Бюро економічної безпеки має замінити податкову міліцію

0
2
Бюро економічної безпеки має замінити податкову міліцію

Парламент у першому читанні ухвалив законопроект №3807-д "Про Бюро економічної безпеки".
Передбачається, що Бюро в майбутньому візьме на себе функції податкової поліції і департаментів СБУ, що займаються боротьбою зі злочинами в сфері економіки. Співробітники Бюро отримають у своє розпорядження всі державні інформаційні бази даних і заробітну плату вище середнього.


Про це повідомляють Vesti.ua.

Бюро економічної безпеки (БЕБ) - ще один державний контролюючий орган, який створений в рамках домовленостей із західними партнерами. Займатися він буде не корупцією, а економічними злочинами. Наприклад, ухилянням від сплати податків або махінаціями з ПДВ.

У документі зазначено, що БЕБ буде виявляти, припиняти й розслідувати кримінальні злочини в сфері економіки, які загрожують життєво важливим інтересам України. Для цього працівники Бюро отримають у своє розпорядження державні бази даних. Службовці будуть перевіряти фінансові потоки компаній, податкові надходження, витрати і доходи підприємств.

Після створення БЕБ ліквідують податкову міліцію, а також управління економічної безпеки СБУ. Серед завдань Бюро - зменшення тіньового сектора економіки, збільшення надходжень податків і зборів, скорочення загальної кількості працівників, які протидіють злочинам у сфері фінансів.

Народний депутат від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що прийняття законопроекту - це одна з вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику, і перший свідомий крок з ліквідації непрацюючих і застарілих державних органів.

Подібні служби працюють у країнах: Італії, Туреччини, Ісландії, Греції. В українському Бюро працюватимуть 4000 співробітників. А почне свою роботу БЕБ після того, як буде укомплектований штат підрозділу хоча б на 30%.

У документі зазначено, що кваліфікаційні вимоги і критерії професійної придатності для заняття посад у підрозділах БЕБ визначаються самим Бюро. Відбирають працівників на конкурсній основі.

Не зможуть працювати в Бюро громадяни з судимістю, іноземці, а також ті, котрі не пройшли спеціальну перевірку. Всі кандидати на посаду повинні подати свої декларації.

БЕБ отримає доступ до відомостей державних електронних інформаційних ресурсів, і автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та баз даних, власником яких є державні органи. Бюро користуватиметься державними мережами спеціального зв'язку та іншими технічними засобами.

Згідно з документом, співробітники бюро також будуть вести аналітичну роботу, здійснювати перевірку підприємств. Здійснювати збір інформації про приготування або ж скоєння кримінальних злочинів з відкритих джерел, інформаційних ресурсів з обмеженим доступом і проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування кримінальних правопорушень.

У документі зазначено, що працівники Бюро зі спеціальним званням отримають оклад у розмірі не меншому ніж 20 прожиткових мінімумів. На даний момент - це 43,7 тис грн.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев заявив, що БЕБ невдовзі не підпорядковуватиметься Президенту і його перепідпорядкують Кабінету Міністрів. Хоча згідно з прийнятим документом Бюро формально незалежне.

Відповідно до прийнятого закону (котрий обіцяють доопрацювати до другого читання) Бюро створюється президентом, він же визначає організаційну структуру. Директора Бюро також призначає президент, але подає його конкурсна комісія. Вона складається з дев'яти осіб: троє від президента, три від Верховної Ради і три від Кабміну.

У цій ситуації повний контроль на БЕБ отримує "Слуга народу" президента Зеленського, що нині очолює всі комітети і формує Кабмін. Зазначимо, що в конкурсній комісії не буде ні представників громадськості, ні іноземних делегатів.

Комісія відбирає трьох кандидатів, які подаються на розгляд президента. Президент же вибирає тільки одного з них.

Директором може стати громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за фахом не менше десяти років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності не менше п'яти років, вільно володіє державною мовою. Директор не може обіймати цю посаду більше 5 років і звільняється, якщо досягає 65-річного віку.

Аудит ефективної діяльності Бюро економічної безпеки проводиться за рішенням Президента. Порядок проведення незалежної оцінки визначається Президентом.

Законопроект у першому читанні підтримали лише 240 депутатів. Прийняти проект закону вдалося завдяки 213 голосам "Слуга народу", фракції "Голос", а також голосів мажоритарників. Опозиційні фракції голосували "проти" або утрималися.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні