Бульбашки у калюжах та ластівки у небі: науковець розповів, чи варто вірити народним прикметам

1
-4
Бульбашки у калюжах та ластівки у небі: науковець розповів, чи варто вірити народним прикметам
Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда розповів про народних синоптиків та віру у народні прикмети. Про це пише видання "Parlament".

За словами Миколи Кульбіди, в Україні існують так звані народні синоптики, які заробляють кошти на своїх знаннях про погоду.

"Люди хочуть знати чи буде дощ, коли випаде сніг чи розвіється туман. Але народні синоптики не мають необхідної технічної бази, аби надати якісну інформацію", - розповідає Кульбіда.

Він каже, що народні прикмети у нас поділяються на дві категорії: науково обґрунтовані та безглузді.

"Якщо ластівки літають високо, то це може свідчити про день без опадів. Але насправді ці птахи не відчувають наближення дощу, а лише опускаються до землі через комах. Адже, наближення дощу супроводжується підвищенням атмосферного тиску, у повітрі збільшується кількість дрібних крапель води, які осідають на крильцях і тілах комах, і від цього їм складно високо підійматися. Птахи ж харчуються ними, і тому опускаються ближче до землі", - каже науковець.

Така ж ситуація і з бульбашками у калюжах під час дощу.

"Народні прикмети кажуть, що у такому випадку дощ буде тривалим та сильним. Але, знову ж таки тут усе залежить від зміни атмосферного тиску та розміру крапель. Лише великі краплі розбивають поверхневий натяг води, внаслідок чого утворюються бульбашки. Великі краплі ж падають здебільшого при зливах та грозах, які, зазвичай, є тривалими", - розповідає чоловік.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останніми роками народні прикмети зовсім не справджуються
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні