Що і як ремонтували у Луцьку за бюджетні гроші, тепер може перевірити кожен

0
0
Що і як ремонтували у Луцьку за бюджетні гроші, тепер може перевірити кожен
Після Революції гідності в Україні відбулася низка позитивних змін. Однією з найбільш успішних і важливих стала реформа у сфері публічних закупівель. Її метою була мінімізація корупційних ризиків при використанні бюджетних коштів та максимальне висвітлення усієї процедури закупівлі.

ЯК ПРОДОВЖЕННЯ «ПРОЗОРО»

Результатом реформи стала система «Прозоро», яка обов’язкова для використання в усіх закупівлях, здійснених за бюджетні кошти, на суму понад 200 тисяч гривень для товарів і на більш ніж 1 мільйон гривень для робіт.

Експерти визнали, що завдяки системі «Прозоро» Україні вдалося заощадити мільярди гривень. Інструмент вигідний як для державного сектору, так і для бізнесу, який може вести чесну конкуренцію та пропонувати свої товари і послуги на єдиному майданчику в межах всієї України.

Втім, на цьому успіх реформ та прогрес громадянського суспільства в Україні не зупинився. Річ у тім, що аналітика порушень у «Прозоро» допомогла зрозуміти: найбільше порушень, зловживань і розкрадань бюджетних коштів відбувається саме на договорах про закупівлю ремонтних робіт. Активісти і просто небайдужі мешканці виявляли факти неналежного виконання, а іноді і взагалі невиконання будь-яких ремонтних робіт після проведення тендерів, укладення договорів і оплати коштів сумнівним підрядникам.

Ця ситуація надихнула активістів громадської організації «Антикорупційний штаб» на створення нового проекту – «Антикорупційної карти реформ». Ідея полягає у нанесенні на мапу України усіх об’єктів інфраструктури, ремонтні роботи на яких замовляли за бюджетні кошти.

На початковому етапі активісти вносили дані вручну, та вже сьогодні система повністю автоматизована. Щойно інформація про закупівлю з’являється на «Прозоро» – вона відразу відображається на «Антикорупційній карті ремонтів».

Інтерфейс карти дуже зручний. Будь-який користувач може відшукати об’єкт, який його цікавить. Користувач може фільтрувати інформацію за регіоном або навіть конкретною адресою. Також інформацію можна класифікувати за видом об’єктів, зокрема, можна переглянути всі дороги, житлові будинки, заклади охорони здоров’я, освіти тощо.
Користувач може бачити на інтерактивній карті будь-які об’єкти, наприклад, у межах свого міста. Сервіс безплатний і максимально простий для користувачів. Можна також шукати інформацію за замовником або підрядником.

Проект дозволяє в інтерактивному режимі бачити, де і які ремонтні роботи проводяться у місті. При натисканні на іконці об’єкта, користувач може переглянути основну інформацію: назва об’єкта, на якому проводять ремонт, перелік ремонтних робіт, замовник і підрядник, сума коштів договору. Таким чином, будь-якому мешканцю будь-якого міста в Україні доступна вся повнота інформації про ремонтні роботи, які виконуються за кошти платників податків у його будинку, на дорозі, якою він їздить щодня на роботу, у школі, де навчаються його діти, чи в лікарні, де він лікується.



ПЕРШІ УСПІХИ

Активісти звітують про успішні кейси. Наприклад, завдяки «Антикорупційній карті ремонтів» у місті Києві на вулиці Туполєва, 16-г вдалося зберегти 98 тисяч гривень, які намагалися незаконно присвоїти нечесні на руку замовники і підрядники. Тоді, у 2018 році, мешканці цього будинку знайшли його на «Антикорупційній карті ремонтів» та виявили, що ремонт там мав бути проведений ще у 2016 році. Активісти ГО «Антикорупційний штаб» почали вимагати акти виконаних робіт за договором щодо цього будинку, яким було передбачено заміну труб. Таким чином виявилося, що дійсно капітальний ремонт у цьому будинку не проводився, хоча підряднику сплатили майже 100 тисяч гривень ще два роки тому. Тільки після відкриття кримінального провадження за ініціативою активістів труби у будинку справді почали замінювати.

Щодо Луцька, то за 2017-2018 роки у місті було проведено 765 закупівель, пов’язаних з ремонтом, реконструкцією і будівництвом. Загальна сума договорів становить понад 415 мільйонів гривень. При цьому найбільше коштів витрачали на будівництво доріг – 225 мільйонів, капітальне будівництво – 87 мільйонів та сферу житлово-комунальних послуг – 63 мільйони гривень.

Жителям Луцька ще мало відомо про зручний інструмент контролю – «Антикорупційну карту ремонтів». Але у ГО «Антикорупційний штаб» є волонтери в кожному обласному центрі, які розміщують інформацію про сервіс на під’їздах житлових будинків.

«Люди дуже часто скаржаться на невиконання ремонтних робіт у їхніх будинках. Ми обов’язково розглядаємо кожну скаргу. Але дуже часто буває так, що у їхніх будинках ремонтних послуг або взагалі не замовляли, або договір ще не був укладений, тому роботи не розпочинають. А завдяки інтерактивній карті можна відразу перевірити цю інформацію – коли і з ким укладений договір, коли і що мають робити в конкретному будинку», – коментує проектна менеджерка ГО «Антикорупційній штаб» Юлія Гречка.

Таким чином громадянське суспільство в Україні робить наступні кроки до публічності, підзвітності і контролю у сфері використання бюджетних коштів. За словами активістів ГО «Антикорупційний штаб», інтерактивна карта отримала позитивні відгуки та підтримку від європейських донорів.

Варто зазначити, що у Луцьку проект підтримує міжнародна організація «Пакт», яка виконує п’ятирічну програму «Об’єднуємося заради реформ», що фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні