Укус комах: симптоми та перша допомога

0
1
Укус комах: симптоми та перша допомога
Кожного року українці звертаються до лікарів з алергічними реакціями на укуси комах. А смерть від укусу бджоли трапляється навіть частіше, ніж від укусу змій.

Про це пише Медичний Портал.

Є багато різновидів укусів комах і ось найпоширеніші з них.

Демодекоз
Інфекція, яка частіш за все розповсюджується кліщами «демодекс фолікул». Такий тип кліщів «харчується» клітинами сальних залоз. Інфекція поширюється на фолікулах вій, що з часом може призвести до сухості очей. Також, люди, у яких розвивається демодекоз можуть скаржитися на погіршення зору, випадання вій та навіть виникнення кон’юктивіту.

Кліщі
Кліщі є тими паразитами, які п’ють кров людини і переносять через неї небезпечні інфекції, серед яких кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. Дуже важливо звернутися до лікаря у перші дві доби після укусу, аби медики професійно видалили паразита. Проте, якщо немає можливості звернутися до лікаря, кліща можна витягнути самостійно.

Для цього його видалення можна використовувати пінцет, або ж спеціальний гачок для видалення кліщів, який можна придбати у будь-якій аптеці. Після того, як кліща видалено, потрібно обробити місце укусу. Натомість, кліща потрібно помістити в герметичний пакет та віднести його до лабораторії, аби фахівці провели дослідження щодо наявності у нього інфекцій.

Людині, після укусу потрібно спостерігати за своїм самопочуттям упродовж місяця, а через 21 здати аналізи на ймовірне зараження енцефалітом. Якщо зараження все таки є, воно може супроводжуватися слабкістю у м’язах, головним болем, підвищеною температурою та типовою червоною плямою на місці укусу.

Укус бджоли
Отрута, яка виділяється при укусі бджоли небезпечна тим, що викликає алергію, яка супроводжується кропив’янкою і навіть анафілактичним шоком. Перша допомога при укусі бджоли полягає у тому, аби видалити жало пінцетом і прикласти холодний компрес на уражене місце.

Проте, чималу роль грає і місце укусу. Якщо бджола вкусила у гортань, то є ризик набряку дихальних шляхів та знову ж, анафілактичного шоку. У такому випадку, варто відразу застосовувати ін’єкцію з адреналіном.

Важливо слідкувати за своїм станом після укусу комахи. А у разі, якщо з’являться симптоми алергічної реакції або анафілактичний шок, варто відразу звернутися до лікаря.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні