Тато вам не мама, але він теж може: закон про декрет для чоловіків. ФОТО

1
3
Тато вам не мама, але він теж може: закон про декрет для чоловіків. ФОТО
9 травня вступив в силу закон, який зрівнює права чоловіка та жінки на декретну відпустку. Цей закон наблизив Україну до Європи, де чоловічий декрет звична справа вже не один рік.

Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю.

Рівні права
У законі про декрет для чоловіків ідеться про те, що відтепер як мати дитини, так і батько мають рівні права на декретну відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Також у законі йдеться про новий вид відпустки – одноразова відпустка при народженні дитини на 14 календарних днів, що оплачується роботодавцем.

Такою відпусткою може скористатися чоловік, дружина якого народила дитину; батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але проживає з нею спільно; бабуся, дідусь, або інший родич, який доглядає за дитиною.

Крім того, чоловіки, які мають дітей до 14 років, або дітей з інвалідністю, зможуть просити скорочення робочого часу за власні кошти.

«Тут йдеться про пільги, які існували раніше тільки для матері. Тепер батько буде сприйматися серйозніше при вихованні дитини та роботодавці будуть до нього ставитися з боку батьківства уважніше», – розповідає науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Борис Крімер.

Закон встановлює рівність права на декретну відпустку, адже раніше чоловік міг взяти декрет лиш після того, як з нього вийде жінка. До того ж, чоловік міг взяти декретну відпустку лише за наявності довідки з місця роботи матері про те, що вона вийшла на роботу і більше не отримує допомогу. Завдяки новому закону обидва батьки мають рівне право на декретну відпустку незалежно один від одного.



Як у Європі
До цього рівні права на декретну відпустку мали батьки у Франції, Іспанії, Португалії, Фінляндії та Литві. Тепер українці вчаться рівноправності у європейських країн, для яких це вже давно звична справа.

Для прикладу, у Швеції діють «квоти для батьків»: з 480 днів декретної відпустки 60 днів зобов’язаний взяти батько дитини. Якщо ж чоловік відмовиться від декрету, родина виплати отримувати не буде. А в Норвегії кожен з батьків зобов’язаний взяти по 10 тижнів відпустки, а решту часу розподілити між собою у будь-яких пропорціях.

Аби заохотити чоловіка піти в декрет, їм платять за це гроші. Наприклад, у Німеччині працює програма щомісячних виплат, яка становить дві третини середньомісячного заробітку. Програма має назву «батьківські гроші». Ті, хто до народження дитини заробляв 2100 євро на місяць, у декретній відпустці отримують 1400 євро на місяць. Такі виплати не обкладаються податками та нараховуються протягом року після народження дитини.

Звичайно, до таких комфортних умов декретної відпустки, коли є достатньо часу і треба турбуватись про гроші, українцям ще далеко. Але ухвалений закон про рівні можливості – це перший крок.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей закон.Треба прописувати, що батько зобов'язаний взяти декретну відпустку, а не має право взяти (так як в Європі).Бо формулювання "має право"- то свист на вітер.
Покажіть мені хоч одного чоловіка, який у декрет пішов добровільно. То все жінки чомусь мають всім жертвувати, роботою, кар'єрою, заробітками і т.д.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні