--> Міфи про користь засмаги | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Міфи про користь засмаги

3
5
Міфи про користь засмаги
Чи справді засмага нам потрібна, а сонцезахисні креми надійно рятують від опромінювання?

Про це пише ВВС Україна.

Міф: засмага це здоров'я і краса

Правда: сонце викликає рак, опіки, пригнічує імунітет і прискорює старіння шкіри

Смагляве тіло справді може бути дуже естетичним. Але з точки зору медицини, засмага не сприяє ані здоров'ю, ані красі.

Засмага - це захисна реакція шкіри на дію ультрафіолетового проміння. Темний пігмент шкіри меланін утворюється в спеціальних клітинах і має поглинати ультрафіолет, не допускаючи його вглиб шкіри.

Ультрафіолетове проміння не видиме для ока. Воно буває двох типів - UVA та UVB. Обидва типи здатні проникати в шкіру і викликати опіки, мутації та руйнувати здатність клітин до їх виправлення.

Більше мутацій - більший ризик розвитку раку: меланоми або карциноми. В Україні рак шкіри - другий за поширеністю серед пухлин.

Пружність і зволоженість шкіри підтримують речовини колаген та гіалуронова кислота. А дія ультрафіолету їх руйнує, і не дає утворювати нові. Тому сонце справді сушить і старить шкіру, і жодні зволожуючі засоби це не спинять. Бо речовини, що вологу можуть утримати, зруйновані.

Крім того, ультрафіолет може активувати герпесвірус на губах та спричинити алергічну реакцію - викид гістаміну із тучних клітин. Тоді шкіра набрякає і дуже свербить. Також, ультрафіолет пригнічує здатність організму протидіяти вірусам та пухлинам.

Міф: без яскравого сонця ми не отримуємо вітамін D

Правда: ми отримуємо вітамін D із їжею та утворюємо його в шкірі цілий рік

Темна шкіра не була еволюційним пристосуванням до спекотного сонця. Первісні люди були темношкірі. Це біла шкіра виникла пізніше та закріпилась як адаптація до його нестачі.

Білошкірі люди змогли розселитися далеко на Північ, бо лише вони могли вловлювати достатньо ультрафіолету і утворювати вітамін D. За часів, коли люди практикували мисливство і збиральництво і часто голодували, здатність утворювати вітамін в шкірі була критичною.

Але нині ризик наразитись на нестачу вітаміну D значно менший. Ми утримуємо вітамін D із тваринної їжі.

Люди європеоїдного типу, що живуть в південних та середніх широтах, повноцінно харчуються, мають здорову печінку і бувають надворі щодня принаймні 20 хвилин практично не ризикують зіткнутись із браком вітаміну D.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
від "нахімічених" продуктів теж багато шкоди,то чого не піднімаєте питання про обмеження отої хімії в продуктах?!
Відповісти
Тому що стаття із серії " українці багато їдять" тобто не треба їздити відпочивати по морях та загоряти на пляжі, працюйте, працюйте, працюйте.
Відповісти
ну да,ще пригадую показували переповнені вагони поїздів до моря,то якесь "цабе" заявило що це тому що квитки дешеві і доступні для всіх
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні