Яка загроза від антибіотиків при вирощуванні м’яса

0
0
Яка загроза від антибіотиків при вирощуванні м’яса
Винахід антибіотиків врятував мільйони людей, але їх використання при вирощуванні м'яса може забрати набагато більше людських життів.

З того часу, як у 1940 році відкрили пеніцилін, антибіотики посіли особливе місце в нашому житті.

Крім охорони здоров'я, їх поступово почали активно застосовувати у тваринництві як для промислового, так і домашнього виробництва. Здавалося б, використання антибіотиків при вирощуванні курятини, свинини, яловичини та інших видів м'яса вирішило людству стільки проблем: тварини стали рости швидше, рідше хворіти та споживати менше корму, але раптом учені забили на сполох.

Ще на початку 2000-х у Європі стали масово вивчати таке явище, як антибіотикорезистентність – стійкість організму людини до антибіотиків. В результаті навіть звичайна застуда або подряпина може призвести до фатального результату, оскільки під час лікування препарати, призначені для людини, просто перестають діяти.

Виявилося, що причина цього – стійкі бактерії, які утворюються внаслідок використання антибіотиків у тваринництві. Ці бактерії випадково набувають імунітету до антибіотиків і не тільки виживають, але й активно розмножуються, несучи в собі приховану загрозу. В організм людини вони потрапляють як з їжею, особливо з м'ясом, так і через відходи виробництва в навколишнє середовище: стічні води, водойми, ґрунт, рослини. При цьому гени стійкості здатні передаватися іншим видам і збиратися в так звані касети, забезпечуючи несприйнятливість до кількох антибіотиків одночасно.

Масштаби цієї проблеми просто колосальні. У 2017 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) офіційно визнала «Стійкість до антибіотиків» - однією з найбільш серйозних загроз для здоров'я людства, продовольчої безпеки й розвитку.

На жаль, цю загрозу посилено намагаються приховати фармацевтичне лобі та багато виробників м'яса. З огляду на те, що навіть за офіційними даними близько 80% вироблених антибіотиків в США йде на потреби тваринництва – така позиція цілком зрозуміла, перш за все, за фінансовим чинником. Попри активний опір зацікавлених сторін ринку, питання використання антибіотиків при вирощуванні птиці та худоби в розвинених країнах намагаються вирішити. Ще у 2006 році Євросоюз виніс заборону на їх використання у тваринництві для профілактики та стимуляції росту.

Крім того, близько 47 держав усвідомлюють наслідки від використання антибіотиків і гормонів на будь-якому етапі виробництва курятини та інших видів м'яса і мають намір в найближчому майбутньому повністю відмовитися від них. У дослідженнях наукових центрів Європи й США, які за дивним збігом чомусь досі не перекладені мовами країн пострадянського простору, йдеться про те, що вживання людиною антибіотичного м'яса може призвести до:

• резистентності організму людини на дію антибіотиків при лікуванні хвороб; різних алергічних реакцій;

• руйнування мікрофлори кишківника, дисбактеріозу і порушення травлення.

У свою чергу, вживання м'яса зі стимуляторами росту (гормонами) може викликати:

• безпліддя як у жінок, так і чоловіків;

• гормональні захворювання і збій людського організму;

• збільшення ризику ожиріння та алергії;

• розвиток онкологічних захворювань.

Варто зазначити, що такі дослідження досить часто намагаються або ігнорувати, не надаючи розголосу, або оскаржувати за принципом діяльності центрів вивчення тютюну – фінансуються тютюновими компаніями, які до останнього продовжували заперечувати зв'язок сигарет з хворобами, які викликає куріння.

Що ж стосується стану справ у нашій країні, то проблема вживання антибіотиків та стимуляторів росту при вирощуванні м'яса ще не усвідомлюється належною мірою. Особливо гостро це питання стоїть на ринку курятини України.

Оскільки саме куряче м'ясо вибирають вдвічі частіше, ніж будь-яке інше через його вартість і можливість вживання в будь-якому раціоні харчування, зокрема, в дитячому і дієтичному. Все ж час від часу у ЗМІ з'являється інформація про те, що багато виробників накачують м'ясо антибіотиками, які руйнують організм людини, але поки це мало впливає на загальні реалії виробництва.

Багато виробників навчилися обходити закон і у способах перевірки курятини на вміст антибіотиків і гормонів, але це вже зовсім інша тема для роздумів ...

Як би нас не переконували, що є дозволені антибіотики й стимулятори, що їх шкідливість ще не доведена на всі 100% – пам'ятайте, що до недавнього часу понад 10 заборонених препаратів спокійно використовувалися при вирощуванні курей.

Тож робіть висновки самі, піклуйтеся про своє здоров'я!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні