Більше тролейбусів та паркінг на Старому ринку: як зміниться транспортна мережа Луцька

1
-2
Більше тролейбусів та паркінг на Старому ринку: як зміниться транспортна мережа Луцька
У Луцьку обговорили проект стратегії розвитку громадського транспорту міста, над яким рік працювали фахівці ЛНТУ. Реалізація пропозицій стратегії повинна підвищити комфорт і безпеку пасажирів, зробити міський громадський транспорт доступним, екологічним та енергоощадним.

До участі в обговоренні запросили розробників стратегії, депутатів Луцькради, представників перевізників та журналістів. Презентація відбулася у середу, 10 березня. Журналісти ІА "Конкурент" зібрали для вас головні тези майбутньої стратегії.

ТРОЛЕЙБУСИ
Розробники документу стратегії бачать майбутнє Луцька за електротранспортом. Вони акцентують на важливості оновлення тролейбусного парку, придбання нових тролейбусів, в тому числі з автономним ходом для доїзду у приєднанні та навколишні населені пункти. Збільшення частки електричного транспорту в системі громадського транспорту та заміну окремих автобусних маршрутів тролейбусними (ми писали раніше про маршрути № 2, 10, 11, 12).

Пропонують також збільшити кількість тролейбусів, пристосованих для проїзду людей з інвалідністю та людей з дитячими візочками.

Окрім того, розробники стратегії пропонують протягнути нові лінії електропередач, аби тролейбуси могли доїжджати у раніше недоступні райони міста та навіть у прилеглі села.

АВТОБУСИ
Автобуси у Луцьку пропонують зробити місткішими, аби одночасно їхати могли 80-100 пасажирів. Клас автобусів повинен бути не нижчим, ніж "євро 5". У години-пік пускати на маршрути пропонують тільки великогабаритні автобуси.

Окрім того, в місті пропонують вивести транзитний транспорт із центру. Зокрема, заборонити транзитний рух вулицею Винниченка, проспектом Волі, вулицею Парковою, вулицею Степана Бандери та вулицею Богдана Хмельницького. Рух організувати таким чином, щоб приміські автобуси зупинялися на околицях у спеціальних місцях пересадки.

До перевізників розробники стратегії пропонують застосовувати штрафні санкції за порушення умов договору. Зокрема, за недостатню кількість автобусів на маршруті чи недоїзд до кінцевих зупинок. Пропонують також платити перевізникам не за кількість пасажирів у транспорті, а за пробіг.



ПАРКОВКИ
У місті пропонують навести лад із паркуванням. Зокрема, прибрати з вулиць Луцька хаотично припарковані автомобілі таксі. Це допоможе звільнити смугу руху для громадського транспорту у окремих ділянках, як от проспект Волі навпроти будинку №2 чи вулиця Львівська в районі Даньшина.

Велику парковку пропонують облаштувати на місці знесеного Центрального ринку. Це дозволить мешканцям міста залишати свої автомобілі у зручному місці, і вже звідти пішки ходити у справах.

ВЕЛОДОРІЖКИ
Велосипедні доріжки та парковки також опинилися у центрі уваги розробників стратегії. За дослідженнями фахівців ЛНТУ, для того, аби велосипедисти почувалися у місті комфортно, необхідно, щоб мінімум 75% доріг Луцької територіальної громади були оснащені велодоріжками. Одну з них пропонують пустити по вулиці Лесі Українки.

ІНШІ ЦІКАВІ ПРОПОЗИЦІЇ
Серед запропонованих інновацій цікавими є ідеї впровадження режимів руху транспорту "Нічний" та "Експрес", які б поєднали основні спальні райони та центр міста та зупинялися на найбільших зупинках і місцях пересадки пасажирів для приміських автобусів. Режим "Експрес" пропонують запустити для окремих маршрутів у години-пік. Проїзд тут, за задумом розробників стратегії, має коштувати дорожче, але він буде набагато швидшим, аніж звичайний.

Розробники стратегії пропонують також під час реконструкції мосту на Шевченка додати там не одну, а дві смуги руху. Таким чином проблема завантаженості цієї частини міста буде вирішена на довше.

Наразі депутати Луцькради вивчають документ. Зокрема, Громадянський Рух "СВІДОМІ" схвально сприймає сам факт створення такого документу. Якщо його допрацювати, можна вважати, що місто матиме повноцінну стратегію розвитку громадського транспорту, під яку надалі можна буде виділяти кошти.

"Найближчими днями ми зберемо фракцію і сформуємо свої пропозиції. Особисто мені подобається, що є акцент на електротранспорт, є пропозиції стосовно паркування. Вони не достатньо деталізовані, адже проблема з паркуванням в місті велика. Були надані певні пропозиції, де можна облаштувати парковки, не заїжджаючи в центр міста. Ми це будемо допрацьовувати.

Добре, що враховано питання велоінфраструктури. Хоч це і потребує великих інвестицій, треба це робити: це екологічний транспорт, зручний для багатьох людей.

У сьогоднішньому документі мені бракувало коригування транспортної інфраструктури у приєднаних населених пунктах. Там були деякі пропозиції стосовно з'єднання маршрутів по сільських населених пунктах, але треба врахувати, що між окремими селами навіть немає асфальтної дороги. Не почув я нічого і про облаштування зупинок громадського транспорту у селах", – підсумував депутат Луцькради від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Наход.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На Львівській в районі Даньшина на тротуарі біля гастроному автомобільний армагедон!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні