Як весняні заморозки вплинуть на врожай овочів та ягід

0
2
Як весняні заморозки вплинуть на врожай овочів та ягід
Глобальне потепління змінило стандартні температурні показники і погодні умови в Україні, що негативно позначиться на врожаї.

Про це розповіла Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, передає Agravery

«Погодні умови нинішнього року можна назвати надзвичайно агресивними. Згадаймо зиму, якої практично не було. Початок весни, коли березень був тепліше квітня. Квітень — єдиний місяць цього року, який схожий на стандартні кліматичні умови. Травень, середня температура якого виявилася як в квітні по нормі», — зазначає фахівець.

За її словами, такі стреси не могли не відбитися на стані сільськогосподарських культур. «Уже три дні ми живемо в період, коли середні температури по нормі відповідають температурі липня. Якщо в травні був квітень, то в червні майже липень. Такі стресові умови відбилися на стані сільськогосподарських культур. Причиною таких температурних гойдалок є глобальне потепління», — вважає Адаменко.

Також особливістю цієї весни стала надзвичайно шкідлива посуха в південних областях України. Це області, в яких посуха спостерігається з року в рік. Що стосується Одеської області, то це було справжнє стихійне лихо. Одеська область, яка має найбільші посівні площі в Україні, зазнала надзвичайні збитки в цьому році. «Посушливі явища почали розвиватися там ще з другої половини літа, і практично до травня ефективних опадів там взагалі не було. Там було списано багато площ з ранніми хлібами — загинули пшениця, ячмінь, рапс», — додає спеціаліст.

Адаменко наголошує, що у 98% випадків після такої теплої зими повернення холодів загрожує саме в вегетаційний період. Україна в цьому році вичерпала норму 2−3 років за кількістю заморозків. Їх було від 20 до 30.

«Ці заморозки були шкідливими в повітрі. Вони пошкодили ранні плодові, ягоди, травневі заморозки пошкодили овочі, теплолюбні культури, сходи кукурудзи, соняшнику. Можливо це не повна загибель, але це безперечно позначиться на врожаї саме цієї групи культур», — підкреслює експерт.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні