Волинь у 2020 році недоотримає в місцеві бюджети близько 2 мільярдів гривень

0
-8
Волинь у 2020 році недоотримає в місцеві бюджети близько 2 мільярдів гривень
Якщо державний бюджет ухвалять у такому вигляді, у якому він поданий у Верховну Раду 15 вересня, Волинська область недоотримає у місцеві бюджети близько 2 мільярдів гривень.

Про це заявив на засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування у Волинському регіональному відділення Асоціації міст України (АМУ) консультант з бюджетних питань АМУ, колишній головний фінансист Волинської ОДА Василь Гром.

Захід відбувся в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) у п’ятницю, 27 вересня, в Луцьку. Участь у ньому взяли народний депутат України В’ячеслав Рубльов, голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт, експерти з децентралізації, посадовці і депутати Волинської обласної і Луцької міської рад.

Згідно з аналізом Василя Грома, незважаючи на збільшення у 2020 році для області на 322,1 млн гривень (12,6%) освітньої субвенції, в розрахунках на 2020 рік не враховано видатків на оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки, передбачених постановою Кабміну 10 липня 2019 року. А це 1,6 мільярда гривень.

Крім того, Волинь втрачає значні суми через перерозподіл податку на доходи фізичних осіб (реверсна дотація), зменшення у 2020 році пайової участі підприємств у розвиток місцевої інфраструктури, ненадходження в місцеві бюджети акцизу від продажу пально-мастильних матеріалів. І хоч скасування акцизу замінили надходженнями у дорожній фонд, яких має надійти на 30 мільйонів більше, баланс, за словами Василя Грома, – «не на нашу користь».

«Коли ми збираємо все це в кучу, це 413 мільйонів гривень (мінус для Волині – ред.). Ще оці 1,6 мільярда, що на заробітні плати. І так 2 мільярди гривень. Багато це чи мало? Це багато. І якщо ми порахуємо все те, що там буде на плюсі (в дорожньому фонді й так далі), цієї суми ніхто не перекриє», – заявив Василь Гром.

Він вважає, що, незважаючи на заяви уряду Гройсмана, що це найуспішніша реформа із всіх 145 реформ, які здійснювалися, «як такої децентралізації з центрального рівня до територіальної громади або регіонів не відбулося».

«Зробили певний перерозподіл між районними і сільськими, селищними бюджетами, які стали ОТГ», – стверджує Василь Гром.

Звертаючись до присутнього нардепа В’ячеслава Рубльова, експерт сказав: «В’ячеславе Володмировичу, я хочу саме вам донести: порочна практика Міністерства фінансів, вибачте, обдурювати місцеві бюджети, зберігається по сьогоднішній день. Сьогодні вони там так підпільно собі рахують (я з ними ще спілкуюсь, слава Богу), що це є джерело додаткових доходів державного бюджету. І знаєте, аргументують як? «Скільки ми вам не добавляєм, а ви все перевиконуєте» (місцеві бюджети – ред.). А не дивляться на те, що сьогодні в містах вже нема чим серйозно платити вихователю дитячого дошкільного закладу і так далі. А це ті люди, які працюють над майбутньою доданою вартістю – над дітьми. І правильно Асоціація міст України ставить питання, що заробітна плата дошкільним, позашкільним, дитячим спортивним працівникам – це має бути елемент держави. Бо це – здоров’я нації, це додана вартість майбутнього».

На це В’ячеслав Рубльов відповів, що при розробці бюджету основні показники закладав ще попередній склад Кабміну, і нинішній уряд вніс проєкт державного кошторису до Верховної Ради 15 вересня, щоб нову владу не критикували, мовляв, вона порушує терміни. Але держбюджет, за його словами, можна і треба доопрацювати, внести необхідні зміни, щоб не ухвалювати, як всі попередні, вночі, коли депутати самі не знають, за що ж вони проголосували.

Консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром (посередині)
Консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром (посередині)
Нардеп В’ячеслав Рубльов
Нардеп В’ячеслав Рубльов
Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович
Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович
Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт
Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт
Директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк
Директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні