--> «єПідтримка» готівкою: як працюють такі махінації | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«єПідтримка» готівкою: як працюють такі махінації

0
2
«єПідтримка» готівкою: як працюють такі махінації
В Україні вже більше місяця триває програма “єПідтримка” з виплати вакцинованим громадянам по тисячі гривень.

Про це пише Страна.

Попри те, що кошти існують лише на віртуальних картках і витратити їх можна на обмежені товари і послуги, в інтернету активізувались хакери, які пропонують вивести гроші на реальні картки.

Варто зазначити, що попри те, що картки з грошима є спеціальними, оформлені вони аналогічно з іншими стандартними банківськими картками — з номером, терміном дії, CVV-кодом. Відмінністю є лише логотип програми “єПідтримка”.

Частина громадян вже витратили гроші на книги, похід у кінотеатри, музеї або на абонементи у спортзал, але деякі громадяни намагаються знайти спосіб, отримати “ковідну” тисячу на руки.

Деякі ділки пропонують в інтернеті вивести гроші з картки “єПідтримка” на звичайну банківську картку, але за цю послугу з клієнтів беруть чималий процент.

Журналісти провели експеримент та звернулись за послугою до хакерів з Telegram-каналів, в одному випадку кошти списати та перерахувати на звичайну картку не вдалось, в другому — нібито пройшли дві транзакції по 500 гривень у спорт-магазині та надійшли на іншу картку (за виключенням знятого відсотка).

ІT-експерт, керуючий партнер компанії DIGITAL FINGER Олександр Колтунов вважає, що провернути подібну операцію з "обналу" "ковідної тисячі" досить легко.

"По-перше, в Україні велика біда з кібербезпекою. Вразливість держорганів і витік даних підтвердилася нещодавньою кібератакою, коли "лягли" кілька урядових сайтів, у тому числі портал "Дія". Тому будь-який механізм виведення "Вовиної тисячі" можливий. По-друге, Україна - одна з передових країн щодо виведення та закладу різноманітних фінансових інструментів (криптовалюти, токени). Отже абсолютно не дивно, що Зе-тисячу можна вивести і через Телеграм-канали”, — пояснює він.

За словами Колтунова, фінмоніторингова система не має потужностей, щоб відслідковувати подібні платежі, адже він починається з 5000 гривень. При цьому механізм з переведення в готівку "Вовиної тисячі" гранично простий у реалізації.

"Ви надаєте ділку номер своєї картки та CVV-код. Після чого вам передається електронний код - це посилання, за яким нібито проходить платіж, хоча товару фізично не існує в природі. Умовно кажучи - оплата за книгу на компанію-одноденку. Платіж може проходити "Приміром, також через ФОП. Посередники беруть 25% собі, собівартість таких послуг - 10%. Тобто ділки заробляють на цьому 10-15%. Це чистої води схема "сірого" обналу", — підсумував Колтунов.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні