Страви з ревенем

0
3
Страви з ревенем
Ревінь, або румбарбар широко застосовують навесні, щойно стебла виростуть заввишки 30–60 см. Наші бабусі добре знали, що молоді черешки містять цілий набір корисних речовин. Справді, рослина, яка скидається на лопух, поповнює людський організм вітамінами В, С, Е, фосфором, магнієм, залізом, кальцієм, лимонною і яблучною кислотою. Листя ревеню використовують для приготування голубців, стебла додають до розсольників замість огірків, до борщу – замість томату. А ще з черешків варять смачнюче варення, печуть шарлотки та запіканки, тушкують.

Пюре

Черешки ревеню обчищають від шкірочки, миють, нарізають, змішують з цукровим сиропом і тушкують, вряди-годи перемішуючи. Готовий ревінь протирають крізь сито. Пюре можна використовувати як начинку для пиріжків та пончиків.
Ревінь – 400 г, цукровий сироп – 300 г.


Каша

Зварити кашу з пшона, рису, вівсянки чи іншої крупи. Вимішати з очищеними від волокон черешками ревеню, звареними з цукровим сиропом. Дуже смачна страва виходить, якщо черешки ревеню зварити з медом.
Крупа – 50 г, вода – 150 г, ревінь (черешки) – 30 г, цукровий сироп – 30 г (чи мед натуральний – 25 г).


Варення

Рецепт № 1. 1 кг ревеню, 1,4 кг цукру, 1 апельсин. Апельсин ошпарити і пропустити через м’ясорубку разом із цедрою. Ревінь порізати кубиками. Все вимішати й варити 15–20 хв. Можна зберігати в холодильнику.
Рецепт № 2. По кілограму моркви, ревеню, цукру. Моркву порізати кубиками та приварити. Процідити в чисту посудину. Додати порізаний ревінь, цукор, 1,5 склянки відвару з моркви і варити 20 хв.

Шарлотка

Тісто: 3 яйця і 1 скл. цукру збити, додати 1 скл. борошна, вимішати до однорідної маси. Залити ним викладені на деко шматочки ревеню.


Квас

Вимиті черешки ревеню розрізати на шматочки, покласти в посудину, залити водою, варити до м’якості. Потім процідити, охолодити, влити цукровий сироп, покласти дріжджі, розмішати, поставити на добу в теплому приміщенні. Потім винести в льох. Квас буде готовий через 2–3 дні.
Ревінь – 100 г, цукровий сироп – 50 г, вода – 500 г, дріжджі – 3 г.

Запіканка

Черешки ревеню обчистити від шкірочки, дрібно нарізати і варити у воді з сіллю, цукром та медом. Зварений ревінь відкинути на друшляк та протерти через сито, а відвар процідити. Рис перебрати, промити і замочити на 1–1,5 год. Відвар від ревеню довести до кипіння, опустити в нього замочений рис (без води) та варити до готовності. За 5 хв до закінчення варіння додати корицю. Готовий рис охолодити, викласти на блюдо, а зверху – пюре з ревеню.
Ревінь – 400 г, цукор – 80 г, мед – 20 г, рис – 200 г, кориця до смаку.

А ще стебла ревеню можна заморожувати. Порізати на шматки по 2 см і розкласти в торбинки.

Аби ревінь мав більш соковиті стебла, досвідчені садівники радять підживлювати кущі. На відро води візьміть 1–2 кг коров’яку та дві сірникові коробки аміачної селітри. Цього розчину стане на 3–4 кущі. Пам’ятайте, що фосфорні добрива вносити не можна, інакше утворюватимуться неїстівні черешки.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні