Чи буде в українському м'ясі менше антибіотиків*

0
-3
Чи буде в українському м'ясі менше антибіотиків*
Міністерство аграрної політики та продовольства винесло на громадське обговорення проект нового закону про ветеринарну медицину.

Він має ряд ключових оновлень, важливих для розвитку тваринництва і контролю якості харчових продуктів, які ми споживаємо, а також вносить корективи у звичний уклад власників домашніх тварин.

Серед іншого, законом прописано створення системи, яка буде містити інформацію про ветеринарні препарати, які застосовуються в Україні, їх можливих побічних реакцій.

Подібні системи вже давно впроваджені в ЄС і США. Вони допомагають посилити контроль і мінімізувати фальсифіковані та небезпечні препарати в лікуванні тварин, а також зобов'язують виробників вказувати з антибіотиками вирощено їх м'ясо чи ні. В Україні ж побачити маркування «вирощено без антибіотиків» можна поки тільки на пакування курятини ТМ Епікур, що робить її ексклюзивною пропозицією в сегменті здорового харчування. Інформованість населення про причини виникнення антибіотикорезистентності (несприйнятливості людини до антибіотиків), яку викликають стійкі до них бактерії в м'ясі — є важливим фактором у харчовій промисловості європейських країн.

Варто зазначити, що прийняття нового закону про ветеринарну медицину — це перші кроки в цьому напрямку. Наша країна має час до 2021 року, що б гармонізувати основні принципи ветеринарного законодавства до стандартів ЄС. Інакше експорт нашої м'ясної продукції в країни Європейського союзу може істотно ускладнитися, враховуючи, що ринок Європи є пріоритетним для України. На думку багатьох експертів, прийняття нового закону та актів допоможе в боротьбі із засиллям неякісної курки, м'яса та інших продуктів в нашій країні, у виробництві яких використовують антибіотики.

Багаторічний «антибіотичний сон», в який занурено споживачі України, потрібно розвіяти. Адже багато людей навіть не здогадуються і тим більше не розуміють загрозу від споживання продуктів, у виробництві яких використовувалися антибіотики. Варто зазначити, що щорічно близько 3000 чоловік у світі помирає від резистентності до сильних ліків. І це тільки офіційно зареєстровані дані.

За прогнозами експертів і аналітиків в найближчі десятиліття ця цифра збільшиться в десятки разів. Що ж стосується нового закону, то мова в ньому йде тільки про обмеження профілактичного використання антибіотиків, а зовсім не про їх заборону. При цьому ще не відомо, яка версія закону буде прийнята і тим більше, які проблеми виникнуть з контролем виробників, особливо дрібних і середніх держав.
Тому ефективність механізму реалізації такої законодавчої ініціативи викликає сумніви. За найоптимістичнішими прогнозами, до Верховної Ради закон потрапить тільки в кінці 2019 року. Громадськості саме час сказати "НІ" антибіотикам у м'ясі!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні