--> Люди бояться їхати на Світязь | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Люди бояться їхати на Світязь

6
Люди бояться їхати на Світязь
Відпочивальниця з міста Володимир поділилася враженнями від відпочинку на Світязі та спілкування з цікавою співрозмовницею.

Відповідний пост Жанна Білоцька опублікувала у facebook.

Із пані, або як її кличуть рідні та знайомі, бабусею, мамою, тіткою і просто Лідою знайома багато років, але лише сьогодні дізналася, що ця жінка, котру знає чимало людей не лише на Волині, а й у багатьох куточках України та поза її межами, є однією із перших гідів озера Світязь, тепер Шацького заповідника.

У перший день відпустки побувала у гостях у тітки Ліди. Заразом побачила, як сьогодні виглядає озеро, на якому не була кілька років.

Картина сумна. Але воно й не дивно через війну. Людям не до відпочинку. Бари закриті, гойдалка, яка упродовж минулих років стала однією з родзинок відпочинкової бази, пустує через обірвані мотузки. Стежки заросли травою, човни самотньо чекають на пасажирів.

Зі слів господині, увесь бізнес (кафешки, магазини) завмер. Якщо у минулі роки на березі не було ніде яблуку впасти, сьогодні усе закрито. Ще перший місяць деякі заклади намагалися працювати, то згодом були змушені закритися. З розповідей місцевих дізналася причини, через які народ побоюється їхати. Їх кілька: страх перед нападом білорусів, врученням повісток чоловікам, а от деякі львів’яни ніби не їдуть через чутки про прикордонну зону, у яку не впускають. Однак ще є одна причина: багато чоловіків на війні, і не кожна жінка може дозволити собі поїхати на відпочинок з дітьми.

А тепер трохи про саму господиню гостьових будиночків на березі Світязя - Лідію Єсіну. Їй було 20 з гаком, коли зустрічала та проводжала групи туристів з усього радянського союзу. Якщо бути точнішою, це кінець 70-х та початок 80-х. Люди, починаючи з червня аж до самого вересня, їхали безкінечним потоком, і серед гідів здебільшого чомусь обирали її. Їм подобалися організаторські здібності молодої, харизматичної, сповненої впевненості та енергії панянки.

Одного разу, розповідає пані Лідія, помінялася з колегою, бо тому потрібно було йти на весілля. Так була змушена вийти на роботу, бо туристи хотіли бачити лише її.

«Серед відомих особистостей пострадянського простору на той час на Світязі побували космонавти Юрій Гагарін, Герман Титов, народні артисти Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Тріо «Мареничів», – розповідає вона. –Загалом туристичний похід тривав вісім днів, було залучено 12 човнів. Розпочинався з турбази, наступною зупинкою було озеро Луки, далі – острів на озері Світязь, урочище Мокошин, де влаштовували концертну програму, і потім поверталися на базу. Ночували у наметах. Усі маршрути, а їх було два (Брестський та Львіський) супроводжувалися різноманітним заходами, які потрібно було продумати та організувати, щоб людям було цікаво, і нам це вдавалося. Крім того, по озеру курсував двопалубний теплохід, вартість квитка на який становив 20 копійок. Але відколи Світязь увійшов до групи Шацьких озер, що входять до складу природних об’єктів Шацького національного природного парку, теплохід заборонили через забруднення екології. Взимку, коли екскурсій не було, нас залучали до бригади, яка займалася ремонтними роботами на базі. З розпадом радянського союзу туристичні походи припинилися».










Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То зараз тій "господині гостьових будиночків" сімдесят з гаком років-така собі нівроку "бізнесвумен"
А не їдуть тому що дійсно кордон поруч, і невідомо що можна очікувати від бульбашів.
Відповісти
Оці вибачайте за слово журналісти, задовбали своїми статтями, вічні якісь страшилки, я в Пульмо приїхала практично на тиждень, це ще ближче до Білорусі ніж саме село Світязь, нема тут ніяких ні воєнних що повістки роздають, ні гепань бомб не чути, ні такої напруги як оце вони талдичать. Тут ще спокійніше ніж в Луцьку. Люди займаються своїми справами, хто на лохини іде, хто в ліс, хто по роботі клопочеться, я не відчуваю від людей паніки, кіпішу ніхто не робить. Просто не розумію чим Світязь завинив, як в Стирі то льопатися можна, там де кишкова паличка,а як у чистій воді то ні, ні...ви що ...війна. Я рахую що поки є можливість поплавати то треба плавати, бо потім хто зна як складеться, тим більше що відпочивати теж треба, а то рік і так складний.
Відповісти
Ностальжи за совком у пані ..Бізнес на Шацьких озерах прибуткова справа, але з "опусу" витікає нарікання на більш, як 30річний період Незалежности і вихваляння совєтского: космонавти, походи, 20 копійок і т.д..ще б додали дєшовиє калбаса і мароженоє...витягнуть якісь ті гидотні спогади "харошей жизні"облізлого совєтспого лагєря за колючим дротом і тішаться сидячи в євроремонтах з айфонами ((((
Відповісти
Чим вам космонавти,походи і 20 копійок в поперек горла стали ...це була ціла епоха, особисто у мене дитинство проходила так що нинішнім дітям які тільки і знають що з пелюшок в гаджет очі тикати і не снилося...в кожній епосі свої позитивні моменти. Вам що релігія не дозволяє думати що можна жити в євроремонті і з теплом згадувати як було колись...а то одне дурне ляпнуло...створю союз то ті що рамочно думають бігом советське і обісрали, бо нема розуміння того що те чудо юдо під прізвиськом пуйло надумало,те що в його розуміння союз це не союз,це кабала, окупація, сучасне рабство ...причому там ціла епоха де людина людині була другом і товаришем, де діти були піонерами і де морозиво по 10 коп...це те ж що обісрати вас з вашою епохою гаджетів і євроремонтів які так само змінюються з часом та оновлюються до невзнаності. Мисліть ширше трошки...
Відповісти
Я в цьому році в липні відпочивала на Світязі, їздили екскурсією з Київа. Провели 5 чудових днів. Так дійсно людей мало, але не правда що все занедбаному стані. Гойдалки цілі, на пляжі чисто і охайно, да кафе працювало одне. Ми жили в чудовому готелі, гарний персонал, смачна їжа, спокій і безпека. Була екскурсія на байдарках, на ферму оленів, музей ретромобілів. На ринку у чарівних волинян купували смаколики. Для безпеки перевіряли на блокпостах паспорти, но в зрівнянні з Київом ми почували себе в безпеці. Раджу всім охочим, поки не закінчилося літо.
Відповісти
Я незнаю хто говорить цю брехню що, вручають повістки я була на Світязь в Липні і не жодного разу не зустрічала я військового чи тро чи навіть ту Поліцію взагалі ні кого....і це був Нестер Хаус центр світязя...Чесно сказати я дуже-дуже задоволена відпочиноком і даже цінами...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні