--> Корисна калина: що вона лікує, та як її зберігати | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Корисна калина: що вона лікує, та як її зберігати

0
-10
Корисна калина: що вона лікує, та як її зберігати
Ягоди калини багаті мінералами, вітамінами та антиоксидантами. У народній медицині також використовують її кору. Що ж лікує калина, та як її краще зберігати пише Уніан.

Аби отримати цілющий ефект з калини, у переважній більшості, досить п'яти столових ложок самих ягід, або ж три-чотири чашки її відвару на день. Але за словами експертів, сам курс лікування не повинен бути тривалим.

Що лікують калиною

Ці ягоди давно використовують у народній медицині для зниження артеріального тиску, при застудах, кашлі, як проносний засіб, і при гастритах зі зниженою кислотністю. Про це розповіла член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів, wellness-дієтолог з медичною освітою Тетяна Кіхтева.

"Калина містить потужні антиоксиданти – вітамін С, вітамін А і каротиноїди, тому її вживання показано для профілактики онкологічних захворювань і просто збереження молодості і краси", – розповіла Кіхтева.

У свіжій калині багато бета-каротину, є рибофлавін, пантотенова і фолієва кислоти, калій, хлор, магній, кальцій, марганець, молібден, залізо, вітамін К, та багато інших корисних речовин. Зокрема, в калині міститься півтори добової норми аскорбінової кислоти.

Такий багатий склад забезпечує широкий спектр корисних властивостей цієї ягоди:

- протизастудний та антимікробний, адже калина взагалі дуже корисна для легень;

- вона скорочує тривалість кровотечі та прискорює процес згортання крові;

- спазмолітичний ефект;

- заспокоює нервову систему;

- прекрасно впливає на шкіру: її соком виводять веснянки та вугрі.

Кісточки калини у народі застосовують для лікування гіпертонії. Їх потрібно приймати під час профілактичного курсу при захворюваннях серця й атеросклерозу. Також існує чимало рекомендацій лікувати відваром або настоєм із кісточок калини судоми, склероз, хвороби печінки, шлунково-кишкового тракту і навіть туберкульоз. Вважається, що перед вживанням їх найкраще обсмажити. Але наукових досліджень про користь калинових кісточок немає.

Протипоказання калини пов'язані з хворобами нирок і подагрою, через високий вміст пуринів у рослині.

"Калина містить велику кількість вітаміну С: у 100 грамах набирається 93% від його добової потреби. Але вітамін С - це найнестабільніший вітамін із усіх, він дуже швидко окислюється і втрачає свої властивості, якщо продукт проходить термічну обробку. Тому, щоб зберегти цей вітамін максимально, калину найкраще заморожувати і потім використовувати у вигляді чаїв. Для цього потрібно розтерти ягоду та залити окропом, дати їй настоятися 15-20 хвилин", – розповіла Кіхтева.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні