Традиції та історія Дня святого Миколая

0
3
Традиції та історія Дня святого Миколая
Відкриває святкові дні - День святого Миколая, який відзначають 19 грудня.

Про це пише Час-Дій.

День святого Миколая – день святкування та вшанування пам’яті святого Миколая у католиків та православних. За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками.

Історія свята

Святий Миколай існував насправді. Він народився у 280 році н. е. у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі. Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і вбогість мешканців міста, тому він з дитинства та протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив прочанином у Палестину, а коли повернувся, став священиком, а згодом і єпископом у місті Міри. Під час гонінь християнської віри його кинули до в’язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем.

Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Бо він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок, а також корабель із прочанами; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Помер Миколай 19 грудня 345 року (за юліанським календарем). За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

Подарунки під подушкою

Про добрі справи святого Миколая існує багато легенд, одна з яких розповідає про збіднілого батька і трьох сестер.

Згідно з цією легендою, одного разу Миколай допоміг родині, в якій було 3 доньки. Через бідність жодна з них не мала приданого, отже, не могла вийти заміж. Тому батько дівчат вирішив віддати їх для заробітку розпустою. Дізнавшись про це, Миколай потайки вночі через вікно підкинув у їхню домівку 3 мішечки із золотими монетами, на які кожна з дівчат змогла придбати собі придане та вийти заміж.

За іншою версією цієї легенди, через те, що вікна були міцно зачинені, Миколай закинув 3 мішечки із золотом через димар. Мішки розв’язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у католиків існує традиція залишати подарунки саме в шкарпетках.

Традиції свята

В Україні відзначати День святого Миколая почали ще в 1088 році, за часів правління Всеволода Ярославича. В результаті у нашого народу з’явився ряд традиція, пов’язаних з цим днем.

Саме з 19 грудня починали працювати базари і ярмарки перед Новим Роком. Тому з цього дня молоді дівчата та хлопці починали купувати приладдя для пошиття костюмів для обрядових ігор, колядування та вечорниць.

У день святого Миколая обов’язково ворожили на майбутню долю. Наприклад, серед дівчат був популярний такий обряд: вставали навпроти вікна, з якого видніється місяць, і направляли на скло дзеркало. Відображення розмивалося, тому можна було побачити кілька місяців. Скільки нарахуєш, стільки дітей буде в майбутньому.

Вважалося, що Святий Миколай прощає гріхи, тому люди намагалися пробачити проступки і своїм рідним. Також було заведено вибачатися. Якщо людина прийшла до вас 19 грудня і щиро приносить вибачення, потрібно було пригостити його шматком пирога.

Є й сучасні традиції святкування цього дня. Заведено ходити в дитячі будинки і дарувати дітям подарунки.

Прикмети на День Святого Миколая

Яка погода на Миколу зимового, така буде і на літнього (“літній” Миколай за церковним календарем святкують 22 травня).

Щороку є два Миколи: до зимового Святого Миколая не буває холоду, а до літнього немає тепла.

Якщо спаде на дерева іній – наступного року буде багато хліба.

Коли на святого Миколая йде дощ, буде добре рости озимі.

Якщо день морозний – на урожай овочів.

На святого Миколая падає сніг і замітає сліди, до Різдва буде мокра погода.

Скільки снігу на зимового Миколая, стільки трави буде на літнього.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні