Чому завод «Технологія базальту» можуть закрити*

0
-7
Чому завод «Технологія базальту» можуть закрити*
Приватному підприємству ТОВ «Технологія базальту» з травня місяця 2018 року не видають дозвіл на викиди в атмосферу через розташований поруч житловий масив.

Про це виданню «Волинь 24» розповіла юристконсульт підприємства «Технологія базальту» Алла Коптєва.

У 2015 ТОВ «Технологія базальту» придбала даний завод по виробництву мінеральної вати. У тому ж році розпочалися проблеми з отриманням дозволу на викиди в атмосферу, хоча попередній власник мав діючий дозвіл, який був виданий у 2013 році та був дійсним до 2018 року.



Як зазначає Алла Коптєва, починаючи з 2016 року Держпродспоживслужба приходила на підприємство та обстежувала джерела викидів. Вони бачили, що технологія не змінилась, додаткових джерел викидів не додалося і несправностей на заводі немає. Проте проблемою стало те, що санітарно-захисна зона заводу уже була забудована фізичними особами, тому і відмовили у дозволі на викид.

«Будівництво заводу почалося у 2002 році, на даній території була промислова зона без жодних житлових будинків. Органами державних наглядових інстанцій, у тому числі і санепідемстанції, попередньо було погоджено видачу земельної ділянки під будівництво заводу. Виділена заводу санітарно-захисна зона складала 300 метрів.
Проте у 2004 році Підгайцівська сілька рада, якій належить санітарно-захисна територія, не врахувавши необхідні межі санітарної зони, дала дозвіл на житлове будівництво менше, аніж за 300 метрів від підприємства», - розповідає юрист.

За словами Коптєвої, згідно санітарних норм, санітарно-захисна зона підприємства не повинна бути забудована, тим більше житловими будинками.

«В зв’язку з тим, що змінився власник, ми почали оновлювати документи та подавати їх до Держпродспоживслужби на предмет отримання позитивного рішення.

Завод будувався відповідно до усіх норм, правил та законодавства. Виникає питання, чому, маючи усі документи, які розроблені згідно закону, ми не можемо отримати дозвіл, який видавався попередньому власнику на тих самих умовах», - каже Алла.

Додамо, що підприємство «Технологія базальту» має рішення суду з 11 квітня 2018 року, яке вступило в законну силу 17 травня 2018 року та зобов’язує Держпродспоживслужбу видати рішення про можливість видачі дозволу на викид у атмосферне повітря. Проте, його служба не виконала та навіть не оскаржила, хоча мала на це повне право.

Своєю чергою, підприємство провело повну модернізацію виробництва та фільтрів викидів, надала 60 робочих місць та сплачує податки. Продукція заводу не шкідлива. Вона йде на європейський та український ринок. Через невиконання рішення суду Держпродспоживслужбою завод втратить десятки робочих місць та закриється масштабне виробництво.

Багато працівників підприємства тут від самого початку – 10 років. Робітники засмучені ситуацією, яка склалась адже у минулі роки ніколи не було проблем з видачею документів.

Зауважимо, що окремі волинські ЗМІ писали про скарги місцевих жителів на діяльність заводу. За словами Алли Коптєвої, жоден мешканець житлового масиву не звертався на підприємство зі скаргами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні