Імпорт електроенергії з Білорусі демонструє ряд системних проблем для України у 2021 році

4
11
Імпорт електроенергії з Білорусі демонструє ряд системних проблем для України у 2021 році
«Імпорт в Україну електроенергії з Білорусії матиме не лише економічний ефект, але й суттєво вплине на зовнішньополітичну та фінансову складову розвитку», Купуючи електроенергію, яка постачається з Білорусі та Росії, Україна фактично фінансує своїх економічних опонентів. Комбінації із імпортом можуть мати негативні наслідки для відновлюваної енергетики та українських споживачів.

Таку думку висловив кандидат юридичних наук, член Аспен Клубу України, випускник Української школи політичних студій при Києво-Могилянській Академії Андрій Андрейків.


Експерт підкреслив, що положеннями ЗУ «Про ринок електричної енергії» повноваження НКРЕКП анулювати аукціони на доступ до міждержавних перетинів з країнами, що не є членами Енергетичного Співтовариства, стосувались виключно 2020 року. Не здійснивши жодних змін до законодавства, з даного питання, Україна фактично відкрила двері для імпорту електроенергії з Білорусії.

Андрейків Андрій підкреслив, що Білорусь є учасником митного союзу Казахстану, Білорусії та Росії, та використовує спрощений рух товарів, капіталу та робочої сили. А ще й членом військового блоку з РФ. На території Білорусії є два об’єкти – радіолокаційна станція «Волна», що призначена для моніторингу загроз запуску міжконтинентальних ракет та 43 вузол зв’язку військово-морських сил Росії, для зв'язку із морськими військовими підрозділами акваторій Атлантичного, Індійського та Тихого океанів. Тому, розповідаючи про безпеку енергетичну, слід не забувати про безпеку загальнодержавну.

Середній рівень споживання теплової енергії одного домогосподарства в Україні становить 150- 250 кВт-год/м² в рік, тоді як у державах Європейського Союзу він не перевищує 80-90 кВт-год/м².

За даними «НЕК «Укренерго», споживання електроенергії в об’єднаній енергосистемі України за 2020 р. було 117,7 млрд кВт-год., що на 2,1% менше, ніж за 2019 рік. Найбільше скоротилося споживання електрики машинобудівною галуззю (-14,7%), транспортом (-13,4%), комунальними підприємствами (-5,9%), металургією (-5,5%) та паливною промисловістю (-5%). То ж що спричинило необхідність імпорту електроенергії в січні 2021 на разу потребує критичного аналізу та оцінки.

Використання альтернативних джерел енергії потребує удосконалення в бік спрощення та прозорості, зокрема у розрахунках із її виробниками. За даними ДПС за 2019 рік, всього на податковому обліку перебуває 567 виробників "сонячної" електроенергії. Разом із тим, ДП «Гарантований покупець» не забезпечує повної вартості продукції постачальникам альтернативної енергії. Доходить до судових спорів, у яких державні підприємства терплять фіаско. Як приклад, показовою стала справа яка слухалась у 2020 році Господарським судом м.Києва щодо боргу Державного підприємства «Гарантований покупець» на майже 1. 4 млн гривень боргу за придбану у ТОВ «Єдиний енергостанадрт» електроенергію по зеленому тарифу. Дані судового реєстру України засвідчують що на початок 2021 року 64 підприємства у сфері альтернативної енергетики подали в суд на державну компанію через борги у розрахунках. Виникає логічне запитання: якщо є кошти купувати електроенергію у Білорусії, то чому не має коштів заплатити вітчизняним виробникам, які інвестували значні кошти та створили нові робочі місця?

Розширення відновлюваної енергетики стало одним із основних завдань державної програми розвитку Сі Цзеньпіна «Зроблену у Китаї 2025». За останні 10 років Китай збільшив потужності вітрової генерації у 22 рази, а сонячної - в 700 разів.Піднебесна контролює 80% світового ринку сонячних панелей. Лише на них Китай у минулому році забезпечено 127 млрд. кв/годин, що більше споживання електроенергії усіх видів Україною. А застосування вітрової генерації додало китайській економіці ще 240 млрд. кв/годин.

Китай в минулому році виробив 72 млрдМВт-год усіх видів відновлювальної електроенергії, що прирівнюється до роботи 65 сучасних атомних реакторів. «Ріст виробництва дешевої альтернативної електроенергетики забезпечило зростання виробництва сталі, яке у 2020 році сягнуло понад 1 млрд. тон. та вивело Китай у світові лідери за річними показниками. І це має є прикладом для України»- пояснює Андрій Андрейків.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому отой пан не сказав яка вартість китайської "зеленої енергії" у порівнянні до зарплати?!!
Відповісти
Весною в Україну підуть ешелони гною
Відповісти
Той пан фактично нічого не сказав, або то його так закупюрили. А по-друге, слід знати, що є стратегічне мислення, тобто бодай на кілька десятків років наперед, а є мислення торгаша. Торгаш живе одним днем, максимом одним роком. "День пройшов - і слава богу", «капусти нарубал і можна калбаску кушать». На сьогодні в Україні домінує мислення торгаша, яке ініціюють Коломойський, Фірташ і Ахметов та проводить в життя волинянин Герус за сприяння Зеленського. Торгаші не хочуть знати, що кожна країна і навіть кожний її регіон повинні мати достатні можливості генерування енергії та чим менше залежати від зовнішнього постачальника. Єдина енергетична мережа потрібна лише на випадок енергетичного дисбалансу або аварії. Хто цього не розуміє – подібний скупому, який платить двічі. Зелена енергія чи енергетика є запорукою енергетичної регіональної автономії та безпеки. Досить порівняти комунальне опаленні з автономним. Сьогодні це дорого, а завтра чи навіть після завтра – як знайдеться. Ну а купувати енергію у ворога, бути з ним в одній мережі може тільки торгаш.
Відповісти
Демонстує який дебільний уряд в Україні та який дурний нарід українці що обрали клоуна президентом. Ха ха ха ха ха ха ха ха хаха .....
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні