У селі під Луцьком священик не хоче визнавати перехід храму до ПЦУ

5
-1
У селі під Луцьком священик не хоче визнавати перехід храму до ПЦУ
Громада села Садів Луцького району зібрала церковні збори, аби вирішити долю парафії.

Про це повідомив учасник зібрань отець Валерій у коментарі Район.Луцьк.

Зібрання відбулося у неділю, 27 січня.

Парафіяни зібрали більше півтисячі підписів на підтримку Православної Церкви України, при тому, що населення села становить трохи більше семисот осіб. Для точнішого врегулювання питання громада вирішила провести збори, заручившись підтримкою Волинської єпархії УПЦ.

На зібрання прийшли понад дві сотні людей, староста села та чинний настоятель храму. Сама церква, до слова, була зачинена. За перехід церкви до ПЦУ проголосували 203 особи, проти такої ініціативи виступили 20 громадян. Усі дані внесли в спеціальний протокол.

«Громада – серйозні, активні люди, дуже комунікабельні, мирно налаштовані. Вони раділи, тішилися, що так зібралися і фактично одностайно проголосували за перехід», – розповідає отець Валерій.

Проте не все виявилося так просто. З'явилися свідчення, що деякі речі, присутні у храмі перед тим, зникли. Для цього вирішили створити спеціальну комісію, яка описала все майно церкви. З цим проколом звернулися до чинного священика РЦП з проханням відчинити приміщення.

«Він відмовився, мотивуючи це тим, що такої церкви, як Православна Церква України в світі немає, а єдина канонічна – УПЦ МП. Умовляння настоятеля результату не дали», – коментує отець Валерій.

Відтак, поліція, яка була присутня на зборах, склала протокол, адже священик, по факту, перешкоджає діяльності громади та не дає доступу до громадської власності – церкви.

До слова, прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський у Facebook категорично заперечив, що у Садові визначилися з переходом.

Подаємо без змін:

«Сьогодні, дякувати Богу, без поганих новин. Господь втримав. Берестечко, Скобелка, Кутрів, Садів та Коршів поки залишаються в УПЦ.
У Берестечку священик УПЦ зачинив Свято-Троїцький собор та повісив на дверях оголошення про те, що у зв'язку з загрозою силового захоплення храму, скасовується Богослужіння (до рішення суду). В інших населених пунктах напружено, але без змін.
Користуючись нагодою, хотів би спростувати фейк, який зараз масово тиражують в ЗМІ. Релігійна громада села Коршів та її настоятель нікуди не переходили. Хоча ситуація не проста, проте все без змін. Те ж стосується і релігійної громади села Садів.
До речі, десь там пишуть, що у Нічогівці побили батюшку і підрізали старосту. Це також неправда.
Просимо ваших молитов за багатостраждальну Волинь!»

Щоправда, намагання священика московського патріархату виявилися марними, адже громада має право змінити конфесію в тому випадку, якщо хоча б дві її третини виявили таке бажання. А в Садові, як вже відомо, саме так і сталося.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сбу чому цей Точинський ще не на нарах?
Відповісти
Рогулi
Відповісти
Ось і робіть висновки кому служать оті "святці" і чи такі вони незалежні від МП!
Відповісти
Хтось знову тягне у сторону російської православної церкви в Україні, .... як і правильно їх називати, а не УПЦ МП. А Точинський пора на батьківщину.
Відповісти
Настоятель з 25-ма прихожанами затіяв кіпіш проти решти 200. Ганьба таким служителям церкви, які не об'єднують громаду, а розділяють на втіху східному ворогу. Ймовірно, його більше хвилюють мирські питання. Які ? Зайдіть у групу і самі прочитаєте коментарі від місцевих https://www.facebook.com/groups/1814085061982743/ .
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні