Осінній раціон: що має бути в тарілці, щоб зміцнити здоров'я

0
Осінній раціон: що має бути в тарілці, щоб зміцнити здоров'я
У нашому кліматичному поясі кількість цукру в природі завжди була пов'язана з порами року. Вона завжди збільшується восени, за якою слідує мізерніша за наповненням продуктами зима. Давня здатність набирати більше жирової маси під час родючості від фруктози допомогала нашим предкам вижити. Мабуть, це єдиний час, коли для організму природні та еволюційно важливі цілісні, "клітинні" вуглеводи: коренеплоди, концентровані листя та овочі, останні за сезон ягоди та фрукти. Нормальні, цілісні та корисні вуглеводи знаходяться в рослинах серед різних типів клітковини, десятках сполук, антиоксидантів, органічної вологи та при попаданні в організм повільно руйнуються. На відміну від крохмалю, борошна, сиропів.

Про це пише Анастасія Голобородько нутриціолог, консультант з харчування.

Картопля побачила Європу тільки на піку ери мореплавання, а от коріння петрушки, селери, буряків у Східній Європі живе давно

До речі про бульби, коренеплоди – це крохмалисті овочеві культури, що ростуть під землею. Ще десять тисяч років тому людство почало генетично пристосовуватися до їхнього споживання. Якщо заглибитися, ген AMY1, який кодує фермент альфа-амілазу, що розщеплює крохмаль, властивий народам, які дуже давно займаються сільським господарством і вони легше, швидше і коректніше їх переносять, без ризиків для здоров'я та ожиріння. У таких народів виявлено більше копій гена (десятки), а в менш сільськогосподарських націй – до 3-6. Нагадаю, що картопля побачила Європу тільки на піку ери мореплавання, а от коріння петрушки, селери, буряків у Східній Європі живе давно.

Різноманітність – один із ключів до здорової їжі

Осінь – пік родючості. Максимальна стиглість, зрілість, концентрація питомої густини продуктів: того, наскільки вони наповнені питомими складовими, не калоріями, а нутрієнтами на 1 г продукту. Різноманітність – один із ключів до здорової їжі. У дитячих семінарах я часто кажу про "райдугу в тарілці", це стосується і тарілки дорослих.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні