Преображення Господнє або Яблучний Спас: історія свята, прикмети та категоричні заборони

1
-3
Преображення Господнє або Яблучний Спас: історія свята, прикмети та категоричні заборони
19 серпня відзначають Преображення Господнє, одне з 12 головних християнських свят, установлене на честь явлення Ісуса Христа в Божественній величі й славі перед Своїми учнями, майбутніми апостолами. Цю подію описують євангелісти Матфей, Марк і Лука, пишуть на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Незадовго до своїх хресних страстей Спаситель взяв Петра, Якова та Йоана й піднявся на гору помолитися.

Доки Спаситель молився, учні від утоми заснули, а коли прокинулися, побачили, що Ісус преобразився: лице Його засяяло, наче сонце, а одяг став білим, як світло. У цей час до Нього явились два пророки - Мойсей та Ілля, і розмовляли з Ним про страждання і смерть, які Йому належало перетерпіти в Єрусалимі. Коли ж Мойсей та Ілля відходили від Христа, Петро викликнув: "Наставнику, добре нам тут бути; поставмо три намети: Тобі один, Мойсеєві один і один Іллі". Раптом світла хмара осінила їх і вони почули голос Бога Отця: "Цей є Син Мій улюблений; Його слухайте!".

Ученики зі страху попадали на землю. Спаситель підійшов до них, доторкнувся і сказав: "Встаньте і не бійтеся". Вони встали і побачили Ісуса Христа у звичайному вигляді. Коли ж спускалися з гори, повелів нікому не розповідати про те, що бачили, доки Він не воскресне з мертвих. Так Всевишній показав нам, якими будемо в Царстві Небесному і як преобразиться тоді весь земний світ.

Цього дня, який має ще одну назву - Другий, або Яблучний Спас, після літургії окроплюють свяченою водою вирощені плоди, як подяку Господу.

Зокрема, престольний празник відзначають громади в Луцьку (нижній храм кафедрального собору Святої Трійці та в мікрорайоні Черничі), селах Зміїнець Луцького районного, Озеро Ківерецького, Бистровиця, Жуковець, Квасів Горохівського та Нуйно Камінь-Каширського деканатів.

Народні прикмети

Який день на Яблучний Спас, таким буде і Покрова (14 жовтня), та весь січень.

Яка погода на Яблучний Спас - такого чекай січня.

Якщо на Яблучний Спас суха, ясна погода, то й осінь буде сухою, без дощів, а зима буде суворою.

Дощ на Яблучний Спас - до дощової осені.

Хто на Яблучний Спас пригостить жебрака, у того наступний рік буде врожайним.

Другий Спас - зриває спілі яблука.

Другий Спас яблучком розговляється.

Хто до Яблучного Спаса їсть яблука, тому на тому світі не дадуть яблучка з райського саду.

Хто не прибрав хліб до Яблучного Спаса, у того не буде врожаю.

В Яблучний Спас - пішло літо від нас.

Яблучний Спас - бери рукавиці про запас.

Що не можна робити на Яблучний Спас

Цього дня категорично не можна скупитися, лаятися та лихословити, конфліктувати з оточуючими, говорити й бажати погане іншим людям. Необхідно пробачити усі образи, а також не можна відвертатися від людей, які просять про допомогу.

Також у це свято не радять їсти яблука до освячення у храмі.

На Яблучний Спас не можна будувати, працювати у полі, по дому і в городі, займатися рукоділлям, шити, прати, прибирати.

Цього дня не можна вбивати або проганяти комах.

Не радять купатися у водоймах на Яблучний Спас, адже вважалося, що можна потривожити водяних і русалок, які в цей день залягають на дно і готуються до зимової сплячки. В цьому випадку можна накликати біду на всю сім'ю.

Цього дня заборонені галасливі вечірки й гуляння, розпивання алкогольних напоїв, вживання м'яса, молока, жирної і тваринної їжі. Перевагу варто віддати рослинній їжі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
про Преображення Господнє ви розказали. тепер ще треба розказати про свято Спаса, яке було в Україні ще в дохристиянські язичницькі часи і повязане було із врожаєм. було декілька Спасів - горіховий, медовий, яблучний
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні