--> Чому не можна купувати ягоди на стихійних ринках. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому не можна купувати ягоди на стихійних ринках. ВІДЕО

0
-3
Чому не можна купувати ягоди на стихійних ринках. ВІДЕО
Ягоди - це важлива складова здорового раціону. Але в країні, де, нажаль, трапилась аварія на ЧАЕС вони можуть нашкодити і навіть досі.

Про це повідомляє ютуб-канал «Клятий раціоналіст» у розмові з фізиком та радіологом Віталієм Шевчуком.

Чому ягоди радіоактивні

«Для того, щоб розібратись у шкоді ягід, потрібно згадати про саму аварію. Внаслідок вибуху високо в повітря піднялась величезна кількість радіонуклідів, які розлітались на широку відстань і осідали на поверхні», - каже ведучий.

Які ягоди найнебезпечніші

«В Україні є певні місця, звідки дуже небезпечно вживати ягоди, особливо чорницю та декілька інших видів ягід. Концентрація Цезію-137 може бути в сотні разів вищою, ніж концентрація цього ізотопу в ґрунті. Цезій накопичується у м‘язах та кістках. Виведення ізотопу залежить від швидкості обміну речовин, але у середньому це складає 100-120 діб. Тобто Ви один раз з‘їли чорницю і Цезій Вас випромінює не лише тоді, коли Ви їсте, а впродовж півроку», додає Віталй Шевчук.

У яких регіонах України збирати ягоди не рекомендується

«Якщо говорити про територію України, то це північні ділянки Киівської, Житомирської, Рівненської та Волинської областей найбільш забруднені. В середньому, рівень забрудненості чорниці перевищує в 100 разів та більше», - додає фізик.

Чому не можна купувати чорницю на стихійних ринках

«Будь-які продукти, які виставляються на продаж на стихійних ринках повинні проходити спецвальний радіологічний контроль. Не відкрию нікому таємниці, якщо скажу, що в пік сезону ніхто нікого не провіряє. Тому, якщо Ви купуєте чорницю на ринку, найімовірніше вона виявиться високорадіоактивною», - резюмує фізик-радіолог.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні