--> Чому росте долар і чи варто запасатися валютою. ПРОГНОЗИ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому росте долар і чи варто запасатися валютою. ПРОГНОЗИ

0
-5
Чому росте долар і чи варто запасатися валютою. ПРОГНОЗИ
У 2019 році українська гривня сильно зміцнилася, але всього за останні 2 місяці 2020 року вона впала на 10%.

Чому долар росте, а гривня падає, що буде далі та чи варто запасатися доларом, повідомив "24 канал".

У 2019 гривня показала найбільші темпи зростання серед всіх валют світу. Кожна інша валюта впала відносно гривні. Гривня "ввійшла" у 2019 рік за курсом 27 за долар, а "вийшла" з курсом у 24. Та через поширення коронавірусу в 2020 році і проблем, які він спричиняє на світовому ринку, гривня починає падати.

Що буде з курсом у 2020?

Лише за минулий тиждень українська валюта втратила 1,34 гривні в ціні. Немає однозначного прогнозу гривні на найближчий час. Вадим Іосуб, аналітик Альпарі в коментарі РБК-Україна спрогнозував, що курс гривні до долара зросте до 30, якщо ситуація через пандемію коронаврусу погіршиться. Водночас Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings вважає, що курс гривні у 2020 буде на рівні 25,30 за долар.

Таким чином все це залежатиме від подальшої ситуації з цінами на нафту, коронавірусом та фондовими ринками. Якщо фінансова криза настане, то це позначиться на гривні ще більше.

Чому гривня у 2020 впала?

У Нацбанку вважають, що поточна ситуація на валютному ринку є радше наслідком психологічних факторів. І вони є короткостроковими. Вплинули на ситуацію й післясвяткові дні та поширення коронавірусу у світі. Держрегулятор запевнив, що має достатньо ресурсів для підтримки банківського ринку.

Нинішня ситуація на українському валютному ринку – міжбанківському та готівковому – склалася під впливом передусім психологічного чинника, який, ймовірно, має короткостроковий ефект. Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні, – зауважили представники держрегулятора.

Сьогодні міжнародні резерви України становлять понад 25 мільярдів доларів США, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року.

У НБУ пояснюють, що ситуація на валютному ринку завжди динамічна й може швидко змінюватися. "Торік гривня також кілька разів опинялася під тиском, зокрема через активний політичний цикл в Україні. Однак інтервенції НБУ давали можливість згладжувати коливання, а згодом тренд розвертався й Національний банк отримував можливість викуповувати валюту", – відзначили в Нацбанку.

Ймовірність фінансової кризи цього року зростає. Все через коронавірус, який також є причиною обвалу цін на нафту, іншу сировину та фондові ринки. В умовах економічної кризи на Україну чекає чимало викликів.

"Ймовірність того, що ринки переживуть коронавірус без переходу в фінансову кризу і рецесію - мінімальна. Посилює ситуацію те, що всі давно чекали кризи. І тепер може спрацювати ефект прогнозу, який сам збувається",– написав експерт з економіки Сергій Фурса.

На курс гривні можуть впливати не лише зовнішні фактори чи внутрішні політичні рішення, а й звичайна паніка. Розмови про загрозу фінансової кризи та можливе падіння гривні змусило деяких власників обмінників перестрахуватися та поставити спред – 1-1,2 гривні. Це психологічно впливає і на самих українців, оскільки такі рухи на готівковому ринку створюють ілюзію нестабільності. Через це українці більш масово скуповують валюту, що у свою чергу ще більше ослаблює гривню.

Наразі українська гривня і досі міцна, а нестабільність на світовому ринку ще не встигла сильно вплинути на національну валюту. Та важливо не те, чому гривня впала на сьогоднішній день, а що з нею буде далі, адже попереду є значно більші загрози через ймовірну фінансову кризу.

Що впливатиме на гривню у 2020?

Фінансова криза може зменшити надходження до українського бюджету. Це відбудеться через падіння цін на руду та зерно, відхід інвесторів з українського ринку, зменшення обсягів торгівлі з Китаєм та напружені відносини з МВФ.


Зміцнення гривні у 2019 є частково наслідком уваги інвесторів до українського ринку. Україна активно виставляла облігації під рекордно низькі відсотки, залучаючи гроші в бюджет. Проте варто зазначити, що хоч 10% і низькі для українських облігацій відсотки, кредит від МВФ куди вигідніший ( в середньому 3%). На фоні можливої економічної кризи інвестори поводяться обережно. Вони надають перевагу меншому, але стабільному доходу. Українська економіка нестабільна, а тому, щоб зберегти інтерес інвесторів, доведеться збільшити дохідність ОВДП або шукати джерела наповнення бюджету де-інде.

Більш критичною є проблема з наявними інвесторами. Іноземці можуть почати виводити гроші з ОВДП, якщо засумніваються в стабільності української економіки. Якщо втрата потенційних інвесторів – це втрата надходжень, то втрата наявних інветорів – це збільшення "діри" в бюджеті.

Китай у 2019 році посунув Росію та став основним торговельним партнером України як в експорті, так і в імпорті. Оскільки коронавірус Covid-19 зародився саме в Китаї, ця країна найбільше відчула економічні наслідки. Карантин, призупинення виробництва, порушення ланцюгів поставок. Частка Китаю у світовому ВВП – близько 16%. Незабаром світова економіка відчує сповільнення такого важливо гравця. Торговельні відносини України з Китаєм теж можуть ослабнути, що водночас принесе менші надходження від експорту та менші митні надходження із розмитнення імпорту. Знову ж таки, це ослабить гривню.

Ціни на нафту всього за день обвалилися на 30% через нафтову війну між Росією та ОПЕК. Через коронавірус попит на нафту впав, а відповідно і ціни. Країни-експортери нафти хотіли домовитися про скорочення обсягів видобутку, але через Росію угода зірвалася.

Хоч Україна і не експортує нафту, для нас це погано. Через низькі ціни на нафту, можуть впасти ціни на залізну руду та зерно, які ми експортуємо. А це, у свою чергу, знизить надходження у бюджет і ослабить гривню.

Напружені відносини з МВФ лише погіршують ситуацію для української гривні. Поки що ситуація виглядає песимістичною. МВФ затримує свою 3-річну програму через те, що Україна ще не прийняла "антиколомойського" закону. Новопризначений міністр фінансів заявив, що готовий співпрацювати з МВФ, але напередодні стверджував, що МВФ – це "а-ля реформи".

Що може зробити Україна, щоб утримати курс гривні?

Золотовалютний фонд може стримувати курс гривні в нестабільні економічні часи. На початку 2020 золотовалютний фонд України був найбільший за останні 9 років. Нацбанк відреагував на небезпеку для гривні і за минулий тиждень продав майже один мільярд доларів, повідомляють на сайті НБУ. Сьогодні, 16 березня, НБУ продав ще 130 мільйонів.

Підтримка МВФ буде як ніколи важлива для України. Якщо настане фінансова криза, від України відвернуться інвестори. Без підтримки МВФ гривня може обвалитися і в України будуть труднощі з обслуговуванням зовнішнього боргу. Але допоки України не прийме "антиколомойського" закону, то годі чекати підтримки від МВФ.


"Ми входимо в кризу в набагато кращій формі, ніж були в 2008 році і в 2013 році. Але без підтримки МВФ це лише купить нам час. Трохи часу. А потім буде в рази болючіше", – вважає експерт з економіки Сергій Фурса.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні