Як правильно обрізати виноград, аби отримати щедрий урожай

0
8
Як правильно обрізати виноград, аби отримати щедрий урожай
Щоб виноград гарно ріс, і давав щедрий урожай, його необхідно правильно обрізати. Якщо ж це не зробити, з'явиться занадто багато зав’язей, які рослина не зможе забезпечити повноцінним харчуванням. Тому з кожним роком гілки стають все довшими, а ягоди меншими та з гіршими смаковими якостями. Про це пише "Harbuz".

Видалення непотрібних гілок винограду слід проводити з першого року його життя. Молодняк обрізають, аби він правильно сформувався, а дорослі рослини обрізають, аби поліпшити смакові якості ягід.

У жовтні розпочинають підготовчу осінню обрізку винограду. Зокрема, до перших заморозків. Прибирають лише зелені гілки, які не встигли дозріти до осені. Коричневі пружні відгалуження не чіпають.

Основну ж процедуру проводять після настання перших заморозків. Під час цієї обрізки видаляють слабкі й тонкі гілки, сильні та міцні – просто вкорочують.

Під час осінньої обрізки гілки, які давали плоди, по краях зрізають разом з частиною рукава. Тоді на кожній стороні залишиться по одному головному паростку з двома вертикальними відгалуженнями. Пагони, що знаходиться ближче до центру, обрізають до 2 бруньок. На далеких залишають по 4.

Якщо у вас холодні зими, то можна залишати більше бруньок. При цьому їх кількість не повинна бути понад 10.

Багато недосвідчених садівників шкодують зрізати гілки занадто сильно. Вони підстригають лише верхівки, що призводить до загущення лози, зменшення кількості світла і нестачі поживних речовин. В результаті рослина уповільнюється в зростанні, ягоди дрібнішають і стають кислими.

Важливою помилкою також є видалення лише товстих, або тонких і слабких пагонів. Правильно обрізати лише відплодивші тонкі гілки, загущуючи кущ пагони. Після обрізки повинен залишитися кущ з двома основними відгалуженнями й відрослими на них однорічними пагонами.

На кущі не можна залишати пагони другого порядку, що розвиваються з пазух листя від однорічних бруньок. Вони збільшують густоту і забирають ресурси на свій розвиток. Їм дозволяється відрости до другого листка і прищипують верхівку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні