--> Церковне свято 8 листопада: історія, прикмети та категоричні заборони | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Церковне свято 8 листопада: історія, прикмети та категоричні заборони

0
4
Церковне свято 8 листопада: історія, прикмети та категоричні заборони
8 листопада віряни вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського, який народився у грецькому місті Солунь. Про це пише Волинська єпархія ПЦУ.

Його батьки були таємними християнами, які змалку навчали любити Бога. Коли юнак досяг повноліття, його батько помер, а імператор Максиміан Галерій на його місце призначив Димитрія воєводою. Головним його обов'язком було захищати область від зовнішніх ворогів, але імператор зажадав від нього також винищувати християн. Димитрій замість цього став викорінювати язичницькі звичаї, а підданих навертати до Христової віри.

Імператор заточив його у в'язницю, а себе й горожан став розважати гладіаторськими боями. Переможених гладіатором християн кидали на списи воїнів.

Юний християнин Нестор, що відвідував Димитрія у в'язниці, взяв у нього благословення на єдиноборство з гладіатором. Зміцнений Богом, Нестор здолав його. Нестора мали б нагородити як переможця, але замість цього стратили, як християнина.

У 306 році Димитрія за наказом Максиміана пронизали списами, а тіло кинули звірам. Його таємно поховали, а вірний слуга Димитрія Лупп узяв закривавлену ризу та перстень мученика та молитвами зцілював недужих. Але і його стратили.

За імператора Константина Великого на місці поховання мученика збудували храм, а через сто літ знайшли його нетлінні останки. Біля труни відбувалися численні Божі чудеса, передусім зцілення.

У VII столітті помітили, що із спеціальної скрині з мощами угодника почало витікати запашне миро. Відтоді великомученика Димитрія іще називають мироточивим.

Що не можна робити 8 листопада

В цей день не можна їсти перший млинець, адже він призначений покійним родичам.

Також забороняється фізично навантажуватися.

Не варто брати і давати гроші в борг.

Наші пращури вважали, що часник потрібно посадити до Дмитра. Тоді він буде дорідний і гарний.

Народні прикмети та традиції

На Дмитра відлига – зима буде мокра і тепла, а весна рання.

На Дмитрія немає снігу – зиму можна ще не чекати.

Потрібно дивитися, який сьогодні день: якщо випав сніг – весна буде пізньою.

До Дмитра зима не вступає в свою силу.

Якщо дує холодний вітер, а земля замерзла – до свят снігу не чекайте.

На Дмитра сніг і мороз – весна буде холодною.

День Дмитра теплий – весна буде м’якою і ранньою.

Якщо йде дощ – до Введення буде багато снігу.

Якщо вже випав сніг – листопад буде морозяним і холодним.

Вітряно і земля замерзла – до Нового року снігу не буде.

Кури ходять до темна – завтра чекайте негоди.

Наші пращури вірили, що Дмитрій приносить зиму. Тому, навіть якщо в цей день була тепла погода, люди старалися виходити в теплому одязі, аби не накликати морозів. Старожили казали, що святий Дмитро закриває золотим ключем Землю-матінку і віддасть його лише святому Юрію (6 травня), який знову відкриє її.

На Дмитрія завершувався сезон весіль. Якщо до цього часу дівчину не засватали, то цей рік для неї вважався втраченим. Навіть існувала приповідка: "До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч комин витри". Тобто, якщо до цього можна було перебирати женихами, то тепер згодиться будь-хто.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні