--> Безробіття у карантин: як Волинський центр зайнятості допомагає тим, хто втратив роботу. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Безробіття у карантин: як Волинський центр зайнятості допомагає тим, хто втратив роботу. ФОТО

0
-3
Безробіття у карантин: як Волинський центр зайнятості допомагає тим, хто втратив роботу. ФОТО
Сьогодні, 29 січня, у Луцькому міському центрі зайнятості пройшла прес-конференція «Ринок праці Волині. Підсумки 2020». Обговорювалась актуальна ситуація на ринку праці та унікальна специфіка 2020 року.

Роман В’ячеславович Романюк, директор Волинського обласного центру зайнятості підготував презентацію, у якій були підведені підсумки минулого року.



За період 2020 року понад 60 тисяч осіб звернулися до ЦЗ.
Порівняно з 2019 роком, безробітних значно побільшало. Майже 34 тисячі громадян втратили своє місце роботи.

«Якщо всіх безробітних, які стояли на обліку, вистроїти у шеренгу, це буде приблизно 74 км. Це приблизна відстань з Луцька до Ковеля», - каже Роман Романюк.

Вже за перший місяць 2021 року було зареєстровано більше 12 тисяч безробітних, яким виплатили 413 мільйонів гривень.
Така ситуація пов’язана з складними процесами реорганізації державних структур, відбулись масові скорочення.

Через загальний спад економіки у 2020 році було надано лише 27 тисяч вакансій по Волині, а у 2019 – 42 тисячі. Тобто, кількість вільних вакансій постійно зменшується.

Топ-10 вакансій 2020 року, зареєстрованих у базі Волинського ОЦЗ:

Машиніст (кочегар) котельні – 1 714

Продавець продовольчих товарів – 1 666

Водій автотранспортних засобів – 1 607

Підсобний робітник – 1 334

Кухар – 852

Прибиральник службових приміщень – 610

Продавець непродовольчих товарів – 591

Бухгалтер – 453

Продавець-консультант – 409

Касир торговельного залу - 360

Не зважаючи на складний період, у 2020 році вже працевлаштувались майже 20 тисяч людей. 453 безробітних залучились до участі у громадських роботах.



У 2020 році найбільш дієвою і поширеною була одноразова виплата частково безробітним у вигляді зарплати працівникам. Завдяки цьому вдалося зберегти 14 809 робочих місць. Людей не скоротили і не дали розрахунок. На одноразову допомогу пішло майже 108 мільйонів гривень.

«Попри карантин, велика кількість людей звернулась до нас по допомогу.Центр зайнятості надав допомогу тільки юридичним особам, це - одноразова матеріальна допомога розміром до 8 тис грн. Варто розмежувати, це не ті фіксовані 8 тис грн, які можна було отримати через додаток «Дія»», - каже Роман В’ячеславович.

Майже 2,5 тис безробітних пройшли навчання за направленням ОЦЗ.
Рівень влаштування на роботу після цього становить 98,8 %. Навчання триває від 3 до 10 міс. Це дуже високий показник використання ефективності коштів.

Єдина платна послуга у ЦЗ - працевлаштування іноземців і осіб без громадянства, тобто надання дозволів на трудову діяльність. Завдяки даній послузі ЦЗ отримав 941 тис грн, отже попит на послугу є.
Найчастіше за дозволом звертались громадяни з таких країн як Індія, Білорусь, Туреччина, Польща, Італія та інші.

Після презентації підсумків за 2020 рік, учасники прес-конференції задавали запитання директору ОЦЗ.

Як волинський бізнес пережив коронавірус, які труднощі виникали?

«Будь-яка криза змушує бізнес скорочувати витрати. Прикро, що багато підприємств пішло шляхом звільнення працівників. Приємно відмітити, що той хто цінує свого працівника - шукав можливість з власних резервів і коштів перекривати збитки» – Роман Романюк.

Скільки працівників до вас звернулось і що ви їм можете запропонувати?

«Важке і болюче питання на сьогоднішній день. Під процес звільнення потрапило 909 осіб з структурних підрозділів. Вони претендують на максимальну фінансову допомогу – 9 тисяч, так як це державні службовці. Уявіть, що буде відбуватись, якщо відразу такій кількості людей почати виплачувати гроші?

З 909 осіб, 271 людина буде працевлаштована, близько 40 осіб піде на пенсію, а інші 552 мають можливість прийти до нас. ОЦЗ готовий йти на зустріч та надати допомогу» - директор Волинського ОЦЗ.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні