--> Дієта проти коронавірусу. Як правильно харчуватися, щоб не захворіти на COVID-19 | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Дієта проти коронавірусу. Як правильно харчуватися, щоб не захворіти на COVID-19

0
-2
Дієта проти коронавірусу. Як правильно харчуватися, щоб не захворіти на COVID-19
Медики вказують на те, що є досить простий і ефективний спосіб істотно зміцнити свій організм і протистояти будь-якому типу зараження. Зокрема, й у випадку з коронавірусом SARS-CoV-2. Про це пише НВ.

Йдеться про здорове харчування.

Замість того, щоб сподіватися на диво ззовні, можна вже зараз почати працювати над тим, щоб підвищити шанси свого організму протистояти коронавірусу.


Звісно, немає жодних гарантій, що правильне харчування врятує вас від COVID-19. Але в момент, коли щодоби діагностують зараження багатьох тисяч нових пацієнтів, всі засоби добрі.

Нижче ми розглянемо умовну антикоронавірусну дієту, ґрунтуючись на рекомендаціях медиків із Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших експертних думках.



Спочатку коротко сформулюємо основні принципи такого харчування, а потім складемо список дій, які варто зробити, щоб ваше харчування було оптимальним.

Основні принципи дієти проти коронавірусу
В основі будь-якої здорової дієти лежать правильний набір корисних інгредієнтів і достатня кількість рідини.

Збалансована дієта зміцнює імунну систему і знижує ризик хронічних захворювань, а також інфекцій.



Що таке збалансована дієта? Відповідь набагато простіша, ніж може здатися. У вашому харчуванні мають переважати свіжі та необроблені продукти, які принесуть вам достатню кількість вітамінів, мінералів, клітковини, білків і антиоксидантів.

Ви також маєте вживати достатню кількість води (тут можливі різні погляди, зокрема, різні співвідношення води до маси тіла, але загалом більшість дієтологів сходяться в тому, що це мінімум 1,5 л на день).

Потрібно уникати цукру, а також надмірно жирної та солоної їжі. У довгостроковій перспективі ці речі можуть призвести до розвитку ожиріння, діабету, деяких видів раку тощо. А в короткостроковій перспективі — вони призводять до надмірного навантаження на організм і ослаблення імунітету.

1.Їжте багато овочів і фруктів, до того ж сирими або з мінімальною термальною обробкою

Медики кажуть, що саме така їжа має переважати у вашому раціоні.

Свіжі овочі та фрукти мають бути присутніми у вашому раціоні щодня. Причому, якщо ви піддаєте їх термічній обробці, то вона має бути мінімальною.



За тривалого впливу високих температур овочі та фрукти втрачають багато зі своїх поживних властивостей.

Намагайтеся уникати консервованих фруктів і овочів, а якщо ви все-таки купуєте їх, вибирайте ті консерви, для виготовлення яких не використовують сіль і цукор, зазначають фахівці UNICEF у своїх рекомендаціях з харчування під час епідемії коронавірусу.

Одним з найлегших способів збільшити вживання фруктів є заміна ними звичайних десертів (шоколаду, солодощів тощо).

Щодо овочів, то необхідно включати їх у кожен прийом їжі.

2.Обмежуйте вживання м’яса

Згідно з рекомендацією медиків ВООЗ, упродовж дня не варто їсти більше ніж 150−200 г м’яса.

Водночас варто дозволяти собі червоне м’ясо не більше 1−2 разів на тиждень, а ще 2−3 рази можна їсти дієтичніше м’ясо птиці.

Власне, взаємини червоного м’яса з імунною системою здаються досить заплутаними. З одного боку, м’ясо багате корисними поживними елементами, які корисні для імунітету. Наприклад, можна в цьому контексті згадати цинк.



Однак, згідно з багатьма дослідженнями, червоне м’ясо може виступати і в зовсім іншій ролі. Так, згідно з дослідженням групи американських вчених, певні молекули цукру, які трапляються в яловичині і свинині, можуть викликати агресивну реакцію імунної системи й активувати запальні процеси в організмі.

У довгостроковій перспективі саме такі реакції можуть викликати рак, вважають вчені. Ну а в короткостроковій перспективі може йтися про «войовничі» процеси, які дуже небажані в період, коли вам потрібно, щоб організм був у максимальній бойовій готовності.

3.Водний баланс

Останніми роками дієтологи багато говорять про те, що потрібно пити достатню кількість води щодня.

Тема стала дуже популярною. Застосунки для смартфонів, які ведуть облік кількості випитої води, належать до найбільш завантажуваних.

Теорій про те, як саме підраховувати «достатню» кількість води, досить багато. І неважливо, яку саме ви поділяєте.



Головне, потрібно пам’ятати про те, що не можна покладатися тільки на відчуття спраги. Воно виникає, коли ви вже давно опустилися нижче оптимального водного балансу.

Цього допускати не можна. Вода має критично важливе значення для функціонування всього організму. Вона переносить поживні речовини і важлива для кровотоку. Також вода багато в чому регулює температуру тіла, роботу суглобів і виведення з організму шкідливих речовин. І, згідно з багатьма дослідженнями, вона дуже важлива для імунітету.

На думку експертів ВООЗ, потрібно пити не менше ніж 8−10 чашок води щодня.

І також пам’ятати, що найкращим вибором є звичайна питна вода. Чай і кава також є рідинами, які можна (і навіть варто) пити. Однак краще не розглядати їх як заміну звичайної питної води.

Солодкі напої (газована вода, соки тощо) не є альтернативою воді в жодному разі.

4.Обмежте споживання жирної їжі

Йдеться насамперед про насичені жири, якими багаті жирне м’ясо, вершкове масло, вершки, сир тощо.

Зовсім відмовлятися від жирів не можна, вони відіграють важливу роль для організму, проте краще вживати ненасичені жири.

Простіше кажучи, краще їсти рибу, горіхи, авокадо, оливкову і кукурудзяну олію.



Також варто виключити з раціону оброблену м’ясну продукцію (сосиски, ковбаси тощо). У ній, як правило, багато насичених жирів і високий вміст солі.

Особливу небезпеку становлять трансжири, які виготовляють промисловими методами. Їх можна зустріти в заморожених продуктах, фастфуді, печиві, маргарині тощо.

Таке харчування в довгостроковій перспективі загрожує розвитком безлічі небезпечних захворювань, наприклад, деяких форм раку.

У короткостроковій перспективі, якщо ми говоримо про боротьбу з коронавірусом, це теж важливо. Надлишок насичених жирів і трансжири завдають удару по роботі печінки і підшлункової залози. Це може послабити імунітет і стати вашим вразливим місцем, якщо ви заразитеся коронавірусом.

5.Обмежте сіль і відмовтеся від цукру

Сіль важлива для організму, тому повна відмова від неї небажана. Але ВООЗ рекомендує вживати не більше ніж 5 г солі на день для дорослої людини (це приблизно одна чайна ложка).

А ось з цукром ситуація інакша. Повна відмова від нього не завдасть вам жодної шкоди.

І слід задуматися про це не тільки через довгострокову перспективу (уникнути діабету і раку, продовжити життя), але і через цілком відчутне завдання вистояти перед загрозою коронавірусу просто зараз.



Згідно з численними дослідженнями, цукор безпосередньо впливає на роботу імунітету.

Наприклад, велике дослідження каліфорнійських медиків продемонструвало, що активність реакцій імунної системи падає відразу після вживання значної кількості цукру. І цей ефект триває кілька годин.

З'ївши порцію солодкого торта, ви фактично «відкриваєте вікно» для потрапляння вірусу до вашого організму.

Вбити двох зайців (знизити споживання солі і відмовитися від цукру) одразу можна, замінивши солодкі «снеки» на фрукти.

Замість печива, крекерів, батончиків тощо з'їжте яблуко або мандарин.

Намагайтеся уникати консервованих соків, а також солодких йогуртів, або хоча б уважно читайте, що написано на етикетці.

6. Їжте вдома

Фахівці ВООЗ рекомендують у період коронавірусу їсти вдома, уникаючи ресторанів, кафе, барів тощо.

Так ви знизите кількість контактів з іншими людьми і шанси на зараження COVID-19.



Згідно з рекомендаціями ВООЗ, дистанція між людьми має становити не менше ніж 1 м для зниження ризику зараження. А це — фактично нереально в умовах закладів громадського харчування.

Також, хоч як би намагався персонал закладів, вкрай складно забезпечити постійну чистку всіх мислимих поверхонь у закладах. Отже, немає гарантій, що ви не заразитеся, навіть якщо вам здаватиметься, що ви ні з ким не контактували близько.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні