У Польщі дефіцит робітників: немає водіїв

0
6
У Польщі дефіцит робітників: немає водіїв
Північна торгова палата Польщі наголошує на критичній необхідності пошуку системних рішень для вирішення кризи у транспортній сфері. За даними організації, у країні бракує 150 тисяч професійних водіїв. У палаті побоюються, що незабаром не буде кому возити вугілля та продукти харчування, не кажучи вже про кермування громадським транспортом.

Кілька місяців тому президент Асоціації економіки транспорту Павел Ридзинський зазначав, що потреба в професійних водіях у Польщі оцінюється у понад 100 тисяч осіб. "Найбільший попит на водіїв вантажівок, але громадські транспортні компанії також борються з браком персоналу", — сказав Павел Ридзинський, пише ukrayina.pl.

Водночас експерти Північної торгово-промислової палати вказують, що поточний дефіцит водіїв складає щонайменше 150 тисяч осіб. Там прямо кажуть: такої драматичної ситуації в транспортній сфері ще не було.

"Бракує водіїв на внутрішніх та міжнародних маршрутах, у громадському транспорті. Практично всі, хто має право і бажання працювати, без особливих проблем знайдуть роботу за цією професією", — зазначила Ганна Мойсюк, президентка Північної торгово-промислової палати в Щецині.

Знайти підготовленого водія на ринку доволі складно. І проблема полягає в надто низьких зарплатах. "Підприємці, знаючи, як важко знайти професійного водія, можуть запропонувати людині, готовій працювати, на 50% вищу зарплату, ніж до пандемії COVID-19. Водії вміло цим користуються, і тому ротація між компаніями дуже велика", — пояснила Дорота Сєйневська-Бжезьняк, експертка ринку праці Idea HR Group.

Те, що частина водіїв відмовляється від керування громадським транспортом і переходять у комерційний сектор, також пов'язане з проблемами оплати праці.

"Найскладніша ситуація у сфері місцевого самоврядування, адже водіїв громадського транспорту переманюють компанії, що займаються комерційними перевезеннями. На міжнародному ринку ситуація дещо складніша. Ми бачимо, що після пандемії ковіду, водії все частіше відмовляються від довгих міжнародних маршрутів на користь внутрішніх", — додає Серпінєвська-Бжезьняк.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Польщу захлинула хвиля біженців. І частина перевізників сподівалася, що завдяки їм вдасться виправити кадрову прогалину. "Та зараз біженці — це переважно жінки та діти, тому транспортні професії для них не є пріоритетним місцем праці", — зазначив Мацей Гасік, речник Міської транспортної компанії у Ченстохові.

З одного боку, є біженці, а з іншого — багато водіїв з України, які працювали в Польщі, повернулися до країни, щоб воювати за батьківщину. Їх відтік сильно відчувається в секторі TSL (транспорт, експедиція та логістика) у Польщі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні