--> Як розмитнити автомобіль з-за кордону і скільки це коштуватиме у 2022 році | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як розмитнити автомобіль з-за кордону і скільки це коштуватиме у 2022 році

0
4
Як розмитнити автомобіль з-за кордону і скільки це коштуватиме у 2022 році
Будь-яке розмитнення автомобіля неможливе без знання проходження митних формальностей та заповнення договорів. Без цього сума розмитнення авто буде більшою через можливі штрафи через неправильно подану документацію, тощо.


Сайт 20 хвилин підготував комплексну інформацію по розсмтненню авто.
Спочатку ми поговорили з митним брокером Олександром. Він працює в одній з тернопільських фірм, яка допомагає вирішувати питання розмитнення.

З чого починається розмитнення
Отже, в ідеалі усе розпочинається з попередньої консультації з митним брокером. Клієнту пояснюють ключові моменти розмитнення автомобіля, орієнтовний час, необхідний перелік документів та, звісно, вартість платежів.



– Попередня консультація може проходити як в телефонному режимі, так і в офісі. На моїй практиці були клієнти, які вже придбали автомобіль і хочуть його розмитнити, або ж ще обирають з-поміж декількох варіантів та хочуть дізнатися, наприклад, ціну розмитнення, – пояснив брокер. – Оскільки Тернопіль розташований ближче до кордону з Європою, то і машин більше розмитнюють саме з європейських країн. Зазвичай це авто марок «Мерседес», «Опель», «Фольксваген» чи «Тойота».

Вартість розмитнення автомобілів однієї цінової категорії може разюче відрізнятися. Окрім того, ви заплатите від 100 до 500 доларів митному брокеру. Кожен ставить власну ціну за свої послуги.

Для того, щоб завезти вживану машину на територію України, необхідно, щоб вона відповідала екологічним нормам не нижче Євро-2. Це європейський стандарт допустимих меж викидів вихлопних газів.

– Для чого потрібне дане обмеження? Держава бореться з тим, щоб, по-перше, нею курсували менше старих автомобілів. По-друге, запобігти збільшення викидів вихлопних газів у атмосферу, – каже брокер.

Дані про екологічні норми зазвичай є в техпаспорті автомобіля. Якщо у вас машина відповідає екологічним нормам Євро-1 чи Євро-0, ви не зможете переїхати кордон.

Документ, без якого автомобіль не пропустять в Україну
Всі машини для розмитнення ввозять на митну територію України з заходами фінансового гарантування.

– Це означає, що коли машину тільки придбали і вона знаходиться, умовно, в Німеччині, а ви вже сплачуєте гроші в скарбницю України для її розмитнення. Щоб переїхати митний кордон України, вам потрібно оформити попередню декларацію для громадян (ПДГ), – продовжує співрозмовник.

Для оформлення ПДГ автомобіль потрібно зняти з реєстрації в країні, де її придбали, має бути договір купівлі-продажу автомобіля, техпаспорт, паспорт та код платника податків власника, а якщо автомобіль везе не сам власник, має бути доручення на ту людину, яка перевозить авто, а також її паспорт та код платника податків. Ознайомитися з повним переліком документів ви можете за посиланням.

– Оформлення ПДГ, за наявності всіх документів триває орієнтовно чотири години, адже за законодавством саме за цей термін в митниці розглядають та оформляють ПДГ. Та це не точний час, він може бути і довшим, на годину чи дві, – зауважив пан Олександр.

Як визначають митну вартість автомобіля


Митну вартість автомобіля визначають за допомогою чіткої формули. Суму розмитнення отримують, додавши три показники: акцизний податок, ввізне мито та ПДВ.

Важливо, якщо ви збираєтеся розмитнити електромобіль, сума ввізного мита становитиме 0 відсотків, а не 10, те ж саме стосується і ПДВ.

Акцизний податок

Коефіцієнт двигуна, коефіцієнт віку автомобіля та базову ставку множать між собою.

Коефіцієнт віку – це коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку.

На практиці це виходить так:

Ми маємо автомобіль 2005 року випуску. Коефіцієнт віку даного автомобіля становитиме шістнадцять. Ми відкинули перший рік від року виготовлення автомобіля.

Коефіцієнт двигуна – коефіцієнт, який ми визначаємо, поділивши об’єм циліндрів двигуна вашого автомобіля у кубічних сантиметрах на 1000 кубічних сантиметрів.

Базова ставка для автомобілів:

- з бензиновим двигуном об’ємом циліндрів до 3000 куб. см – 50;

- з бензиновим двигуном об’ємом циліндрів понад 3000 куб. см – 100;

- з дизельним двигуном об’ємом циліндрів до 3500 куб. см – 75;

- з дизельним двигуном об’ємом циліндрів понад 3500 куб. см – 150.

Пояснюємо на практиці:

Нам потрібно визначити митну вартість автомобіля, 2010 року випуску з дизельним двигуном, об’ємом 2000 куб. см.

Акцизний податок = 2,0 (коефіцієнт двигуна) х 11 (коефіцієнт віку) х 75(базова ставка).

Акцизний податок = 1650 євро.

До слова, акцизний податок визначають у Євро

Акциз для електричних легкових транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома): 1 євро за 1 кВт ємності електричного акумулятора.

Акцизний податок для гібридних легкових транспортних засобів: 100 євро за 1 одиницю.

Для гібридних легкових транспортних засобів: 100 євро за 1 одиницю. (Гібридом вважається транспортний засіб, який приводиться в рух виключно електродвигуном, а ДВС служить лише для підзарядки батареї).

Сума ввізного мита – це 10 відсотків від заявленої вартості автомобіля.

ПДВ становить 20 відсотків від суми акцизного податку, ввізного мита та заявленої вартості автомобіля.

Митні платежі сплачують на Державний рахунок митниці.

Втім, для визначення митної вартості автомобіля є відповідні сайти, на кшталт mdoffice чи calc.customs.

Також автомобіль має пройти сертифікацію у відповідному сертифікаційному центрі. Як розповів пан Олександр, вартість становить орієнтовно 3 000 гривень для автомобілів, привезених з Європи та 9 000 гривень для автомобілів з Америки.

Надалі автомобіль потрібно поставити на облік в МРЕВ.

Скільки коштів доведеться витратити
Пан Олександр зізнається, що це головне питання усіх, хто звертається до митних брокерів. І не дивно, адже сума за розмитнення будь-якого автомобіля становитиме тисячі, а то і десятки тисяч гривень.

На прикладі автомобіля одного з найпопулярніших автомобілів для розмитнення Skoda Octavia, ми покажемо скільки вартуватиме його розмитнення. Допустимо його вік становить 11 років, а вартість купівлі закордоном – 2 900 євро, об’єм бензинового двигуна – 1 498 см3.

Розраховуємо митну вартість:

Акцизний податок = 1,5 (коефіцієнт двигуна) х 11 (коефіцієнт віку) х 50(базова ставка).

Акцизний податок = 825 Євро

Ввізне мито = 290 Євро (10 відсотків від заявленої вартості)

ПДВ = 803 Євро (20 відсотків від суми акцизного податку, ввізного мита та заявленої вартості

Плата за оформлення митному брокеру – 100 Євро (мінімальна плата)

Верифікацію у сертифікаційному центрі – 95 Євро (мінімальна вартість)

Отож загальна вартість розмитнення автомобіля разом з послугами брокера та верифікацією авто у сертифікаційному центрі становитиме орієнтовно від 2 113 Євро.

Чи можна обійтися без брокера
Так, можна.

Але для цього потрібно мати брокерську програму, на яку треба придбати підписку. Її створили для подання електронних декларацій та взаємодії з митним органом. Вартує вона майже сім тисяч гривень за рік користування.
Кваліфікаційний електронний цифровий підпис для взаємодії з митними органами. У податковій його роблять безкоштовно, за декілька днів або ви можете це зробити в АЦСК платно, за 104 гривні, але за один день матимете цифровий підпис.
Якщо людина при створенні декларації помиляється при нарахуванні митних платежів (є недобір на користь держави), надає недостовірні або неправдиві відомості, їй загрожує штраф, відповідно до Статті 485 Митного Кодексу України.
Як розмитнити авто самостійно


Спочатку за допомогою ключа ЕЦП ви маєте отримати доступ до особистого кабінету в сервісі електронного подання декларацій, а тоді в розділі «Ввезення легкового автомобіля» починаєте до набору декларацій.

У підготовлені графи декларації вам необхідно ввести іінформацію про декларанта та автомобіль, а саме тип декларації, місцезнаходження транспортного засобу, країна походження, марка / модель авто, VIN-код, паспортні дані власника, код товару і т.д.

Є спеціальні графи для прикріплення фотографій та сканів документів: паспорта, коносамента (морський транспортний документ), інвойсу (документ з характеристиками автомобіля - прим.ред.), тайтла (документ, що надає право власності на автомобіль) і т.д.

В розділі «Вартість» необхідно внести не тільки інформацію з інвойсу, а й вартість всіх митних платежів (акциз, мито, ПДВ). Будьте обережні та уважні, адже помилки при заповненні цього розділу вартуватимуть 300 відсотків від «суми помилки».

Також у митного інспектора можуть виникнути питання до декларанта щодо «пакування» авто і ваги нетто / брутто. Без спеціальних знань досить складно розібратися в акцизному податку, не кажучи вже про «метод визначення митної вартості». За помилку доведеться сплатити вагомий штраф.

Що може змінитися в 2022-му
Головна зміна, яку планує уряд цьогоріч – можливість розмитнювати автомобіль за допомогою додатку «Дія». Відповідну пропозицію запропонувала минулого року ГО «Офіс простих рішень». Це може суттєво спростити всі процедури, однак доступним буде тільки для фізичних осіб. Компанії такою можливістю скористатися не зможуть.

Також «Офіс простих рішен» запропонували новий механізм розрахунку:

Акциз = базова ставка, що залежить від віку авто * об’єм двигуна * коефіцієнт типу палива * коефіцієнт потужності * коефіцієнт ексклюзивності

ПДВ = 20% від розміру акцизу, визначеного за формулою вище.

Пропозицією передбачений перехідний період. Базова ставка буде щороку поступово знижуватися, із 2022 до 2027 року, відповідно до таблиці:
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні