Нестерпний сморід у Луцьку: екологи області назвали всі ймовірні джерела неприємного запаху

3
10
Нестерпний сморід у Луцьку: екологи області назвали всі ймовірні джерела неприємного запаху
Джерело нестерпного смороду, який з’являється з першим теплом у Луцьку, намагаються знайти уже кілька років поспіль. Цьогорічна весна не стала винятком і місто знову «заполонив» неприємний запах, який при відчинених вікнах за лічені хвилини наповнює приміщення. А лучанам лишається лише гадати, звідки він береться і хто у цьому винен. Саме з цього приводу «Волинь24» продовжує серію публікацій присвячених цій проблемі. Оприлюднюємо думки всіх зацікавлених сторін та фахівців, які можуть пролити світло на виявлення джерела неприємного запаху в місті. Отже, наступним прокоментувати ситуацію взявся перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

За словами посадовця встановлення причин смороду у місті, це компетенція Луцької міськради, а також усе, що стосується запаху та санітарного благополуччя людей, зокрема, здоров’я, має знаходитися на контролі Держпродспоживслужби області. Екологічна інспекція до цього не дотична, а займається охороною навколишнього природного середовища, зокрема, контролює рівень викидів в атмосферу та їхній вплив на рослини, тварин, водойми тощо. Зокрема, атестована лабораторія інспекції перевіряє стаціонарні джерела викидів, тобто заводи, котельні, кузні та подібні об’єкти, а нестаціонарні джерела викидів, які впливають на людину та якість повітря, інспектує Держпродспоживслужба.

До заводу немає жодних зауважень

«Скарги на сморід до нас почали надходити ще кілька років тому. Тоді їх причиною частково був Гнідавський цукровий та біоетанольний заводи. Ми там перевіряли викиди з котельні, лагуни з бардою. Також Держпродспоживслужба перевіряла очисні споруди цукрового заводу, куди йшли відходи з біоетанольного заводу та фекалка, що у поєднанні з бардою потрапляли на поля фільтрації й давали нестерпний сморід. Діяльність цих полів була призупинена. Згідно з нашими приписами вони провели реконструкцію очисних та від’єднали фекалку від барди й неприємний запах зник», - розповів перший заступник головного еколога області.



Нещодавно до Держекоінспекції області надійшли звернення від міської ради та громадян з приводу чорного диму з труб Гнідавського цукрового заводу, який наполохав людей.

«Ми провели перевірку, але перевищень викидів та порушень не зафіксували. Причина появи цього диму полягала у тому, що цукровий завод через проблеми з постачанням газу, перейшов на мазут. Ось це і призвело до появи чорного диму. І сьогодні до заводу немає ніяких зауважень», - розповів посадовець.

Детальніше про це читайте у публікації Волинь24.

Очисні споруди у критичному стані

За словами Олександра Ткачука основна частина смороду йде все ж таки від очисних споруд КП «Луцькводоканал», які знаходяться у Липлянах і працюють вкрай неефективно. Міська рада уже визнає складність цієї ситуації, хоча раніше перекладала вину то на цукровий завод, то на «Біо Пек», сморід з якого Держекоінспекція спільно з міськрадою, та Держпродспоживслужбою ліквідували.

«Ще тоді я давав міськраді хронологію дій і казав. Адже, якщо є джерела смороду, то згідно з посадовими обов’язками та повноваженнями ви повинні звернутися до суб’єктів моніторингу, а це - Держпродспоживслужба, Волинський лабораторний центр та Гідрометцентр. Останній повинен виміряти якість повітря на вміст шкідливих речовин, зафіксувати їх перевищення, а саме метану та сірководню, та передати дані у міськраду, яка уже має вжити відповідних заходів. Ці ж дії можна зробити й зараз», - розповів посадовець.

Також він зазначив, що на сьогодні міські очисні споруди критично застарілі й не справляються зі своєю роботою, адже сам склад викидів значно змінився, додалося багато хімікатів, та й відстійники на полях фільтрації переповнені мулом. Для вирішення цієї проблеми потрібно почергово осушувати їх та виймати мул. Також «Луцьководоканал» зобов’язаний провести повну реконструкцію очисних та замінити бактерії, які там використовують.

«Ми перевіряємо перевищення, штрафуємо, але призупинити роботу очисних не можемо, адже це призведе ще до більшої катастрофи. Але шляхи впливу на органи місцевого самоврядування та водоканал є. Якщо фіксуватиметься постійне перевищення норми скиду забруднених речовин, то ми будемо штрафувати, а після невиконання припису, звертатимемося до правоохоронних органів для порушення кримінальної страви», - каже Олександр Ткачук.

Також поява смороду у Луцьку залежить від напрямку вітру, якщо він північно-західний, то весь сморід від очисних йде на місто; якщо східний, то нестерпний запах «накриває» Милуші; а південний принесе у місто запахи зі сторони Гнідави.

Нестерпний запах йде від каналізаційних насосних станцій

Як розповів Олександр Ткачук, на території Луцька є понад 20 каналізаційних насосних станцій, які перекачують усі відходи міста в одну трубу і скидають їх в очисні. Опісля вони потрапляють у відстійники, а уже звідти очищена вода зливається у Стир. Двічі на тиждень люки на станціях відчиняють, аби почистити їх від всілякого сміття, внаслідок чого звідти у повітря виходить велика кількість газів з їдким запахом.

«Зокрема, одна з таких станцій знаходиться неподалік універмагу, і саме вона є однією з причин смороду у центрі.

Після наших перевірок місто повинно було забезпечити ці фільтраційні шахти системою очищення повітря. Але на сьогодні лише три! таких об’єкти з 23 обладнані спеціальними фільтрами, які зупиняють смердючі запахи», - зазначив посадовець.

Зливова каналізація та незаконні під’єднання

Ще одним джерелом неприємного запаху у місті є незаконне під’єднання каналізаційних труб у приватних секторах до міської мережі зливової каналізації, адже вона розрахована на дощову воду і не проходить через очисні споруди, аби їх не перевантажували, а напряму збігає у Стир. Недобросовісні громадяни дуже часто «врізаються» у такі системи, що спричиняє сморід у деяких районах міста.

«Ця проблема є компетенцією «Луцькводоканалу». Адже, якщо у посушливу погоду зі зливової труби йде вода, то це свідчить про незаконне під’єднання. Зокрема, лише при очищенні Сапалаївки та Теремнівських ставків було виявлено біля 50 незаконних таких під’єднань з приватних садиб», - каже Олександр Вікторович.

За словами посадовця неприємний запах також може поширюватися з району ЛПЗ, де місто зробило зливову каналізацію. Саме туди офіційно та за кошти зливають свої відходи м’ясопереробні та інші підприємства. Але ця каналізація не обладнана відповідно та знаходиться на відкритому повітрі, що теж дозволяє усім нестерпним запахам поширюватися містом. Але Держекоінспекція області уже дала припис міській раді обладнати зливову станцію закритого типу, тобто поставити систему фільтрів.

«На сьогодні це основні джерела того нестерпного запаху, який шириться містом. До нас також звертаються люди, ми пояснюємо, куди можна звернутися і хто за що має відповідає», - резюмував Олександр Ткачук.

Шановні читачі! Якщо ви володієте інформацією стосовно будь-яких порушень, що можуть бути ймовірними причинами виникнення у місті смороду, пишіть та надсилайте фото та відеодокази: volinfo24@gmail.com

Спільно ми можемо зробити Луцьк чистішим, безпечнішим для життя та здоров’я!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А куди зараз зливає барду БІОПЕК? Дивно, але поки він не працював, то і смороду не було. Можливо проблеми з очисними і повязані з бардою?
Відповісти
В смороду причина одна - 60+\- % населення, яке додалось за останні 20 років - полішурня з лісів, що знаходяться за трасою Київ-Варшава. Каналізація на таку кількість "гостей" не розрахована і не розраховувалась. З темпами забудови Луцька і кількістю бажаючих придбати"квартіри в луцку", теперішній сморід буде лиш легеньким бризом в майбутньому. Недалекому.
Відповісти
Лікарі Луцька стверджують, що збільшилась кількість захворілих на бронхіт та запалення дихальних шляхів. Не офіційно повязують це з смородом на вулиці, офіційно бояться щось сказати бо звільнять.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні