Великоднє порося і юшка по-самійличівськи: рецепти від Марії Кусько

0
-2
Великоднє порося і юшка по-самійличівськи: рецепти від Марії Кусько
Господиня із Самійличів Марія Кусько вже понад 20 років готує на замовлення печених поросят. Без її коронної страви не обходяться корпоративи, весілля і ювілеї. Та й замовників у жінки не бракує, особливо у сезон відпочинку на Шацьких озерах.

ТУРИСТИ З НІМЕЧЧИНИ ЗНІМАЛИ НА ВІДЕО ПРИГОТУВАННЯ ПЕЧЕНІ

«Я раніше смажила пончики і продавала для туристів. Потім випадково довелося виручити знайому і спекти порося у печі. Я впоралася і вирішила займатися цією справою», ‒ розповідає 75-річна Марія Семенівна.

Жінка розповідає, що за сезон пече до 150 поросят. Має постійних замовників з усієї України, які щороку приїжджають у відпустку на Світязь. А якось туристи з Німеччини напросилися до Куськів у гості, щоб зняти на відео весь процес приготування печені.

«Для закуски беру молочне порося до 8 кілограмів. Тварина має бути рухлива, здорова, хвіст повинен бути «бубликом». Якщо порося мляве, бліде, воно хворе. З таких смачної страви не вийде», ‒ повчає Марія Кусько.

Поросят забиває чоловік пані Марії. Смалить тушку газом, виймає нутрощі. Далі до справи береться господиня.

ТУШКУ МАРИНУЮТЬ І ФАРШИРУЮТЬ

«Щойно забите порося мариную протягом 12 годин. Якщо тушка з морозилки ‒ добу. Для маринаду треба зо два відра води, літр солі. Зі спецій беру перець, часник, лаврове листя», ‒ ділиться секретами приготування Марія Семенівна.

Зранку тушку слід поставити на решітку, щоб стекла вода. Натерти сумішшю натертого часнику, перцю і гірчиці (піде ціла пачка). Все гарно вимішати і натерти порося зсередини та зовні.

«Натираю рукою, щоб дістатися до підгорлиці. Трохи соусу залишиться, його відставляю на пізніше. Тоді фарширую вареною гречкою з грибами та підсмаженими із цибулькою нутрощами. Після цього животик зашиваю подвійною міцною ниткою, щоб шви не розлізлися», ‒ детально роз‘яснює жінка.

До того моменту вже має бути добре натоплена піч. «Як на хліб», ‒ уточнює господиня. На бляшку треба налити води і викласти порося, животиком донизу. Гарно розпростити лапки, а вуха і рильце неодмінно замотати фольгою, щоб не обгоріли.

«Загалом порося має пектися протягом трьох годин. Спочатку ставимо тушку у піч ногами вперед. Так вона печеться протягом 1 години 20 хвилин. Тим часом до соусу, що залишився, додаємо пачку майонезу. Дістаємо порося і натираємо цим соусом. Цього разу ставимо у піч головою вперед. Якщо воно дуже запікається, обгортаємо фольгою і ставимо ще на 1 годину 20 хвилин.

Спечене порося господиня прикрашає залежно від побажань замовників: кладе в зуби хрін або яблуко, обкладає ягодами вишні чи гілочками чорниці. Якщо страву замовляють на велику забаву, розмальовує порося майонезом.

«Суха» ковбаса

Свіже м‘ясо порізати смужками, а свіже сало кубиками. Можна порівну, або ж дати більше сала ‒ хто як любить. Додати спеції: гірчицю в зернах, мелений коріандр, перець, часник. Солі має бути більше, як зазвичай, щоб страва не зіпсувалася. Линути водички і добре вимішати, щоб фарш тримався купи. Можна жменьку засмажити на пательні для проби.

Начиняти кишки і підвісити на палку, щоб стекла зайва рідина. Тоді ковбасу витримати біля печі чи батареї півтора-два тижні.

Юшка по-самійличівськи

У Самійличах цю страву готують на другий день Великодня.
На 3 л води: склянка пшона, картопля, скільки ви любите. У воду кидають покраяну суху ковбасу і картоплю, наприкінці пшоно. Спеції до смаку. Юшку не засмажують. У тарілці забілюють молоком.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні