Криза – не завада для розвитку країни, або Трирічний шлях успішних змін від Уряду Гройсмана

1
10
Криза – не завада для розвитку країни, або Трирічний шлях успішних змін від Уряду Гройсмана
Зміни, які настали в країні протягом останніх років можна побачити неозброєним оком. Уряд Володимира Гройсмана, якому «в спадок» дістались численні економічні та соціальні прогалини і недоліки, за час своєї діяльності зумів вивести Україну з фінансового колапсу та стати на стабільний шлях розвитку і розбудови нової міцної, сильної та успішної держави.

Численні реформи, на які раніше ніхто не наважувався, кардинальні зміни у різних сферах життя, рішення, які подекуди здавалися радикальними, призвели до того, що країна почала рухатись до нових вершин і здобутків. Наш імідж серед європейських держав зміцнюється завдяки виваженим діям Кабміну у тісній співпраці з Парламентом. Все більше закордонних інвесторів проявляють інтерес до співпраці з Україною, розбудовується інфраструктура, соціальні стандарти зросли до гідного рівня, а освіта та медицина набула нових обертів.

«Це були непрості три роки. Згадайте, що було три роки тому, які були виклики. Політична та економічна нестабільність. І я тоді сказав, що вступаю на посаду Глави Уряду для капітального ремонту країни, економічного зростання. По всім напрямкам ми заклали достатньо непогану систему, основу змін», - пригадав у одному з інтерв’ю Глава Уряду Володимир Гройсман.

Якщо ще три роки тому ми не могли визначитися, яким шляхом крокувати до стабільності та розвитку, то вже зараз чіткі кроки Кабміну вказують на вірний шлях. За час роботи Уряд не тільки зупинив масштабнішу кризу, а й забезпечив прискорене економічне зростання. Зростання економіки забезпечило фінансовий ресурс для проведення важливих соціальних і інфраструктурних реформ. У 2015-му році ВВП воюючої України впав на 9,9%, а у 2016-му році ВВП так само воюючої країни зріс на 2,3%, а у 2018-му зріс на 3,2%. Рівень інфляції зменшився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018 році.

Успішні та дипломатичні перемовини з Міжнародним валютним фондом дали нам змогу підніматися з боргової ями впевнено і крок за кроком. На сьогодні в Уряду є чіткий план скорочення боргу, тож важливо зберегти взятий темп реформ і не скотитися в хаос. Як повідомив наприкінці 2018-го року постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман за підсумками свого візиту в Україну, Місія Міжнародного валютного фонду мала конструктивні дискусії з владою України, а також готова продовжити обговорення можливої фінансової допомоги країні. Тобто завдяки правильному курсу, обраному Урядом Гройсмана, ми маємо надійну фінансову підтримку.

За три роки своєї діяльності Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом став чи не єдиним за всю історію незалежної України, який наважився на реформи які раніше вважалися не підйомними.

Медична реформа допомогла сформувати в українців новий погляд на послуги, які надаються медустановами. Завдяки програмі сімейної медицини кожен, хто уклав договір з сімейним лікарем, а це понад 25 млн українців, можуть розраховувати на якісне медичне обслуговування.
«Якщо 3-5 років робити те, що передбачено планом реформи медицини, протягом цього часу українці будуть бачити позитивні зміни в системі охорони здоров’я, відчують підвищення якості надання медичної допомоги. Важливо діяти системно і послідовно. В результаті українці отримають кваліфікованих лікарів, нормальні умови отримання допомоги, а лікар отримає нормальну, достойну заробітну плату», – переконаний Глава Уряду Володимир Гройсман.

Реформа освіти дала змогу вивести професію педагога на новий вищий рівень. Підвищення зарплат вчителям, нові вимоги до сучасних педагогів дають основу для якісної освіти, яку вже отримують школярі та студенти фактично усіх освітніх закладів країни. А сьогоднішні школярі, які отримують ґрунтовні знання, - це запорука успішного майбутнього. Завдяки нововведенням, Уряд довів, що навчання може бути і корисним, і цікавим, і різноманітним.

Як ніколи розвиваються соціальні ініціативи. Для молодих батьків значною допомогою є проекти «Бебі-бокс», «Муніципальна няня», виплати для багатодітних. Усі ці кроки спрямовані на те, аби молоді сім’ї отримали міцне підґрунтя для подальшого добробуту.

Цьогорічна монетизація субсидій дала можливість багатьом українцям, а особливо пенсіонерам, при грамотному користуванні компослугами, отримати додаткові кошти, які вони можуть витрачати на власні потреби. А щоб зменшити затрати на оплату комунальних платежів, Уряд продовжив програму по забезпеченню енергоефективності. «Теплі кредити» уже на сьогодні дали змогу мільйонам сімей облаштувати своє житло так, аби витрати з сімейних бюджетів на оплату газу та світла були мінімальними.

Збільшення заробітних плат та пенсій стало неабияким досягненням роботи Уряду. За час його роботи середня пенсія зросла в 1,7 рази, середня зарплата – вдвічі, а мінімальна – втричі! Окрім цього, в Україні з 1 березня 2019 року вперше розпочалась автоматична індексація пенсій. При цьому усі підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, а не за рахунок друкування грошей, що свідчить про забезпечення Урядом зростання соціальних стандартів відповідно до можливостей економіки.

Кожен, хто їздить країною, не може не помітити, наскільки змінюються автошляхи. Масштабне будівництво доріг стало одним із пріоритетних питань для Уряду. За три роки було збудовано та відремонтовано 6800 кілометрів доріг. Фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі.
«У цьому році ми почали масштабно будувати дороги в Україні, наступний рік буде ще масштабнішим. Гроші на зазначені цілі ми передбачили, це майже 55 млрд грн – рекордна сума за всю історію нашої незалежності, 17 млрд грн піде на місцеві дороги», - зазначив Прем’єр.

Як показує досвід, цілями Кабміну є не дешевий популізм, а виважена робота та рішення, які принесуть користь та прибуток як державі в цілому, так і кожному громадянину. Завдяки стратегії «Ми починаємо жити на свої кошти», Уряд готує збалансовані бюджети і запровадив стратегію управління державним боргом.

Тісна співпраця з Парламентом дала можливість впроваджувати нові урядові ініціативи швидко та ефективно. Протягом усіх трьох років роботи Кабміну усі бюджети подаються і ухвалюються вчасно, а це досить важливо для розвитку країни.

Запроваджена Урядом України реформа децентралізації дала дорогу новим лідерам, які добре обізнані із ситуацією на місцях, і цей рух треба захистити і закріпити надбанням реформи у Конституції України.
«Я задоволений результатами реформи, які вже маємо. До 2014 року вся система місцевого управління була зруйнована, люди були пригнічені, мільйони хотіли щось змінити у своїх громадах, але не могли цього зробити, адже центральна влада забирала на себе всі повноваження. Я з цим не мирився. Постійно це питання ставив, говорив, що треба змінювати», – розповідає Володимир Гройсман.

Зі слів Глави Уряду, ідея децентралізації в єдиному – дати людям владу на місця. Ця влада перейшла в громади. В 2014 році місцеві бюджети дорівнювали 70 млрд грн, в 2019 – вже 270 млрд грн. Змінилася сама структура бюджету, система прийняття рішень. Наступний крок – долучати людей до розпорядження цими ресурсами, аби люди впливали на розвиток громад.

Усі кроки, на які пішов Уряд протягом трьох років своєї роботи, виявилися не просто успішними. Вони показали українцям, що наша держава – сильна і перспективна. Все більше молоді сьогодні після здобуття освіти лишаються в країні і пробують впроваджувати цікаві, креативні і навіть несподівані проекти. Інтерес до України з боку закордонних інвесторів зростає. Українці врешті починають вірити у власні сили і розуміти, що саме вони – господарів свого добробуту і благополуччя. І головне у цій ситуації – не зійти з установленого шляху і довести нашу державу до рівня однієї з найперспективніших країн світу…

Христина ГАЄВСЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Єдине що можна побачити ,це роздування цін, і інфляції
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні