Після вакцинації у пацієнта паралізувало лицьовий нерв

0
-12
Після вакцинації у пацієнта паралізувало лицьовий нерв
У пацієнта сталось два паралічі лицьового нерва — після першої та після другої дози вакцини Pfizer.

Випадок описали британські лікарі, повідомляє НВ.

На думку авторів дослідження, це «переконливо свідчить» про те, що параліч Белла (параліч лицьового нерва невідомої причини) пов’язаний з вакциною від Pfizer.

Поодинокі епізоди одностороннього паралічу лицьового нерва були зареєстровані під час первинних клінічних випробувань трьох основних вакцин проти COVID-19, схвалених для використання у Великій Британії (Pfizer-BioNTech, Moderna і Oxford / AstraZeneca), також були повідомлення про подальші випадки.

У дослідженнях було зареєстровано чотири випадки паралічу лицьового нерва невідомої причини (параліч Белла) у добровольців, які отримали вакцину Pfizer-BioNTech, три випадки були зареєстровані у добровольців, які отримали вакцину Moderna.

Також було зареєстровано три випадки паралічу лицьового нерва у добровольців, які отримали вакцину AstraZeneca під час клінічних випробувань.

У новому звіті описується 61-річний чоловік в якого стався параліч Белла через п’ять годин після отримання першої дози вакцини Pfizer-BioNTech, а також важчий епізод паралічу Белла на лівій стороні обличчя через два дні після прийому другої дози. Обидві дози вакцини вводили в ліву руку.

Пацієнт звернувся у відділення невідкладної допомоги після першого нападу: не міг закрити ліве око і рухати лівою стороною обличчя. Йому поставили діагноз - параліч Белла. Звичайний аналіз крові і комп’ютерна томографія голови не виявили ніяких проблем, він був виписаний на курс стероїдів, і параліч лицьового нерва повністю зник.

Пацієнт отримав другу дозу вакцини Pfizer-BioNTech через шість тижнів після першої, а через два дні у нього розвинувся важчий лівобічний параліч лицьового нерва. Симптоми включали утруднення ковтання і нездатність повністю закрити ліве око. Чоловіка направили в клініку невідкладної допомоги отоларингології.

Вважається, що параліч Белла (на фото) пов’язаний із запаленням лицевого нерва і набряком. Збільшення випадків паралічу Белла також спостерігалося після введення інших протигрипозних і менінгококової вакцин, хоча причинно-наслідковий зв’язок не був встановлений.

У більшості випадків параліч Белла з часом проходить мимоволі, симптоми можуть викликати значну тимчасову непрацездатність, впливають на вираз обличчя і здатність їсти й пити.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні