Держгеокадастр Волині передав пасовище фермеру: мешканці громади – проти

2
-3
Держгеокадастр Волині передав пасовище фермеру: мешканці громади – проти
Жителі сіл Брониця та Кримне відстоюють право на земельний масив площею 48,3 га, який роками слугував їм як пасовище. Нещодавно Головне управління Держгеокадастру у Волинській області передало ці площі в оренду фермерському господарству «Юско» терміном на 7 років. Люди вважають такі дії незаконними, а себе — обдуреними, і вимагають, аби землю повернули громаді. Про це зосібна говорили на загальних зборах, де, на підтвердження своєї позиції, проголосували і зібрали підписи.

Про це пише газета Полісся.

Як ситуація виглядає насправді?

Як розповів староста Броницького старостинського округу (до цього – очільник місцевої сільської ради) Петро Кошелюк на зустрічі із громадою, мова про оренду означених 48,3 га за 2 км від села зайшла ще навесні 2020 року. Зокрема, сільська рада отримала лист з повідомленням про виставлення цієї земельної ділянки на аукціон. Петро Маркович переконує, що жодної письмової чи усної згоди на такі дії у сільраді не давали. Навпаки – подавали звернення з прозанням зняти земельну ділянку з торгів. Водночас їхній аргумент про використання землі як пасовища не прийняли як обґрунтований факт. Відповідь обласного управління була однозначною: державні землі виставляються на торги і це не входить в компетенцію органів місцевого самоврядування. Зрозуміла річ, громадськість такі факти вкрай обурили. Однак слід врахувати кілька фактів.

Перше: спірна ділянка офіційно не зареєстрована як пасовище, тобто, «на папері» – пустує. Так, розповіли на зустрічі, у 1996 році ці наділи не дали під розпаювання, бо громаді потрібно було пасовище. Пізніше їх класифікували як землі резерву і запасу («для підростаючого покоління»), але продовжували випасати там худобу. Кажуть, юридично не оформили, бо для цього потрібно було змінювати цільове призначення земель. Крім того, розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для створення громадського пасовища і виконання відповідних робіт – справа економічно затратна і непосильна для сільського бюджету. У результаті, наразі у розпорядженні жителів сіл Брониця та Кримне немає документально засвідчених пасовищ. Натомість така потреба існує: тільки на означених землях випасають 6 черг (близько 150 голів ВРХ).

Друге: згідно з нормативною базою, надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для державної реєстрації земельних ділянок, а також на її затвердження, здійснюється місцевими радами або органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють розпорядження такими землями. Іншими словами, без рішення відповідного органу про інвентаризацію земель відомості про певну ділянку не внесли б у державний земельний кадастр. Тобто, очевидно, погодження на розробку проєктної документації на місцях було, до того ж значно раніше, адже ця земельна ділянка була зареєстрована як власність Головного управління Держгеокадастру у Волинській області ще у 2013 році. Її нормативно-грошова оцінка становила 259 тис 741 грн 41 коп.

Тож зазначені 48,3 га таки виставили на аукціон. Щоправда ні 12 червня, ні 14 липня, ні 21 жовтня, ні 10 грудня 2020 року торги не відбулися. Позаяк, зі слів Петра Марковича, дізнавшись від представників громади, що ділянка спірна, учасники відмовлялися від участі в аукціонах (умови проведення яких передбачають участь мінімум 2 осіб). У селі сподівалися, що дочекаються, коли ці землі Держгеокадастр разом з іншими земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності передасть у комунальну власність новоутвореній Камінь-Каширській територіальній громаді, яка й буде ними розпоряджатися і визначить їхню долю. Однак у переліку переданих в грудні 2020 року земель ділянка під кадастровим номером 0721480600:01:000:1139 відсутня. Як пояснили у міській раді, це тому, що землі, виставлені на аукціон, передають громадам тільки після проведення торгів на право оренди, аби не зірвати процедуру і не змінювати організатора торгів. Тож 18 лютого 2021 року, за п’ятою спробою, Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області таки вдалося продати право оренди на вказану ділянку.

Переможцем торгів став Роман Скоць – власник фермерського господарства «Юско», зареєстрованого 5 березня 2020 року в Камені-Каширському. Згідно з даними, у підприємства досить широкий перелік зареєстрованих видів діяльності. Основним виступає вирощування зернових (крім рису), бобових і насіння олійних культур. Крім того, «Юско» може займатися виробництвом і оптовою торгівлею цукру, вирощуванням овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів, олійних плодів, інших однорічних і дворічних культур, а також оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Згідно з інформацією з «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», зібраною системою Ю-Контрол, фермерське господарство має у орендній власності 99 різних за площею земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Очевидно, підприємство рішуче налаштоване розвивати агропромисловий напрямок на території Камінь-Каширського району. Це підтвердив і сам Роман Скоць, підкресливши, що й надалі братимуть участь у земельних торгах. Водночас конфлікт довкола орендованої ним ділянки вважає надуманим, бо, на його думку, давав місцевим шанс викупити право на її оренду.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Боярчук ще не в тюрмі?
Відповісти
Взагалі то землі належать громаді , і місцеві депутати мають вирішувати кому і під які цілі давати землю.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні