--> Коронавірус у луцькій лікарні: як боролися і борються зі спалахом | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Коронавірус у луцькій лікарні: як боролися і борються зі спалахом

0
3
Коронавірус у луцькій лікарні: як боролися і борються зі спалахом
Луцька міська рада відповіла на електронну петицію про зобов’язання управління охорони здоров’я Луцької міської ради прозвітувати про стан справ у КП «Луцька міська клінічна лікарня» щодо протидії поширенню коронавірусу.

Розказали про кількість зроблених тестів пацієнтам та лікарям медзакладу, наявність засобів захисту, розслідування щодо раніше інфікованої директорки КП «Луцька міська клінічна лікарня» Лариси Духневич тощо.

1.Що на даний час відбувається в КП «ЛМКЛ»? Чи працюють всі відділення?

Луцька міська клінічна лікарня є багатопрофільним лікувальним закладом, основною функцією якого є надання цілодобової амбулаторної та стаціонарної спеціалізованої, високоспеціалізованої медичної допомоги пацієнтам. Заклад не входить до мережі лікарень першої хвилі для лікування хворих на COVID-19. Функцією лікарні лишається забезпечення ургентної допомоги хворим із соматичними (не інфекційними) захворюваннями.

Відділення КП «Луцька міська клінічна лікарня» працюють. Більше половини ліжкового фонду зарезервовано в зв’язку з призупиненням планової госпіталізації для забезпечення ургентної допомоги хворим міста та області з соматичними (не інфекційними) захворюваннями.


2. Які результати обстеження 80 медпрацівників, в яких відібрали зразки на коронавірус? Чи достатньо цього, щоб виявити всіх заражених серед медперсоналу?

У закладі проведено епідеміологічне обстеження із залученням фахівців ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України». Здійснено лабораторне дослідження зразків (ПЛР), які були взяті у 124 працівників КП «Луцька міська клінічна лікарня». Виявлено 7 позитивних результатів без клінічних проявів захворювання.

Працівники з позитивним результатом ПЛР перебували в умовах самоізоляції без ознак респіраторних захворювань. Наприкінці рекомендованого періоду ізоляції всіх їх двічі лабораторно обстежено (ПЛР). Дослідження (ПЛР) дали негативні результати.


3. Чи проводиться розслідування правомірності дій посадових осіб Уповноваженого органу, керівника лікарні та медичного персоналу на предмет порушення правил карантинного режиму, самоізоляції та приховування суспільно важливої інформації?

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Волинській області здійснюються відповідні слідчі дії щодо правомірності дій медичних працівників та посадових осіб.
Протиепідемічні заходи проводилися відповідно до нормативно-розпорядчих документів та рекомендацій ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».


4. Який стан здоров’я інфікованого медперсоналу та пацієнтів?

Всі працівники, які мали позитивний результат ПЛР та перебували на самоізоляції (7 осіб), на сьогодні без ознак респіраторних захворювань, почувають себе добре.

Двоє пацієнтів, які були скеровані сімейними лікарями для дообстеження і лікування в умовах стаціонару, після лабораторного підтвердження захворювання спричиненого СОУГО-19 переведені для подальшого лікування в умовах Волинської обласної інфекційної лікарні. Госпіталізація згаданих пацієнтів була регламентована діючими на той час нормативно-розпорядчими документами.


5. Чи мінімізовані для пацієнтів (і яким чином) ризики зараження вірусом від медперсоналу?

У закладі з 10 лютого запроваджено карантинні заходи з приводу перевищення епідеміологічного порогу захворюваності на ГРЗ та грип. Відповідно до наказу управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації від 17 березня 2020 року №117-од «Про оптимізацію заходів щодо профілактики поширення гострого респіраторного захворювання, спричиненого СОУГО-19» припинено планову госпіталізацію та виконання планових оперативних втручань,©заборонено відвідування пацієнтів.

В закладі розроблені алгоритми дій персоналу щодо надання допомоги пацієнтам з соматичними захворюваннями та високим ризиком потенційного інфікування СОУГО-19. За рахунок припинення планової госпіталізації зменшилася кількість хворих у стаціонарі.

Персонал в достатній кількості забезпечений засобами індивідуального захисту, наявна достатня кількість дезінфікуючих засобів та антисептиків.


6. Чи достатньо захищений медперсонал? Чи проводять експрес-тести ургентним хворим, які поступають на лікування?

Засоби індивідуально захисту є в кількості, яка відповідає оперативній потребі, та використовуються згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2020 №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (СОУГО-19)» (з подальшими змінами).

Заклад забезпечений експрес-тестами на СОУГО-19, виконання тестів виконується за наступним алгоритмом, який регламентований вищезгаданим наказом.

Медичний працівник, який виявив особу, що відповідає визначенню випадка СОУГО-19:

1) реєструє випадок в формі первинної облікової
документації № ОбО/о «Журнал обліку інфекційних захворювань» та заповнює форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року за №686/12560 (далі-ф.№060/о та ф №058/о)
та здійснює інформування керівництва закладу охорони здоров’я для організації подальшого клінічного спостереження, своєчасної медичної допомоги та протиепідемічних заходів індивідуального рівня і на рівні громади;

2) в строк до 2-х годин з моменту встановлення випадка СОУГО-19, за ф. № 058/о, інформує лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю;

3) в разі поступлення особи, яка відповідає визначенню випадку СОУШ-19, в заклади охорони здоров’я, що надають цілодобову стаціонарну медичну допомогу, проводиться відбір зразків матеріалів та забезпечується транспортування з відповідним направленням відібраних зразків у лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю (ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»).

Крім того, додатково повідомляємо, що управління охорони здоров’я Луцької міської ради та комунальні підприємства охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади активно комунікують з засобами масової інформації та висвітлюють на своїх офіційних сторінках в соціальних мережах і на офіційних сайтах інформацію щодо їх роботи в умовах пандемії СОVID-19.


Нагадаємо, Відомий волинський адвокат і волонтер Василь Нагорний вимагає зобов’язати управління охорони здоров’я Луцької міської ради прозвітувати про стан справ у Луцькій міській клінічній лікарні щодо протидії поширенню коронавірусу.

Відповідну петицію він 7 квітня зареєстрував на сайті Єдиної системи місцевих петицій.

Петиція про зобов’язання управління охорони здоров’я Луцької міської ради прозвітувати про стан справ у КП «Луцька міська клінічна лікарня» щодо протидії поширенню коронавірусу набрала необхідну кількість голосів. Понад 300 городян проголосували за те, щоб почути звіт про ситуацію у Луцькій міській лікарні.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні