Добровольцю з Луцька присвоїли посмертно звання Герой України: історія героїчного бійця

0
3
Добровольцю з Луцька присвоїли посмертно звання Герой України: історія героїчного бійця
Президент України Володимир Зеленський 14 жовтня підписав Указ, яким присвоїв лучанину Рустаму Хамраєву посмертно почесне звання.

У документі зазначається: "За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, постановляю присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" посмертно солдату ХАМРАЄВУ Рустаму Шонійозовичу.

У "Книзі пам'яті" пишуть, що Рустам був одним із найактивніших учасників Революції Гідності. Вступив до Самооборони Майдану, боєць 14-ої сотні "Вільні люди", після перейшов у 38-у сотню. Під час вуличних боїв у Києві стояв на барикадах, ризикуючи життям, із-під куль снайперів діставав поранених та вбитих своїх побратимів, врятував двох медсестер, сам був поранений і отруєний газами. Отримав контузію. Попри поранення, у бою був до кінця, не залишивши ні барикади, ні своїх побратимів. Першу медичну допомогу отримав в Києві, згодом в Луцьку. Не пролікувавшись до кінця, в березні 2014 року знову повернувся на Майдан.

Коли розпочалася збройна агресія проти України, Рустам на війну на Схід відправився добровольцем прямо з Майдану. Він захищав Україну у складі батальйону територіальної оборони "Айдар", куди попросився добровольцем.

Лучанин героїчно загинув 17 червня 2014 року під час бою в селищі Металіст під Луганськом.

17 червня 2014 року передовий загін батальйону, де служив Рустам, отримав наказ висуватися у район селища Металіст і визволити Металіст від терористів. Дорогою бійці потрапили у засідку та вступили у бій проти добре озброєних терористів з важким стрілецьким озброєнням та бронемашинами.

Рустам залишився прикривати бійців свого підрозділу, стримував наступ терористів, самотужки утримував позицію, але сили були занадто нерівні: у терористів танки, БМП, БТР і важке стрілецьке озброєння, в українських воїнів - автомати і кулемети. Під шквальним вогнем терористів, солдат Рустам Хамраєв до останнього прикривав бійців, надав їм можливість перегрупуватися і забезпечив їх відхід у безпечне місце. Він врятував їх ціною свого життя. І смерть свою він зустрів у тому бою достойно, як Герой, прийнявши основний удар на себе. Рустам був розстріляний з крупнокаліберного кулемета з танка - розривні кулі розтрощили бійцю голову, тулуб і ногу - смерть була миттєвою.

Останній запис в блокноті Рустама: "Отримав автомат "АКС-74", 4 магазини". І трохи нижче: "Стояти на смерть! Україна понад усе!". Він дотримав слова.

Поховали захисника у селі Гаразджа Луцького району. А у Луцьку, на стіні будинку, де мешкав Рустам Хамраєв, відкрили меморіальну дошку.

У 2014 році Указом Президента України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України він був нагороджений орденом "За мужність III ступеня (посмертно)".

21 серпня 2021 році нагороджений відзнакою "Народний Герой України" (посмертно).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні