Як до кінця року зміняться зарплати та ціни в Україні

0
Як до кінця року зміняться зарплати та ціни в Україні
Війна, розв'язана росією, боляче вдарила не лише по долях, а й по гаманцях українців. За 200 днів російської агресії ціни в Україні зросли майже на 20%, а на продукти – на 25%. А ось із зростанням зарплат склалося не дуже, а багато людей зовсім залишилося без роботи.

Реаліст з'ясував, що за цей час подорожчало найбільше, на що ціни залишилися доступними, на що чекати українцям до кінця нинішнього року, це трохи більше, ніж через 100 днів, а також перспективи на 2023 рік.

Що сталося із цінами за час війни

За даними Держслужби статистики, ціни за січень та лютий 2022 року зросли на 2,9%, а лише за березень – на 4,5%. Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін каже Realist.online, що інакше й бути не могло: інфляцію прискорили такі фактори, як ажіотажний попит на продукти тривалого зберігання, дефіцит палива, девальвація гривні, спричинена падінням української економіки в умовах війни.

За останніми даними Держслужби статистики, за 8 місяців інфляція становила 19,5%, а за рік – серпень до серпня – ціни зросли на 23,8%. За продуктами щоденного попиту подорожчання досягло 25% з початку року та 30,7% серпня до серпня.

Найбільше за рік подорожчали овочі – більш ніж удвічі. На 37,9% зросла ціна на хліб (приблизно на 6 грн за батон і на 7 грн за буханець українців), на 37% подорожчала риба (+40 грн/кг оселедця). На 20-22% стали коштувати більше кіло м'яса, літр молока, пачка вершкового масла. Наприклад, за свинячу лопатку тепер треба викласти не 120-130 грн/кг, а 150-160, за пакет молока не 25-27 грн, а 30-32, за 200 г вершкового масла жирністю 72% – не 57-58 грн, а 70-72.

За словами Олега Пендзіна, статистика "не помітила" рекордного подорожчання "стратегічного" продукту українців – це, як відомо, сало. Воно за рік зросло у ціні більш ніж удвічі: тепер кіло непоганого сала коштує близько 200 грн, а за сало-преміум просять 250-280 грн/кг.

Найменше збільшилася за рік вартість яєць – на 5,8% (+1,5 грн/десяток) та на соняшникову олію на 8,9% (+6 грн/л).

З непродовольчих товарів найбільше подорожчало паливо – на 68%, причому основне зростання цін – на 64%, припало на 2022 рік. У грошах це +20 грн/л бензину марки А-95. Внаслідок чого вартість проїзду в автотранспорті зросла на 36%.

На 21,6% підвищилася ціна побутової техніки та предметів домашнього вжитку, на 16,6% подорожчали ліки. Вартість інших товарів та послуг збільшилася на 12-14%.

Небагато, всього на 3,9% подорожчала комуналка через фіксування владою тарифів на газ, воду та електроенергію.

Натомість на 1,6% подешевшали одяг та взуття. Наприклад, кілька недорогих чоловічих туфель можна купити за 1000-1200 грн, що на 15-20 грн менше, ніж рік тому.

Що із зарплатами

В умовах війни Держслужба статистики не публікує даних щодо середніх зарплат українців. Останні дані були за січень 2022 року – 14 577 грн/місяць. Але, за інформацією рекрутингових інтернет-сайтів, середні заробітки протягом року майже не збільшилися. Так, за даними сайту work.ua, середня зарплата з усіх вакансій на початок вересня становила 13819 грн. Це на 300 грн, або на 2% більше, ніж у вересні 2021 року, тобто темпи підвищення зарплат у 10 разів нижчі за зростання цін.

Також влада поки не планувала в 2023 році підвищувати мінімальну зарплату.

Менш оптимістичні висновки аналітиків Національного банку України. Падіння зарплат, за їхніми розрахунками, у приватному секторі становило 25-50% порівняно з довоєнним рівнем, у держсекторі зарплати зменшилися не так значно (цифри не публікуються) за рахунок скасування надбавок, оклади збереглися.

Безробіття в Україні за час війни зросло в 3,5 рази, досягнувши рекордних 35%, зазначають у НБУ. Тобто кожен третій працездатний, а це близько 6 млн осіб, зараз не зайнятий. Але могло бути ще гіршим, якби не мобілізація та масова міграція українців за кордон.

Наскільки злетять ціни до кінця року

Олег Пендзін стверджує, що війна прискорила інфляцію вдвічі, а щодо продуктів харчування – втричі. Якби не було війни, то річна інфляція, за його оцінкою, була б не вищою за 10%. На кінець року експерт прогнозує зростання цін у середньому на 30% за рік, за продуктами – на 40%. Востаннє така висока інфляція в Україні була у 2015 році, тоді все подорожчало на 43%.

" Іншими словами, до кінця року продовольчий кошик стане дорожчим ще на 10%, - конкретизував для Realist.online Олег Пензін. - Але це в середньому, будуть лідери подорожчання, тому що зміниться структура споживання. Чим бідніша людина, тим більше вона їсть хліба і картоплі, чим заможніша – тим більше м'яса та фруктів. У нас йде загальне падіння доходів населення, люди починають змінювати структуру свого раціону, споживаючи більше дешевих продуктів, створюючи на них додатковий попит. І, відповідно, додаткове зростання цін на хліб, картоплю, макарони, курятину. Там зростання цін може бути і на 50%, на овочі борщового набору - вдвічі. Яловичина, свинина, вершкове масло, риба подорожчають набагато менше".

Його прогнози збігаються з прогнозами аналітиків Нацбанку, які також розрахували подорожчання всіх товарів та послуг на 30% грудень до грудня.

Глава Секретаріату ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський назвав вищі цифри: до 40% - загальна інфляція і до 50% - продовольча.

" Але, наприклад, у Туреччині, де немає війни та високі темпи зростання ВВП (валового внутрішнього продукту), інфляція зараз удвічі вища, ніж в Україні ", - зазначив Realist.online Андрій Забловський. - В Україні, незважаючи на війну, немає неконтрольованої гіперінфляції і девальвації гривні. Наша економіка поступово адаптується до нових умов. Після провального другого кварталу, коли ВВП обрушився на 32% порівняно з попереднім роком, третій квартал виявиться набагато успішнішим, тому українцям треба трохи потерпіти, голоду в країні не буде, врожай менший, але достатній для задоволення поточних продовольчих потреб населення. Про імпорт не говоримо, з ним буде складно, як з асортиментом, так і з цінами ”.

Чи виростуть зарплати

І Олег Пензін, і Андрій Забловський не очікують цього року помітного зростання номінальних зарплат і впевнені, що за купівельною спроможністю вони виявляться меншими приблизно на 25%, ніж було в 2021 році. Тобто середній українець стане за цей рік біднішим на чверть.

За розрахунками аналітиків Нацбанку, середні номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12% або оцінно на 1700 грн., а реальні, тобто з урахуванням інфляції – на 27%.

З 2023 року, якщо нинішня ситуація на фронті, як мінімум, не погіршиться, а для цього є всі передумови, економіка України почне швидко відновлюватися. Це спричинить зростання попиту на робочу силу, зростання номінальних зарплат, які перевищать довоєнні вже до середини 2023 року. Але через високу інфляцію (понад 20%) реальні зарплати навіть у 2024 році можуть бути нижчими за довоєнні. Тобто, на нас чекає не лише непросте завершення 2022 року, а доведеться затягнути пояси на найближчі два роки. Але економічної катастрофи не буде.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні