Магазини пакують продукти в пакети: чия це ідея і чи врятує вона від коронавірусу

1
5
Магазини пакують продукти в пакети: чия це ідея і чи врятує вона від коронавірусу
Від початку всеукраїнського карантину багато мереж супермаркетів почали запаковувати усі овочі та фрукти в поліетиленові пакети. Тепер, заходячи до магазинів, в овочевих відділах можна побачити багато великих пакунків з картоплею, морквою без альтернативи на менші обсяги продуктів. Подекуди покупці скаржаться, що доводиться розривати ці пакети, аби перевірити якість харчів або ж відібрати меншу кількість.

Українські екоактивісти обурюються цьому карантинному заходу. Вони припускають, що негативний вплив від такої кількості пластику може бути більшим, ніж імовірність зараження коронавірусом, яка не є підтвердженою. До введення карантину екологічно свідомі громадяни спеціально не користувалися пакетами при купівлі деяких продуктів, однак зараз у них не залишається вибору.

Суспільне поспілкувалося з Міністерством охорони здоров'я, Центром громадського здоров'я, представниками супермаркетів та екологами і дізналося, чи мають подібні "превентивні заходи" сенс, чи взагалі надавало МОЗ подібні рекомендації продуктовим мережам і як таке рішення може вплинути на довкілля і здоров'я українців.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Користуючись забороною, луцькі супермаркети «спихають» покупцям гнилі овочі і фрукти.

Що кажуть у МОЗ

У МОЗ та ЦГЗ в один голос заперечують надання рекомендацій супермаркетам щодо постійного використання пластикових пакетів.

"Не було такої рекомендації від МОЗу. Не можемо сказати, чи це ініціатива супермаркетів, можливо, це Держпродспоживслужба. Але точно: це не ініціатива МОЗу", — заявили Суспільному у пресслужі головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Також у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я підтвердили, що протягом карантину від відомства звучала заява: фрукти — непридатне середовище для виживання вірусу.

У Центрі громадського здоров'я наголосили, що з усіма рекомендаціями, у тому числі супермаркетам, можна ознайомитися на офіційних сторінках, однак відразу зазначили, що "точно не рекомендували" магазинам загортати усі овочі та фрукти в пакети. Там припустили, що цей захід може бути власною ініціативою супермаркетів.

Суспільне направило запит до Держпродспоживслуби з метою дізнатися, чи надходила від цього відомства подібна рекомендація до торговельних мереж.

Як пояснюють супермаркети

Запаковувати їжу в пакети почали не всі мережі, а, переважно, — найбільші. Суспільне зв'язалося з представникам супермаркетів Novus, АТБ, Ашан, однак прокоментувати рішення погодилися лише у Сільпо.

"Продукти пакують з міркувань безпеки. Ця інформація належить до внутрішніх інструкцій та розпоряджень супермаркета", — сказав представник мережі Андрій.

Він додав, що "не лише вони почали так робити", згадавши ще мережу Велмарт, і порадив звертатися за більш детальною інформацією до адміністрації магазину.

Водночас представниця Ашан`у заявила, що не володіє такою інформацією, а в інших мережах не брали слухавку або радили звертатися до керівництва.

Що кажуть екологи

Екологиня Ірина Миронова пояснила у коментарі Суспільному, що екологічна спільнота підтримує всі дії, які спрямовані на забезпечення громадського здоров'я і мають доказову базу, але запаковування в поліетилен користі ані для здоров'я, ані для довкілля не несе.

"Навпаки, саме на пластиковій упаковці найдовше затримуються аерозолі, які можуть містити вірус, і, таким чином, люди, які не бачать, що знаходиться в цих пакетах — будуть їх брати в руки, дивитися, чи там немає якихось гнилих продуктів. Імовірність заразитися є навіть вищою при таких діях. Водночас є абсолютно чітка рекомендація від асоціації пакувальників, що будь-яку упаковку (одноразову чи багаторазову) важливо мити", — каже Ірина.

За її словами, такі дії збільшують шанси псування продуктів. Також люди не можуть брати ту кількість, яка їм потрібна і тому стають "заручниками".

"Разом з тим, такі дії шкодять довкіллю і створюють "відчуття безпеки", хоча насправді від них є лише додаткова шкода. Ми не рекомендуємо такі дії, проте дуже підтримуємо те, що в супермаркетах встановлюють дезінфектори біля кожних ваг, де зважуються продукти. Знов ж таки, запаковані продукти харчування не завжди містять цінники, люди їх беруть, йдуть до ваг і ці ваги жодним чином не дезінфікуються", — підкреслила екологиня.

Вона зазначила, що фахівці рекомендують користуватися в магазинах власною тарою, яку вдома можна самостійно добре помити, продезінфікувати і бути впевненим, що в ній нічого немає. Так буде безпечніше не лише для довкілля, а й для здоров'я.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наша місцева влада так вирішила.
Так, згідно рішенням міської ради від 16.03.2020 року № 72/4 «Про тимчасове зупинення роботи об’єктів загального користування, розташованих у м. Луцьку та населених пунктах Прилуцького старостинського округу, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19» зі змінами, а також рекомендацій комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій суб'єктам господарювання необхідно: Забезпечити фасування (пакування) продуктів харчування, в тому числі хлібобулочних виробів, а також овочів та фруктів;
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні