Як українцям оформити бізнес у Польщі

0
-2
Як українцям оформити бізнес у Польщі
Українці, які через війну опинилися в Польщі, облаштовуються на новому місці. Якщо одні йдуть працювати на виробництва чи підприємства найманими працівниками, то інші намагаються відкрити свою справу.

Пише 24 канал.

Загалом відкрити бізнес у сусідній країні може будь-який іноземець, зокрема й українець. Відповідно до ухваленого у Польщі Закону від 12 березня 2022 року, громадяни України отримали можливість оформити бізнес нарівні з поляками. Найчастіше у цьому випадку і поляки, й українці обирають один із двох варіантів: фізична особа-підприємець або товариство з обмеженою відповідальністю.

Перед тим, як розпочинати процес оформлення, необхідно підготувати такі документи:

закордонний паспорт;
PESEL (спеціальний ідентифікаційний номер);
Profil zaufany, він же довірений профіль ePUAP (зазвичай його реєструють під час отримання PESEL).
Після реєстрації компанія отримує ще два ідентифікатори: NIP – податковий код, який дає змогу сплачувати податки та збори і REGON – номер в Офіційному державному реєстрі суб'єктів народного господарства.

Види діяльності
Під час оформлення бізнесу необхідно вибрати вид діяльності майбутньої компанії. Усі вони зібрані у Polska Klasyfikacja Działalności (Польський класифікатор видів діяльності). Він складається з більш ніж 20 розділів, що визначають ту чи іншу сферу. При виборі коду можна скористатися пошуковою формою. Важливо зауважити, що деякі види діяльності не доступні для підприємців – фізичних осіб:

банківська діяльність;
страхування;
вирощування деяких типів рослин;
тваринництво;
протипожежні заходи;
спортивні клуби та інші.
Крім цього, для деяких видів діяльності потрібно отримати ліцензії або інші дозволи.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: коментувати можуть тільки зареєстровані (постмодерація)

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні