--> Сьогодні - День вишиванки: 10 несподіваних фактів про національне вбрання | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сьогодні - День вишиванки: 10 несподіваних фактів про національне вбрання

0
1
Сьогодні - День вишиванки: 10 несподіваних фактів про національне вбрання
У третій четвер травня українці вже 15 рік святкують День вишиванки.

Ініціативу святкувати такий день запровадила у 2006 році студентка Леся Воронюк. Дівчина запропонувала студентам Чернівецького національного університету на один день одягнути вишиванки. На цю ініціативу відгукнулися і студенти, і викладачі. Щороку масштаби святкувань зростають. Зараз День вишиванки відзначають також і за межами нашої держави.

Вишиванка - основний елемент українського національного вбрання. Волинь24 пропонує переглянути десять маловідомих та цікавих фактів про традиційний український одяг.

1. Українська вишиванка має давнє походження. Дослідження свідчать - вишите вбрання створювали ще до VI ст. Однак, тогочасних зразків української вишивки тих часів немає.

2. Робити вишиванки длозволялось лише жінкам, адже таким чином вони передавали виробу позитивну енергетику, робили вишиванку по суті оберегом. Перш ніж почати вишивати, жінки постились і молились. Секрети ремесла передавались у спадок.

3. Спочатку вишивка наносилася насамперед із сакральною метою, як оберіг, захищаючи деякі частини тіла. Деякі вишиванки створювалися як ритуально-обрядові.

4. Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг. Першим, хто українську вишиванку зробив "кежуал" (повсякденним стилем) став Іван Франко. Так-так, саме він стильно поєднував вишиту сорочку із піджаком. Не вірите? Подивіться на 20-гривневу купюру.

5. Першим українським телеведучим, який з'явився в прямому ефірі у вишиванці став Андрій Шевченко. 21 листопада 2004 року у вишиванці з косівським орнаментом він відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі" .

6. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована 2011 року у Рівному. На центральний майдан міста у День Незалежності прийшли 6570 людей у вишиванках. Ця цифра зафіксована у Книзі рекордів України.

7. Зараз найбільш поширені вишиванки білого кольору. А, наприклад, вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати, або ж маленьким дівчаткам.

8. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла в Україну з Європи тільки в XIX столітті. ЇЇ пов'язують переважно з появою компанії Brocard, яка використовувала для своєї парфумерії рекламні упаковки із зображенням схем-вишивок.

9. Популярні нині маки як елемент візерунка не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а широкого поширення набули в кінці XX століття.

10. Орнаменти з вишивки з кожним днем стають все більш популярними. Сьогодні їх втілюють не лише на сорочках, але й на будь-якому сучасному вбранні, на автомобілях та навіть "викарбовують" у вигляді татуювання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні