Чому ЛЮДИ не важливі для магазину! АНОНС

1
2
Чому ЛЮДИ не важливі для магазину!  АНОНС
Покупці в правовому полі перед магазинами не захищені НІЯК! Все, що ви купуєте, ви купуєте на свій страх і ризик, і вся повнота відповідальності лежить на вас!

Саме тому "ВОЛИНЬ 24" починає проект "ДІСТАЛО".
Ми будемо оприлюднювати репортажі з наших журналістських ревізій магазинів, великих мереж, продуктових гігантів у Луцьку. Попереду багато цікавого. Будьте в курсі.

Чому складно притягнути до відповідальності виробників і дистриб'юторів неякісних продуктів харчування? Чому споживачі настільки безпомічні в правовому полі? Із цими запитаннями я звернувся до Інни Стретович - голови громадської організації "Асоціація захисту прав споживачів +". У цій бесіді багато чого мене насторожило, багато що здивувало, а дещо - просто шокувало.

Що має знати покупець?

Чек - "наше все

Якщо ви купили щось у магазині, і вам товар не підходить, ви одразу повертаєтесь до магазину і ОБОВ'ЯЗКОВО з чеком. Чек - свідок вашої покупки, тому зберігайте його! Інна Стретович зазначає:
"У маленьких магазинчиках, де не продаються ні алкоголь, ні сигарети, ні акцизні, або підакцизні товари, то там досить часто чеків не видають. Якось купила 400 грам ковбаси, буханку хліба, та майонез і попросила виписати товарний чек - з мене дуже довго сміялись, але таки виписали від руки. Якщо слово "ЧЕК" в магазині викликає паніку, то просто не купуйте товари там. Будемо відверті, там, швидше за все, все погано: і товарне сусідство, і умови зберігання.
Великі магазини дуже часто задовольняють прохання покупця замінити, чи забрати товар, бо їм легше віддати 20 гривень за молоко і не мати проблем з репутацією. А от маленькі магазинчики досить критично ставляться до споживача, бо це їх заробіток, і чеків зазвичай не видають, ліпше все пишіть на диктофон та знімайте на камеру.

Книги скарг вже не діють!

А чи знаєте. що "Книга скарг та пропозицій" в Україні скасована ще у 2018 році? Великі виробники лобіювали такі зміни і дуже раділи з цього, бо, виявляється, така книга коштувала бізнесу аж 500 гривень в рік, а це так дорого для виробників! Тепер скрізь наголошують, що є гарячі лінії, на які може звернутися клієнт і поскаржитися. А як є насправді, - розповідає Інна Стретович:
- Я особисто телефонувала на гарячу лінію одного з магазинів, тому що не сподобалися умови перебування там покупців, було дуже велике скупчення людей. Це було нещодавно, я не додзвонилася, бо (УВАГА!) в умовах карантину гаряча лінія не працює! Залишається один вивірений метод поскаржитися: берете ручку, берете папір (споживач все носить з собою про всяк випадок) і пишете скаргу, яку реєструєте в адміністрації. У деяких магазинах ця книга залишилась, але це - з ініціативи самого власника.

Звертатися до Держпродспоживслужби треба, але...

Якщо покупець отруївся, або отримав шкоду і вимагає відшкодування, йому треба звернутися в органи контролю "Держпродспоживслужба". Але є такий нюанс: вони роблять перевірку лише за згоди Києва. Тобто перевірка буде тоді, коли вищі органи управління дадуть добро, заява розглядається до 45 днів. Чи це є ефективно? Тобто, коли приходить інспектор, "прострочки" вже немає, її фізично вже немає, тому що інспектор має право перевіряти лише в межах скарги. ( тобто, якщо скарга на рибу, то будуть перевіряти лише рибу САМЕ ВКАЗАНОГО ВИРОБНИКА).

Якщо ви ризикнули таки купити продукти, не додивилися що товар десь розкритий, десь потік. То потім дуже важко довести, що це не ВИ відкрили, чи попсували товар ! Далі - Інна Стретович:

- Ви бачили як у нас перевозять піцу!!? На "жигулях", на "тачках", тобто, що в кур'єра є, на тому і везе, заднє сидіння, багажник, що було в багажнику не зрозуміло, тому питання доставки першочергове! А медичну книгу кур'єр має? Він же має діло з продуктами!

Виробник & покупець: у кожного свій смак і нюх!

За словами Інни Стретович, магазин може прямо заявити, що несвіжість продукту, тобто органолептика товару, яка вас не влаштовує, це виключно ваше суб'єктивне бачення товару та світосприйняття. Довести, що запах, чи смак є неприйнятні, майже неможливо: "Дуже важко зорієнтуватися навіть по сирах, особливо ті що з пліснявою. У нас є одна біда: в загальному доступі немає ТУ і ДСТУ. ТУ - технічні умови - це інтелектуальна власність, виробник прописує все: консистенцію, склад, запах, але вам їх ніколи не дадуть для ознайомлення,тому що це є захищено, комерційна таємниця.
ДСТУ є платні.
Часом навіть виробники кажуть, це не наш товар, це фальсифікат, а коли просиш характеристику оригіналу, його ніколи не нададуть! Ваш смак - це лише ваш смак, і поняття норми - це лише ваше поняття норми. Всеукраїнське об'єднання "Споживча довіра" робила дослідження продуктів харчування, і у нас у Луцьку я особисто робила відбір, всі шість зразків масла були з негативними результатами щодо вмісту жиру".

Строк придатності - єдиний фактор впливу.

Єдиний показник, який споживач може чітко пред'явити, це - строк придатності, більше методів впливу на виробників немає. Все маєте перевірити на місці: запах, зовнішній вигляд, цілісність пакування, Бо СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ в Україні (увага!) ВІДМІНЕНО!!! Нічого не сертифікується. Якщо вас шось не влаштовує, знову, ж пишете заяву своєю ручкою, на своєму папері, бо, як пам'ятаєте, книга скарг у нас скасована!

Підготував журналіст "Волинь 24"
Андрій Базака


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В нашій "олігархічній державі" і суди на стороні багатіїв!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні