«Зірвусь – і будуть одні мати»: як луцькі обранці на сесію сходили. РЕПОРТАЖ

8
12
«Зірвусь – і будуть одні мати»: як луцькі обранці на сесію сходили. РЕПОРТАЖ
«Нецікавими стали сесії. Мусиш сам щось вигадувати», – бідкався колегам в обідню перерву журналіст Руслан Пилипчук.

29 серпня. 46 сесія Луцькради. Кворум є. Понад сотня питань. А йому для його гонзо мало натхнення.

На щастя, на вечір депутат Микола Дендіберін приніс у залу червоний до блиску пакет із написом LЄONTЄV... На лацкані його стильного піджака – значок американського сенату… Згодом прибув і сам бізнесмен Сергій Леонтьєв. Луцький бізнесмен. Заокеанська засмага, білосніжна посмішка... З червоного пакета роздавали зелені цукерки...

Андрій Авраменко взявся приміряти окуляри Олександра Козлюка... Костянтин Петрочук розгадував кросворди в смартфоні... Вічноприсутня на всіх сесіях лучанка Людмила Коновальчук нетерпляче на весь голос правила з місця помилки у доповіді головного земельника: «Не жилого, кажу ж, а житлового! Жит-ло-во-го! Ну скільки можна?!”...

«Передайте хтось Г. Пустовіту, що чоловічі прізвища в українській мові відміняються. А то «підтримаємо пропозицію депутата Поліщук», «голосуємо за запит депутата Петрочук...» Хіба він щось знає?» – радив в соцмережах один із найпопулярніших фейсбучних ботів Волині Ivan Shtokalo.

Тим часом хтось із моїх колег охрестив кагебіста і партизанського командира Бринського письменником...

Хотілося кави...

Червоний пакет пішов по руках...

Гонзо стало більше...



Так зустрічали...
Так зустрічали...


***

Перед сесією в залу принесли дипломи і скатертини, щоб подарувати трьом обранцям до Дня незалежності, який вже минув. Тарасові Шляхтичу, Вікторії Побережній і Валерієві Бондаруку. Дипломи гарні – за підписом секретаря ради Григорія Пустовіта. Скатертини – білі... З візерунками. Але чомусь так і не дарували.

«90-ті повертаються», – старанно вивели червоними буквами на білому плакаті підприємці луцького ринку «Шанс». Від ранку вчепили плакат на сходах до міської ради. До вечора де й подівся... У міськраді тривають війни за ринки: час від часу якась торгова площа переходить «в обійми» новоствореного КП.

Але починали день у сесійній залі не з цього. Мовчки, з німою впертістю в очах зайшли до зали письменники, видавці, громадські діячі, працівники книгарні «Освіта». Директор рокинівського музею Олександр Середюк з мегафоном. Подружжя письменників Володимир Лис та Надія Гуменюк зайняли місця під стіною. Слава Богу цього дня там рядком не стояли «тітушки». Було б соромно. Мені... Директор видавництва «Твердиня» Микола Мартинюк підпирав плечем «акваріум. Серед творчих людей – книголюб і колишній мер Луцька Богдан Шиба, екс-депутат 5-ти скликань і Почесний громадянин Луцька багаторічний директор школи Борис Свереда...

У залі мегафони...
У залі мегафони...
...І відомі письменники
...І відомі письменники


Але питання про продаж приміщення книгарні «Освіта», яке вперто вимагають звільнити, – аж 101-ше. Депутати Павло Данильчук (Народний контроль), Микола Федік (Свобода), Юлія Вусенко (Самопоміч), Тарас Шляхтич (Самопоміч)– всі по черзі так само вперто просять колег поставити його першим, «бо прийшли ж люди». Більшість цинічно проти. Тих, кого читають тисячі, не хочуть чути десятки…

«Останнім часом мені неприємно ходити на сесії», – позафракційного Миколу Яручика раптом «пробило» на відвертощі.

Зала притихла. Десь позаду чути жіноче: «Боже милий…».

«Бо то нас підприємці блокують, то атовці, а то вже інтелігенція...» - продовжував обранець.

Неочікуваний поворот: слово бере радник мера і лідер фракції УКРОП Ігор Поліщук і сам вносить таку ж пропозицію. Зала – «за».

Дівчата з УКРОПу прийшли в зеленому))
Дівчата з УКРОПу прийшли в зеленому))


Маневри... Але це не змінює хід справи. У підсумку книгарню таки «переселяють». 26 – «за». Попередньо на проспект Перемоги, де на історичну крамницю чекає 17 метрів квадратних.

«Гань-ба, гань-ба...» Від інтелігенції цього дня «ганьба» звучала скромно і незвично тихо. Навіть знаменитий письменник Володимир Лис, у минулому автор шедевральних прогнозів, такого спрогнозувати не наважувався.

«У місті 18 книжкових крамниць. А найбільше видань волинських письменників продають не в «Освіті», а в крамниці обласної друкарні», - пробував пояснити свою позицію Григорій Пустовіт (Батьківщина).

…Трохи поганьбили, а тоді зігнули спини, згорнули плакат із цитатою Рузвельта і вийшли за двері. Понесли своє безголосе зло геть. Виллють потім шедеврами.



***

Головна фінансистка міськради Лілія Єлова впевнено і монотонно доповідала про виконання бюджету.

«Зачекайте, у мене одне технічне питання, – раптом підняв догори руку Ігор Поліщук, як тільки проголосували за бюджет.

І поки народ розбирався, що ж то за технічне питання і чому, власне, воно технічне. Поки в кулуарах ще топтали килими одні невдоволені лучани, а інші тільки готувалися зайти у сесійну залу, рада без зайвого галасу забрала в облспоживспілки Центральний ринок, не продовживши договір оренди на більш ніж 2 гектари землі.

«Дайте ж слово», – просила голова Волинської облспоживспілки Марта Кандиба (уперше на сесію прийшла персонально). Марно, більшість вирішила, що говорити їй тут нічого.

Марті Кандибі продемонстрували, що таке технічний нокаут у міськраді
Марті Кандибі продемонстрували, що таке технічний нокаут у міськраді


За трохи у сесійній залі з’явиться одіозний директор КП «Луцькі ринки» Ігор Корольчук. Перекинеться двома словами з Ігорем Поліщуком і зникне за дверима.

Потім, правда, повернеться: у змінах до бюджету передбачено чергову кругленьку суму для цього потенційно багатого КП. «Коли ж воно стане заробляти?» – спитає депутат Алла Надточій (Самопоміч).

От-от…, відповість директор. Деякі рішення міської ради зараз облспоживспілка оскаржує у судах.

Згодом обранці дружно розподілили кошти з депутатського фонду. Так, наче з власного гаманця на добрі справи. Мені – майданчик, я дам на студію звукозапису, я на сходи, я – яму замостити…



«Колеги, нагадую: можна зайти в кабінет, занести запит – і все буде зроблено. Не обов’язково це все говорити на сесіях», – не витримали нерви у депутата Аркадія Саломатіна (позафракційний).

«Я би просив не бубніти ззаду», – і собі дратувався Андрій Козюра (Батьківщина).

Наговорилися, поки гроші «роздавали», тому коли до трибуни вийшов головний поліціянт міста Олег Кічук, щоб розповісти про стан злочинності, – спитати щось ні в кого не знайшлося ні сил, ні бажання…

***

«Просимо дати дозвіл на 10 років, як Башкаленку, – гучно зачитувала з трибуни звернення до обранців підприємець луцького ринку «Шанс» Раїса Ткаченко. – Бо Башкаленку дали, а там – «шанхай»…»

Дійшла черга до вранішніх мітингарів.

«Ну як? Нормально сказала?» – вернулася від трибуни лучанка Раїса.

Поки товаришка кивала головою, до мікрофона став власник «Шансу» Петро Шугай. І – як «платив суддям та адвокатам», як «там було болото», він «зробив ринок, а тепер віджимають», як воював за ці площі з Клеванським, який уже мертвий… За 17 років існування «Шансу» підприємці заплатили в казну держави 34 мільйони, порахував Шугай.

Петро Шугай заінтригував... Так, дивись, і ринок повернуть
Петро Шугай заінтригував... Так, дивись, і ринок повернуть


Депутати більшості голосів не продовжують договір із «Шансом».

«Нічого. Так уже забирали в людей. Хати забирали. Прийде час і я буду питати. В Козюри, в Козлюка – у всіх!» – емоційно резюмує програну битву Петро Шугай і йде зі своїми людьми із зали.

Неочікувано лідер більшості Ігор Поліщук включає «тактику книгарні» і пропонує проголосувати за те, щоби дати таки дозвіл на оренду на рік. Шанс для шансу. Пізно. Питання проголосовані, домовляються повернутися до теми наступної сесії. У Петра Шугая є шанс розповісти, кому ще платив…



***

Після другої перерви зала зашаруділа цукерками. Не дивно. Пережили кілька десятків земельних питань і невтомно наближалися до фіналу.

«Ти слішком пасторальная… Ти нє так пішеш…» – промивав мені мізки депутат облради Сергій Леонтьєв.

Обранці тим часом мізкували, чи не забрати звання Почесного громадянина Луцька в партизанського командира Антона Бринського. То був той випадок, коли з Павло Данильчуком, який запропонував таке рішення, погодився навіть Григорій Пустовіт. Депутати голосують «за».

«Ура!» – каже хтось.

«Яке ура??? Слава Україні!» – виправляє Данильчук.



«Панімаєш, тє, кто носіт вишиванку, нікагда не буде багатим», – традиційно напівукраїнською продовжує Леонтьєв.

«Чому?» – дивуюся.

«Вишиванка – то традиції. А традиції – то сум, сльози, трагедії. Не можна на цьому виховати багату націю… Ми так думаєм,» – мізкує бізнесмен.

Наостанок рада приймає в комунальну власність першу школу, збудовану в Луцьку за часів Незалежності. Головна освітянка Зіновія Лещенко всіх запрошує на відкриття.

«Треба всім сказати, щоб по вазону принесли», – жартує депутат Юрій Безп’ятко.



***

Як-то кажуть, «занавєс».

“Освіта”, яку приходили захищати письменники, має рихтувати книжки у валізи і вибиратися на Перемоги. Іронічно так: з поразкою - на Перемоги...

Ринок “Шанс” залишився без шансів...

Бринського позбавили звання Почесного лучанина, а він глузливо проводжав поглядом кожного обранця зі стенду перед кабінетом мера у своєму старому статусі...

«Скажи щось, Раїса», – шептала в спину товаришка бізнесвуменші, яка сердито залишала сесійну залу, за кілька хвилин після того, як завзято виступала за трибуною.

«Не можу. Зірвусь і будуть одні мати», – брязнула дверима та.


Текст і фото – Олена ЛІВІЦЬКА.



Ранок. Повертаються 90-ті, кажуть підприємці...
Ранок. Повертаються 90-ті, кажуть підприємці...


Як завжди, з ними Ігор Дильов
Як завжди, з ними Ігор Дильов


В залі готують дипломи
В залі готують дипломи


...І скатертини)
...І скатертини)


А депутати звіряють плани
А депутати звіряють плани


Павло Данильчук взявся захищати книгарню
Павло Данильчук взявся захищати книгарню


Євген Ткачук, який недавно фігурував в корупційній справі, знайшов спільну мову з луцькими поліціянтами
Євген Ткачук, який недавно фігурував в корупційній справі, знайшов спільну мову з луцькими поліціянтами






Андрій Авраменко - позафракційний. Йому простіше...
Андрій Авраменко - позафракційний. Йому простіше...




Олександр Середюк - один із вічних борців за справедливість. Колись писав книжки про Тимошенко, тепер прийшов ''воювати'' з батьківщинівцями через книгарню
Олександр Середюк - один із вічних борців за справедливість. Колись писав книжки про Тимошенко, тепер прийшов ''воювати'' з батьківщинівцями через книгарню


Юлія Дацюк уважно слухає
Юлія Дацюк уважно слухає


Микола Мартинюк теж. Але йому сумно
Микола Мартинюк теж. Але йому сумно


Прийшов підтримати книгарню навіть колишній мер Богдан Шиба
Прийшов підтримати книгарню навіть колишній мер Богдан Шиба


І Богдан Свереда, Почесний громадянин Луцька
І Богдан Свереда, Почесний громадянин Луцька




Оксана Грінченко, директор книгарні, пішла з сесії обурена
Оксана Грінченко, директор книгарні, пішла з сесії обурена


І не тільки вона
І не тільки вона




Книгарню переселяли гучно, а от ринок забрали тихо. Чи не це обговорюють Ігор Поліщук з Ігорем Корольчуком?
Книгарню переселяли гучно, а от ринок забрали тихо. Чи не це обговорюють Ігор Поліщук з Ігорем Корольчуком?


Директор КП Луцькі ринки розказував, де гроші. Але так і не розказав
Директор КП Луцькі ринки розказував, де гроші. Але так і не розказав


Тим часом депутати хрумали яблука
Тим часом депутати хрумали яблука


А Олег Кічук доповідав... без доповіді
А Олег Кічук доповідав... без доповіді


Правда, з гарним годинником)
Правда, з гарним годинником)


Бюджет. Лілія Єлова серйозна і зосереджена
Бюджет. Лілія Єлова серйозна і зосереджена




Людмила Коновальчук ходить на сесії, як на роботу
Людмила Коновальчук ходить на сесії, як на роботу


Тому теж - зосереджена)
Тому теж - зосереджена)




У перерві - інтерв'ю...
У перерві - інтерв'ю...


Цукерки...
Цукерки...


А далі - бій за ринок
А далі - бій за ринок












Комісії збираються і так
Комісії збираються і так


Тим часом Андрій Авраменко приміряє окуляри колеги. Гарно?
Тим часом Андрій Авраменко приміряє окуляри колеги. Гарно?


Усе. Фінал...
Усе. Фінал...


Зіновія Лещенко просить всіх в 27-му школу
Зіновія Лещенко просить всіх в 27-му школу




Звучить Гімн...
Звучить Гімн...


І кагебіст Бринський проводжає обранців прискіпливим поглядом зі стенду з почесними громадянами. Мабуть, недовго йому тут висіти?
І кагебіст Бринський проводжає обранців прискіпливим поглядом зі стенду з почесними громадянами. Мабуть, недовго йому тут висіти?


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
на них - "кагебіста Бринського"...3,14дараси
Відповісти
тотальна мразота
Відповісти
Гонзо — порнофильм, в котором режиссёр (он же и оператор) является непосредственно действующим лицом. Влучне порівняння, сесія як порнофільм.
Відповісти
Дякую Волинь 24. Дуже гарно поданий матеріал. А нам, лучанам, залишається тепер тільки робити висновки над СВОЇМИ ПОМИЛКАМИ!!! Адже ці ПОМИЛКИ зараз сидять у ЛМР!!!
Відповісти
Можна вже це бл....накінець припинити і почати працювати...Хоча куди їм до того.І це рада 200015 міста.Що далі....???
Відповісти
На кожній сесії щось віджимають. коли ж ви наїстеся?
Відповісти
Чого бажали і за кого голосували,те й маєте. Хотіли укропу_тіштеся укропом.Тепер будете голосувати за борщівників і будяків,бо ж мізків нема_лише емоції і демагогія.
Відповісти
Стадо баранів,сидять там С:КІ-прикалюються ,CONDOMИ штопані
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні