Ціни на квартири в Україні зростуть

0
-17
Ціни на квартири в Україні зростуть
Ринок нерухомості в україні стрімко дорожчає. За 2020 рік у Києві ціни на житло виросли на 10-15%. Продавці радіють, бо отримають більше грошей, а покупці засмучуються.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Хто найчастіше купує житло

Як повідомляють ріелтори, частіше за все покупцями квартир стають інвестори, тобто людини, які не житимуть в апартаментах.
Вони планують або здавати в оренду, або перепродавати житло через рік, через що непогано зароблять.

Якщо в Україні не станеться економічних потрясінь, житло продовжить дорожчати цього року. Найбільший же попит мають однокімнатні квартири в будинках не старших ніж 20 років, які найлегше здати в оренду. Зараз їх готові винаймають за 11-15 тис. грн на місяць без урахування витрат на комунальні послуги, які оплачуються додатково.

З якої причини зростає кількість угод

На це є декілька причин. Минулого року сформувався відкладений попит – потенційні покупці не ходили на перегляди через пандемію коронавірусу COVID-19 і перенесли придбання квартири на цей рік.
Деякі українці за час локдауну зрозуміли, що їм некомфортно жити та працювати в апартаментах невеликої площі, тому зважилися продати свою квартиру, докласти $5-10 тис. і купити житло більше.

Скільки податків платить покупець і продавець

Все залежить від того, коли власник отримав право власності на квартиру. Якщо документи оформлені понад три роки тому, то потрібно сплатити 2% від суми угоди (пенсійний фонд і держмито) та додатково – послуги нотаріуса, які складають у середньому 3 тис. грн. Якщо ж житло було куплено або оформлено менш як три роки тому, то додатково до цих 2% потрібно заплатити ще 5% від вартості квартири і 1,5% – військовий збір. Разом – 8,5% від ціни на квартиру. Як правило, податки ділять навпіл між покупцями і продавцями.

В який період найкраще купувати та продавати квартиру

На ринку нерухомості існує сезонність – це весна та осінь, коли активність покупців найвища. Тоді ж вище шанси продати житло швидко і це гарний час для продавців. Покупцям, навпаки, краще укладати угоду влітку або взимку, коли можна торгуватися сильніше, ніж "у сезон".

Які документи необхідні для купівлі

Список документів надає нотаріус, вибирати якого краще покупцеві. Здебільшого він заздалегідь просить у покупця і продавця паспортні дані, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб. Власник квартири надає свідчення на право власності та технічний паспорт, а також документи про оцінку квартири.

Всі дані, як правило, перевіряються за кілька днів до весілля за реєстрами. У день операції сторони підписують документи й через годину – розходяться. Покупцеві видається витяг із Державного реєстру майнових прав – аркуш паперу з номером запису та підписом нотаріуса.

Як занижують суму податків

Теоретично продавець може розірвати угоду купівлі-продажу житла, але в такому разі покупцеві повернуть тільки прописану в договорі суму. Якщо сплачено було більше, то довести це буде неможливо.

Як розраховуються за квартиру

За нормами українського законодавства, платити готівкою можна за покупки, вартість яких не перевищує 150 тис. грн. Усе що понад – перераховується через банк із дотриманнями вимог фінансового моніторингу. Це означає, що банк зажадає документи, які пояснюють джерело походження коштів. Це може бути довідка з роботи про офіційний розмір заробітної плати, документи про продаж квартири або машини, про зняття депозиту тощо.

"Більшість людей все одно розраховується за покупку квартири готівкою. У багатьох нотаріусів в окремому кабінеті стоїть апарат, який дозволяє перерахувати гроші та перевірити їх. А довідки в банках замовляють липові, тобто за паперами кошти пройшли через банк, а за фактом – немає", – розповідає рієлтор Олег. Вартість такої довідки становить у середньому 3-4 тис. грн. Ці витрати теж часто ділять між покупцем і продавцем.

Ціни на квартири будуть рости восени, вважає Дмитро Корчев. Передумовою для цього є подорожчання житла в новобудовах, на яке орієнтуються покупці квартир на вторинному ринку, а також невелика пропозиція. Продавці чекають зростання цін, тому й знімають апартаменти з продажу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-17

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні