Наукова революція: 10 нових винаходів, які назавжди змінять історію

0
8
Наукова революція: 10 нових винаходів, які назавжди змінять історію
Останнє десятиліття було для вчених дуже продуктивним. Науковці з всього світу досягли значного прогресу у вивченні людського тіла, планети та космосу.

Ми зібрали найбільш визначні та яскраві відкриття всього десятиліття.

1. Штучне м’ясо

В 2013 році в Лондоні представили перший гамбургер, який був зроблений із 140 грам культивованого м’яса. Цей винахід належить професору Марку Посту.

Щоб створити бургер, було витрачено 2 роки часу і 20 тисяч штучних волокон м’яса корови, які були спеціально для цього вирощені в лабораторії.

Бургер приготували просто перед глядачами та телекамерами. З 2013 року з’явилися нові проекти Age Meats і Memphis Meats, які зараз розробляють продукти харчування нового покоління.



2. Перша в історії висадка на поверхню комети

В 2004 році космічний апарат «Розетта» Європейського космічного агентства наблизився до своєї цілі — комети Чурюмова-Герасименко. Долетів до неї він за 10 років, а потім здійснив посадку.

Апаратура космічного апарату загарпунила комету, після чого модуль почав вивчати її ядро та активність. Після дослідження небесного тіла вчені змогли дійти висновку, що вода на нашій планеті не кометного походження.




3. Перша вакцина проти лихоманки Ебола
Спалахи епідемії були зафіксовані у Центральній та Західній Африці. Летальність захворювання становила від 25 до 90 %. У грудні 2019 року ВОЗ представили вакцину від Ебола, яка змогла врятувати 90 % заражених мешканців Конго.



4. Штучний інтелект обіграв людину в стратегічній грі
В 2015 році програма AlphaGo, розроблена компанією Google DeepMind, виграла матч у професійного гравця на стратегічній дошці. Раніше вчені вважали, що подібна програма буде створена не раніше 2020 року.



5.Створена синтетична ДНК
В 2017 році вчені під керівництвом Флойда Ромесбурга зуміли створити штучну ДНК. Припускається, що цей винахід допоможе суттєво покращити методи лікування хвороб. Окрім того, відкриття Ромесбурга допоможе в створенні ліків від раку та аутоімунних захворювань.



6. Автопілот для автомобіля
У вересні 2017 року компанія Ауді оголосила, що випустила перший в світі автономний автомобіль «третього рівня». Це означає, що руки, ноги і очі людини більше не потрібні для водіння.
В 2018 році у США навіть була запущена повністю автономна служба таксі Waymo.



7. Перша фотографія чорної діри
Вперше в історії людства вчені змогли сфотографувати надмасивну чорну діру у центрі галактики Мессье-87. Вона знаходиться на відстані близько 54 мільйонів світових років від Землі. Маса чорної діри дорівнює масі 6,5 мільярдів сонць.



8. Гугл створили квантовий комп’ютер
Після тривалих пошуків та експериментів інженери Google змогли створити квантовий комп’ютер. Ця машина настільки ефективна, що може за 3 хвилини розв’язати рівняння, на яке найшвидший та найпотужніший комп’ютер в світі би витратив 10 тисяч років.

Цей винахід допоможе здійснити прорив у сфері створення штучного інтелекту та розробки ліків.



9. Перша в світі високоефективна вакцина проти малярії
На початку 21 століття на малярію хворіли 350-500 млн людей в рік, при цьому смертність від неї була достатньо високою.

Раніше вакцини від малярії були малоефективними, їх результативність сягала всього 31-56%. Нова вакцина показала набагато вищі результати, її ефективність становить більше ніж 90%.




10. Запуск телескопа для вивчення екзопланет
У грудні 2019 року Європейське космічне агентство запустило на орбіту телескоп «Хеопс». Він призначений для вивчення екзопланет транзитним методом.


Екзопланети – це планети, які дрейфують у космосі чи обертаються навколо якоїсь зорі, але не Сонця.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні