Як вберегтися від виникнення цукрового діабету: корисні поради

1
-1
Як вберегтися від виникнення цукрового діабету: корисні поради
Цукровий діабет - це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Як же вберегтися від цієї хвороби, поради дає МОЗ.

Загалом існує декілька типів цукрового діабету:

- І типу — інсулінозалежний, при якому підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну або взагалі не виробляє його. За допомогою інсулінотерапії та інших методів лікування хворі діабетом можуть покращити якість та тривалість життя;

- ІІ типу - найпоширеніший переважно серед дорослого населення, який виникає, коли організм стає стійким до інсуліну, розвивається інсулінорезистентність. Перед появою у людини цукрового діабету ІІ типу часто спостерігається так званий «переддіабет», який зазвичай має безсимптомний перебіг.

Найпоширеніші симптоми діабету:

- підвищена спрага, сухість у роті;

- слабкість, постійне почуття втоми;

- затуманений зір;

- оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах;

- повільне загоєння порізів та виразок;

- різка втрата ваги;

- часте сечовипускання.

При виявленні таких змін в організмі тривалий час варто звернутися до сімейного лікаря для подальшої діагностики. Адже діабет може призвести до ускладнень та спричинити: ниркову недостатність, втрату зору, ампутацію кінцівок, пошкодження нервів, вдвічі збільшити ризик серцево-судинних ускладнень.

Поради з профілактики діабету:

- збільште фізичну активність;

- дотримуйтеся здорового харчування. При виборі типу харчування для профілактики або при діабеті потрібно проконсультуватися зі спеціалістом та враховувати ваші індивідуальні особливості, щоби не зашкодити організму;

- споживайте більше клітковини та цільнозернових продуктів, їжте овочі, фрукти, горіхи, крупи;

- контролюйте масу тіла. Завдяки заняттям спортом та втраті зайвої ваги, ризик діабету зменшується на понад 50%;

- утримуйтеся від куріння та зловживання алкоголем. Куріння може призвести до підвищення цукру та резистентності до інсуліну. Чим більше ви курите, тим більший ризик діабету. Надмірна кількість алкоголю також впливає на ризик розвитку хвороби;

- вчасно звертайтеся до лікаря. У разі погіршення стану або довготривалих симптомів не зволікайте з візитом до сімейного лікаря.
Пам’ятайте, що варто турбуватись про своє здоров’я. Здоровий спосіб життя, фізична активність, правильне та раціональне харчування дозволить вам підтримувати здоров’я в належній формі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І чи не основна причина- нервуватися через дрібниці!
Мій друг не палить, не зловживає алкоголем, немає зайвої ваги, але нажив діабет. Через пережитий сильний стрес(.Отож будьте холоднокровні наче удав!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні