--> Окупована Запорізька АЕС: спрацював аварійний захист | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Окупована Запорізька АЕС: спрацював аварійний захист

1
Окупована Запорізька АЕС: спрацював аварійний захист
Саном на ранок 9 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це повідомили в Енергоатомі. Внаслідок атаки на ЗАЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків, інформує ukrayina.pl.

Через постійні обстріли станції, ЗАЕС функціонує із серйозними ризиками. Як інформує Енергоатом у Telegram, у результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

"Серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека", – повідомляє Енергоатом. Там додають, що пошкоджені також три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

Нагадаємо, на ЗАЕС працює український персонал, проте станція окупована росіянами. Вона працює із загрозою фізичної безпеки.

Раніше російські військові заявили про готовність підірвати заміновану ЗАЕС. Начебто про це заявив генерал-майор Валерій Васильєв, що зараз "командує гарнізоном ЗАЕС". Публікація, яку назвали фейком, цитувала слова Васильєва: "тут буде або російська земля, або випалена пустеля". Мер Енергодара Дмитро Орлов заявив, що саме Васильєв протягом трьох місяців віддавав накази завдавати ударів по Енергодару і Мелітополю.

Тим часом Інститут вивчення війни заявляє, що, за його оцінками, російські війська лякають світ ядерною катастрофою, аби зменшити військову допомогу Заходу.

"Повідомлення про ймовірно сфальсифіковану заяву росії відволікає увагу від реальних ризиків ймовірного спричинення рф ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції України. Російські війська продовжують здійснювати атаки з ядерних реакторів станції та зберігати військове обладнання біля них, ймовірно, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи та зменшити бажання Заходу надати додаткову військову підтримку Україні", – зазначає ISW.

Як зазначила у Facebook Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна агенція з управління зоною відчуження підготувала вірогідний сценарій розвитку подій у разі вибуху на ЗАЕС (на основі характеристик, зафіксованих у 1986 на ЧАЕС).

На 4 реакторі у Чорнобилі було близько 2 000 паливних збірок, на ЗАЕС у 6 реакторах та у сховищі відпрацьованого палива знаходиться до 18 000 паливних збірок (в 9-10 разів більше).

Можливі наслідки:

Площа потенційної зони відчуження складе - до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження)
Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства
Площа потенційної забрудненої території - до 2 000 000 км2 (площа трьох Україн)
Від вітру залежить ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі.
Кількість ліквідаторів - від 1 млн. осіб
Загиблих - десятки тисяч, в залежності від поточної кількості осіб на території Запорізької області
Кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн. осіб
Забруднений на неосяжну кількість років Дніпро

Викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. На Україну припаде основна частина викидів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Instagram
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спочатку звалився міф про велич російського народу, потім про наявність розуму у російського народу, а після 24 лютого постало питання, а це взагалі люди???? Народ і країна тепер проклята на віки разом із томиком Пушкіна.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні