Прокляття для алергіків: як пережити пік небезпечного цвітіння амброзії

0
1
Прокляття для алергіків: як пережити пік небезпечного цвітіння амброзії
За інформацію вчених, уже у 2040 році люди стануть вдвічі чутливішими до амброзії. Проте пилок цієї рослини завдає шкоду людям уже зараз, а пік його цвітіння припадає саме на вересень-жовтень. Від нього страждає кожен п’ятий українець. Про це пише 24 канал.

Як зазначає лікарка-алерголог, кандидатка медичних наук, членкиня Європейської академії алергології та директорка клініки імунології та алергології AirDOC Анастасія Левченко, амброзія стала справжнім прокляттям для алергіків.

Ця рослина швидко поширюється територією України.

"Амброзія легко пристосовується до будь-яких умов, до різного клімату. Їй потрібно лише декілька років, щоб знищити рослини, які ростуть з нею поруч, та повністю зайняти територію", - каже медик.

За даними вчених, на окремій ділянці знищили 90 відсотків амброзії, проте уже на один рік вона повністю відновилася. Ця рослина у сезон цвітіння випускає у повітря близько мільярда зерен, які вітер розносить за сотні кілометрів. Його небезпека полягає у тому, що пилок амброзії має у своєму складі ферменти, які допомагають проникати у слизові оболонки та навіть крізь шкіру. До того ж пилок може поєднуватися з полютантами. Це брудні часточки навколишнього середовища: шкідливі викиди промислових підприємств, вихлопні гази автомобілів. Саме вони роблять пилок амброзії таким агресивним.

Знищити цей бур'ян косою не можна, адже це ще більше підіймає пилок у повітря. Вчені пропонують боротися з цією рослиною за допомогою жуків-листоїдів. А в США амброзію намагаються знищити одночасно на всій території до початку її цвітіння.

На території України програма боротьби з амброзією наразі не працює. Тому сенсибілізовані до амброзії люди мають рятуватися самі.

Їм радять перевіряти рівень пилка у повітрі на спеціальних сайтах, тримати у період цвітіння, вікна будинку та автомобіля зачиненими. Після прогулянки одразу перевдягайтесь та приймайте душ. Сушіть білизну не на відкритому повітрі, а в сушарці. Тобто, щоб почувати себе добре, треба застосовувати різноманітні лайфхаки.

Головними симптомами алергії на амброзію є закладеність носа, чхання, свербіж, почервоніння очей. Деколи можуть виникати напади бронхіальної астми.

За словами медика, період цвітіння амброзії достатньо тривалий – півтора-два місяці. У цей час у людей значно погіршується рівень життя. Знижується їх працездатність, погіршується сон. Внаслідок цього з’являюся роздратування та агресія. Досить часто виникають проблеми зі шкірою та системою травлення.

Як же лікувати алергію на амброзію. Одне з найбільших досягнень сучасної алергології – асіт-терапія. Її специфіка полягає в тому, що пацієнту вводять спеціальний препарат, який містить мікродози алергену. Це своєрідна "вакцинація" проти алергії. Людям, які сенсибілізовані до пилка амброзії, потрібно починати курс лікування за декілька місяців до початку цвітіння цієї рослини. Наразі доступні сублінгвальні методи асіт-терапії у формі спрею або драже, або ін’єкційні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні