Про «свого олігарха» в БПП говорити не стали. Провладна фракція цього дня взагалі була без спікерів. Ні екс-голова ОДА Володимир Гунчик, перший номер «Солідарності», вкотре не прийшов на сесію, ні один із найяскравіших лідерів фракції Володимир Бондар, бо був у відрядженні.

Перш ніж під куполом облради прозвучав Державний гімн, обранці дружно аплодували ще одному з олігархів – зятеві Президента Леоніда Кучми Вікторові Пінчуку, який раптом виявив увагу до обласного перинатального центру і обдарував його обладнанням. До чого б це?

«Це зовсім не дешевий популізм», - вистукувало у голові, поки обранці кволо переконували, що «Ще не вмерла...».

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Без цукерок на сесії не обходиться
Без цукерок на сесії не обходиться
...І без штатних мітингарів з дивними плакатами...
...І без штатних мітингарів з дивними плакатами...
Олександр Пирожик цього дня оголосив війну олігархам
Олександр Пирожик цього дня оголосив війну олігархам
Ірина Вахович (УКРОП) сміливо освоюється в раді в ролі голови бюджетної комісії
Ірина Вахович (УКРОП) сміливо освоюється в раді в ролі голови бюджетної комісії
''Бурштиновий заступник'' Анатолій Капустюк готувався тримати удар
''Бурштиновий заступник'' Анатолій Капустюк готувався тримати удар
І тримав. А Василь Столяр - кулаки.
І тримав. А Василь Столяр - кулаки.
Серед запрошених - потенційний заступник нового голови ОДА Валерій Криворог
Серед запрошених - потенційний заступник нового голови ОДА Валерій Криворог
Новий голова фракції Самопоміч - Костянтин Зінкевич
Новий голова фракції Самопоміч - Костянтин Зінкевич
Головний радикал облради Юрій Ройко
Головний радикал облради Юрій Ройко
Традиційно не минув сесії Олександр Товстенюк, права рука Ігоря Палиці на Волині
Традиційно не минув сесії Олександр Товстенюк, права рука Ігоря Палиці на Волині
Знайоме обличчя з часів скандальної Варти порядку?
Знайоме обличчя з часів скандальної Варти порядку?
Михайло Бегаль (Солідарність)
Михайло Бегаль (Солідарність)
За звернення щодо прийняття деолігархічних законів ''без дешевого популізму'' укропівці у переважній більшості не голосували
За звернення щодо прийняття деолігархічних законів ''без дешевого популізму'' укропівці у переважній більшості не голосували
Тільки Ігор Палиця - ''за''...
Тільки Ігор Палиця - ''за''...
Після сесії - підсумки...
Після сесії - підсумки...
...Хтось їх підбиває просто в залі, а хтось під стінами облради... Кожен обранець, який повертався додому після зібрання, міг потиснути руку нардепу Юрієві Савчуку. В стінах волинського парламенту він буває вкрай рідко
...Хтось їх підбиває просто в залі, а хтось під стінами облради... Кожен обранець, який повертався додому після зібрання, міг потиснути руку нардепу Юрієві Савчуку. В стінах волинського парламенту він буває вкрай рідко
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні