Як українцям вийти з енергетичної кризи: роботодавці вимагають запровадити надзвичайний стан

1
Як українцям вийти з енергетичної кризи: роботодавці вимагають запровадити надзвичайний стан
Україна потрапила в енергетичну кризу через надзвичайно дорогий газ. Попри обіцянки влади, розцінки на паливо збільшуються. Споживачі газу отримують платіжки з тарифами в декілька разів вищими, ніж обіцяла влада. Запропонований урядом "газовий" Меморандум не працює. Блакитного палива у сховищах може не вистачити на зиму. Про що неодноразово попереджала партія "Батьківщина", проте влада не дослухалася до цінних порад. Юлія Тимошенко на черговому засіданні погоджувальної ради запропонувала чіткий та конкретний план негайних дій.

Часу для виправлення ситуації в енергетиці залишається обмаль. За словами Юлії Тимошенко, запровадження надзвичайного стану в енергетиці наразі підтримала Федерація роботодавців України. Про це йдеться на сайті "Батьківщини"

"Роботодавці вимагають терміново затвердити постанову про визначення поточної ситуації на ринку енергоносіїв "надзвичайною", відповідно до закону про ринок природного газу. Схожа практика є у країнах Європейського Союзу, де передбачають зменшення податків, прямі дотації та компенсації для окремих галузей економіки.

За словами Юлії Тимошенко, уряд та нардепи затягують з прийняттям вкрай потрібних для людей та економіки рішень, а проєкт бюджету на 2022 рік взагалі не передбачає коштів для підтримки громадян та захисту промисловості від енергетичної кризи.

Також Юлія Тимошенко представила розроблений "Батьківщиною" план подолання енергетичної кризи, який передбачає введення надзвичайного стану в енергетиці, припинення експорту природного газу з України, усунення посередників між видобутком і облгазами та ухвалення законопроєкту про спрямування дешевого газу власного видобутку на потреби населення.

За словами керівника аналітичного центру "Третій сектор" Андрія Золотарьова, Україна входить в опалювальний сезон із критичними показниками. Наразі запаси вугілля втричі менші, ніж заплановано, запаси газу втричі менші за минулорічні. Також експерт не виключає віялові відключення, зупинення підприємств хімічної та металургійної промисловості.

Європейські компанії, попри те, що ціна на українському внутрішньому ринку зашкалює, розпочали відбір газу зі сховищ в Україні. З початку жовтня вони вивели 10% свого газу. Цим вони прагнуть забезпечити контрактні зобов'язання у своїх країнах, які їм потрібно виконувати. Відповідно, сподівання уряду на те, що іноземні компанії не поспішатимуть відбирати свій газ не справдилися.

"У газосховищах залишилося 14,5 млрд. кубометрів газу, за вирахуванням газу європейських компаній залишається ще менш як 11,5 млрд. кубометрів газу, якого за холодної зими, точно не вистачить. Минулоріч зі сховищ підняли 13 млрд. кубометрів газу. На цьому тлі НАК "Нафтогаз" перестав закачувати природний газ у сховища", - зазначає експерт.

За його словами, попередження Юлії Тимошенко стають реальністю. Адже вона неодноразово звертала увагу на проблеми в енергетичній сфері. Проігнорувавши попередження та пропозиції, не маючи компетентності, щоб самостійно впоратися із ситуацією влада потрапила у пастку. Україна вже перебуває в кризовій ситуації, причому у найвразливіший момент - перед початком опалювального сезону.

"Попри обіцянки влади, ціни зростають, а споживачі газу отримують платіжки з вищими за обіцяні владою цифри, "газовий" меморандум не працює. І, що найголовніше, газу фізично може не вистачити на зиму. У ситуації, коли горить будинок не час розбиратися якого кольору відро, а потрібно дослухатися до компетентних в енергетичній сфері людей", - каже Андрій Золотарьов.

Запропонований Юлією Тимошенко рятівний план невідкладних дій, має конкретні та чіткі заходи, що можуть допомогти запобігти катастрофічному для країни сценарію.

По-перше, це запровадження надзвичайного стану в енергетиці для швидкого наведення порядку в галузі та країні загалом.

По-друге, негайне припинення експорту газу з України.

По-третє, усунення всіх посередників між газодобувними компаніями та облгазами.

По-четверте, ухвалення законопроекту "Батьківщини" №4680 про використання дешевого газу українського видобутку виключно для потреб населення.

Також Юлія Тимошенко наполягає на розслідуванні корупційної змови, внаслідок якої газ не був закачаний у сховища влітку, коли ціни на нього були у 6 разів менші. При цьому виділені для цього гроші не були використані за призначенням. Варто й розібратися з історією, що пахне корупцією, як навесні структурам Фірташа за подібною ціною продали великий обсяг газу з ПГГ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"То лі єщє будєт".Тіштеся 73%, (аби не порошенко)!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні